Komise přitvrzuje v boji proti praní špinavých peněz a financování terorismu

Článek obsahuje rychlé shrnutí · Evropská komise dnes představila komplexní přístup k dalšímu posílení boje EU proti praní špinavých peněz a financování terorismu.

07/05/2020

Rychlé shrnutí

  • Komise vydala Akční plán proti praní špinavých peněz a financování terorismu
  • Stojí na šesti pilířích, např.:
    • účinnějším uplatňování existujících právních předpisů EU,
    • jednotném souboru pravidel, který Komise navrhne v roce 2021,
    • dohledu na úrovni EU – ten Komise navrhne v roce 2021.
  • Komise vydala i nový seznam třetích zemí se strategickými nedostatky v této oblasti

Celé znění tiskové zprávy

Komise zveřejnila ambiciózní a mnohostranný akční plán konkrétních opatření, která přijme v průběhu příštích 12 měsíců, aby mohla lépe prosazovat pravidla EU v boji proti praní špinavých peněz a financování terorismu, kontrolovat je a koordinovat. Cílem tohoto nového komplexního přístupu je vyplnit veškeré zbývající mezery v právních předpisech EU a odstranit z nich všechna slabá místa.

Výkonný místopředseda Komise Valdis Dombrovskis v této souvislosti prohlásil: „Musíme zastavit pronikání špinavých peněz do našeho finančního systému. Dnešní komplexní a rozsáhlý akční plán ještě více posílí naše obranné kapacity v boji proti praní špinavých peněz a financování terorismu. V našich předpisech a jejich uplatňování by neměly existovat žádné mezery. Jsme odhodláni všechna tato opatření realizovat během příštích 12 měsíců, a to rychle a důsledně. Zároveň posilujeme úlohu EU na světové scéně, kterou plní utvářením mezinárodních standardů v boji proti praní peněz a financování terorismu.“

Komise dnes rovněž zveřejnila transparentnější a přesnější metodiku, která má identifikovat vysoce rizikové třetí země, jež mají ve svých systémech pro boj proti praní špinavých peněz a financování terorismu strategické nedostatky, a představují proto specifickou hrozbu pro finanční systém EU. Tím se posílí naše spolupráce s třetími zeměmi a zajistí intenzivnější spolupráce s Finančním akčním výborem (FATF).

Komise dnes rovněž přijala nový seznam třetích zemí, které mají strategické nedostatky ve svých rámcích pro boj proti praní špinavých peněz a financování terorismu.

Akční plán pro komplexní politiku EU v oblasti předcházení praní peněz a financování terorismu

Dnešní akční plán je založen na šesti pilířích, z nichž každý má přispět k tomu, aby byla EU v boji proti praní peněz a financování terorismu efektivnější a aby se zároveň posílila její globální úloha v této oblasti. Celkově těchto šest pilířů zajistí, že pravidla EU budou jednotnější – a tedy i účinnější. Zlepší se dohled nad jejich dodržováním a prohloubí se koordinace mezi orgány členských států.

Jde o těchto šest pilířů:

  1. Účinné uplatňování právních předpisů EU: Komise bude nadále pozorně sledovat, jak členské státy provádějí pravidla EU, aby národní předpisy byly v souladu s nejvyššími možnými standardy. Dnešní akční plán zároveň vyzývá Evropský orgán pro bankovnictví (EBA), aby k boji proti praní špinavých peněz a financování terorismu plně využil svých nových pravomocí.
  2. Jednotný soubor pravidel EU: Stávající pravidla EU sice mají širokou působnost a jsou účinná, ale členské státy je uplatňují mnoha různými způsoby. Rozdíly ve výkladu právních předpisů proto vedou k mezerám v našem systému, jichž mohou využít pachatelé trestné činnosti. Aby tomu zabránila, navrhne Komise v prvním čtvrtletí roku 2021 harmonizovanější soubor pravidel.
  3. Dohled na úrovni EU: Za dodržování pravidel EU v této oblasti v současné době odpovídají jednotlivé členské státy, a proto se mohou ve způsobu tohoto dohledu objevit nedostatky. Komise v prvním čtvrtletí roku 2021 navrhne zřízení orgánu dohledu na úrovni EU.
  4. Koordinační a podpůrný mechanismus pro finanční zpravodajské jednotky členských států: finanční zpravodajské jednotky hrají v členských státech klíčovou úlohu při určování transakcí a činností, jež by mohly souviset s trestnou činností. Komise v prvním čtvrtletí roku 2021 navrhne vytvoření mechanismu EU, který pomůže práci těchto orgánů ještě lépe koordinovat a podporovat.
  5. Prosazování trestněprávních předpisů a výměny informací na úrovni EU: Pro zajištění náležité výměny informací je nezbytná soudní a policejní spolupráce využívající nástroje EU a institucionální ujednání. Svou roli v boji proti praní špinavých peněz a financování terorismu může hrát i soukromý sektor. Komise vydá pokyny k úloze partnerství veřejného a soukromého sektoru, v nichž upřesní a zlepší výměnu údajů.
  6. Úloha EU na světové scéně: EU se aktivně podílí na práci Finančního akčního výboru a na celosvětové úrovni na utváření mezinárodních standardů v boji proti praní peněz a financování terorismu. Své úsilí chceme ještě zvýšit, abychom v této oblasti vystupovali jako jeden globální subjekt. EU bude muset zejména přizpůsobit svůj přístup k třetím zemím, které mají ve svých systémech pro boj proti praní peněz a financování terorismu nedostatky, a ohrožují tím náš jednotný trh. Nová metodika, vydávaná spolu s dnešním akčním plánem, k tomu Unii poskytuje potřebné nástroje. Vzhledem k tomu, že se tato revidovaná metodika dosud neuplatňuje, vydává dnes EU svůj aktualizovaný seznam, který bude lépe odrážet stávající seznam FATF.

