Kypr dohání investice do obnovitelných zdrojů

Kypr dohání investice do obnovitelných zdrojů

14.11.2019 / 12:59 | Aktualizováno: 14.11.2019 / 13:04

Kyperské republice se vzdaluje možnost dodržet národní závazky v oblasti výroby energie z obnovitelných zdrojů (RES) a emisí CO2 pro rok 2020 a velkou výzvou bude naplnění ještě ambicióznějších cílů v roce 2030. Vláda proto připravuje masivní modernizaci sektoru energetiky, která bude příležitostí pro zahraniční firmy.

V souladu se Strategií Evropa 2020 by měl Kypr dosáhnout podílu výroby energie z obnovitelných zdrojů 13% do roku 2020 a 32% do konce příští dekády, zatímco dnes tvoří necelých 10%. V případě výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů představuje podíl RES 8,9% oproti závazku 16% k roku 2020. Současně je země povinna snížit emise CO2 o 5% do roku 2020 a o 24% do roku 2030 proti referenčnímu období 2005. Navzdory příznivým klimatickým podmínkám na ostrově, který nabízí 300 slunečních dnů v roce, v současnosti produkují 90% elektřiny dvě mazutové elektrárny, jejichž provozní náklady jsou vystavené výkyvům ceny ropy a především dlouhodobě stoupají s cenou emisních povolenek.

Vláda se rozhodla řešit tyto vzájemně propojené výzvy masivním rozvojem výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů. Letos schválený Národní energetický a klimatický plán počítá s rozvojem fotovoltaických parků, které generovaly ke konci roku 2017 pouhé 3,4% produkce při instalované kapacitě 112 MW. Letos v létě byla udělena licence na instalovanou kapacitu 150 MW a další se připravují v několika vlnách během následujících let. Vláda garantuje licencovaným producentům odkup vyrobené elektřiny při aktuálních tržních cenách, které jsou dlouhodobě jedny z nejvyšších v EU. Stát vedle plánované výstavby vlastních fotovoltaických parků vyhodnocuje také nabídky soukromých firem, které jsou připravené realizovat projekty s životností alespoň 20 let.

Kyperský trh s elektřinou z obnovitelných zdrojů proto nabízí zajímavé podmínky pro zahraniční investory včetně českých firem. V případě získání licence na příslušnou instalovanou kapacitu garantuje stát výkupní cenu z RES na stejné úrovni, za jakou ji nakupuje státní elektrárenská společnost AIK z konvenčních zdrojů, tedy vlastních mazutových elektráren, jejichž provozní náklady udržují ceny elektřiny na vysoké úrovni. Vláda sice připravuje postupný útlum elektráren na mazut a výstavbu nových plynových, k tomu ovšem dojde postupně nejdříve v průběhu příští dekády, spíše až za horizont roku 2030. Do té doby bude na kyperském trhu existovat velmi příznivá situace pro rozvoj RES.

Martin Kubeček, ekonomický diplomat Velvyslanectví ČR v Nikósii



Zařazenočt 14.11.2019 13:11:00
ZdrojMZv ČR v Nicosii
Originálmzv.cz/nicosia/cz/obchod_a_ekonomika/kypr_dohani_investice_do_obnovitelnych.html

Související témata

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V