Aby podnítila inkluzivní diskuse o rozvoji těchto politik, zahájila dnes Komise veřejnou konzultaci o akčním plánu. Orgány, zainteresované subjekty a občané se do ní mohou zapojit do 29. července.

Přesnější metodika

Komise dnes zveřejnila novou metodiku, která má identifikovat vysoce rizikové třetí země, jež mají ve svých národních systémech pro boj proti praní špinavých peněz a financování terorismu strategické nedostatky, a představují proto specifickou hrozbu pro finanční systém EU. Cílem této nové metodiky je zajistit, aby byl postup identifikace těchto třetích zemí jasnější a transparentnější. Klíčovými novými prvky jsou: i) interakce mezi EU a FATF při sestavování seznamu; ii) posílená spolupráce s třetími zeměmi a iii) intenzivnější konzultace s odborníky z členských států. Evropský parlament a Rada budou mít během jednotlivých fází postupů přístup ke všem relevantním informacím, přičemž budou dodržovány požadavky na náležité zacházení s těmito údaji.

Aktualizovaný seznam

Podle směrnice o boji proti praní peněz má Komise právní povinnost identifikovat vysoce rizikové třetí země, které mají ve svých systémech pro boj proti praní peněz a financování terorismu strategické nedostatky. Vzhledem k tomu, že se výše uvedená přesnější metodika dosud neuplatňuje, Komise dnes aktualizovala svůj seznam, přičemž zohlednila mezinárodní vývoj od roku 2018. Nový seznam je tak nyní lépe sladěn se seznamy, které zveřejňuje FATF.

Země, které byly do seznamu zařazeny: Bahamy, Barbados, Botswana, Ghana, Jamajka, Kambodža, Mauricius, Mongolsko, Myanmar, Nikaragua, Panama a Zimbabwe.

Země, které byly ze seznamu odstraněny: Bosna a Hercegovina, Etiopie, Guyana, Laoská lidově demokratická republika, Šrí Lanka a Tunisko.

Komise tento seznam pozměnila formou nařízení v přenesené pravomoci, které bude nyní předloženo Evropskému parlamentu a Radě ke schválení ve lhůtě jednoho měsíce (s možností prodloužení o další měsíc). Vzhledem ke krizi způsobené koronavirem se dnešní nařízení obsahující seznam třetích zemí začne uplatňovat až od 1. října 2020. Od téhož data začnou platit také nová ochranná opatření. Cílem je zajistit, aby všechny zúčastněné strany měly čas na náležitou přípravu. Vyřazení některých zemí ze seznamu tím však dotčeno není a vstoupí v platnost 20 dní po zveřejnění v Úředním věstníku.

Souvislosti

Balíček opatření Komise proti praní peněz z července 2019 vyzdvihl řadu nedostatků v rámci EU pro boj proti praní peněz a financování terorismu. Ačkoli se provedením nedávno přijatých právních předpisů a jejich vstupem v platnost některé z těchto otázek vyřeší, jiné problémy přetrvávají. Evropský parlament a Rada v návaznosti na tento balíček vyzvaly Komisi, aby prošetřila, jaké kroky by bylo možné učinit pro dosažení harmonizovanějšího souboru pravidel, lepšího dohledu (i na úrovni EU) a lepší koordinace mezi finančními zpravodajskými jednotkami. Dnešním akčním plánem Komise na tento požadavek reaguje a zároveň činí první krok k dosažení své priority, kterou je zavedení nového komplexního rámce pro boj proti praní peněz a financování terorismu. Nová metodika pro identifikaci a zmírnění hrozeb, jež pro integritu finančního systému EU představují třetí země se strategickými nedostatky v systémech pro boj proti praní špinavých peněz a financování terorismu, která byla dnes rovněž představena, poskytne EU další efektivní nástroj pro řešení vnějších rizik.

Další informace

Otázky a odpovědi

Sdělení

Revidovaná metodika

Akt v přenesené pravomoci

Informační přehled


Zařazenost 13.05.2020 14:05:58
Vydánočt 01.10.2020 00:10:00
ZdrojEvropská komise
Originálec.europa.eu/czech-republic/news/200507_money_laundering_cs

Související témata

Evropská komise
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.