Státní podpora: Komise vyzývá k předložení připomínek k aktualizovanému návrhu zjednodušení pravidel pro poskytování státní podpory v kombinaci s podporou EU

©EC Audiovisual Service

Evropská komise vyzývá členské státy a další zúčastněné strany, aby se vyjádřily k jejímu aktualizovanému návrhu vyjmout z předběžné kontroly Komise podle pravidel EU v oblasti státní podpory podporu poskytovanou z vnitrostátních prostředků na projekty podporované v rámci některých centrálně řízených programů EU. 

11/05/2020

Evropská komise vyzývá členské státy a další zúčastněné strany, aby se vyjádřily k jejímu aktualizovanému návrhu vyjmout z předběžné kontroly Komise podle pravidel EU v oblasti státní podpory podporu poskytovanou z vnitrostátních prostředků na projekty podporované v rámci některých centrálně řízených programů EU. S členskými státy již proběhla konzultace ohledně dřívějšího předběžného návrhu.

Výkonná místopředsedkyně Komise odpovědná za politiku hospodářské soutěže Margrethe Vestagerová uvedla: „Abychom posílili souhru pravidel EU v oblasti financování a pravidel EU v oblasti státní podpory, navrhujeme zefektivnit pravidla státní podpory vztahující se na vnitrostátní financování projektů nebo finančních produktů, které spadají do působnosti některých programů EU. Tím usnadníme kombinaci vnitrostátních a unijních finančních prostředků, protože určité druhy podpory vyjmeme z povinnosti předchozího oznámení a kontroly podle pravidel EU pro státní podporu. I když pro podporu momentálně platí zvláštní dočasná pravidla, umožňující řešit hospodářské důsledky koronavirové pandemie, je zvláště důležité, abychom financování, které nenarušuje nežádoucím způsobem hospodářskou soutěž, rychle dostali k podnikům působícím na jednotném trhu. Vybízíme všechny veřejné orgány, podniky i další zainteresované subjekty, aby se této důležité konzultace – která v souvislosti s touto iniciativou probíhá již podruhé – zúčastnily.“

Aby Komise posílila souhru pravidel EU v oblasti financování a pravidel EU v oblasti státní podpory, navrhuje zefektivnit pravidla státní podpory vztahující se na vnitrostátní financování projektů nebo finančních produktů, které spadají do působnosti některých programů EU. Pravidla pro financování z prostředků EU a pravidla státní podpory, která se na tyto druhy financování vztahují, by měla být sladěna, aby se předešlo zbytečným složitostem a zároveň byla na jednotném trhu EU zachována hospodářská soutěž.

Vynětí podpory v těchto oblastech z povinnosti předem ji oznamovat Komisi a žádat Komisi o její schválení bude představovat významné zjednodušení. Tato změna je možná díky zárukám zakotveným v programech EU, které Komise centrálně řídí. Podpora poskytnutá v souvislosti s těmito programy se zaměřuje zejména na cíle společného zájmu, řeší selhání trhu nebo cíle sociálněekonomické soudržnosti a její výše je omezena na nezbytné minimum.

Komise uspořádala v období od 27. července do 27. září 2019 první veřejnou konzultaci k cílenému přezkumu obecného nařízení o blokových výjimkách (GBER). Jeho cílem je rozšířit uplatňování tohoto obecného nařízení za omezeného počtu podmínek i na vnitrostátní finanční prostředky v těchto třech oblastech:

  1. finanční a investiční operace podporované z Fondu InvestEU;
  2. projekty výzkumu, vývoje a inovací, které získaly „pečeť excelence“ v rámci programu Horizont Evropa, jakož i projekty v rámci budoucího programu spolufinancování (COFUND);
  3. projekty Evropské územní spolupráce (EÚS), známé jako politika Interreg.

V reakci na první konzultaci Komise obdržela velký počet připomínek, které při přípravě tohoto aktualizovaného návrhu pečlivě analyzovala a zvážila.

Aktualizovaný návrh Komise, který je nyní předmětem druhé veřejné konzultace, reaguje na hlavní obavy, které zúčastněné strany vyslovily při konzultaci první. Změny návrhu mají především zlepšit srozumitelnost a ještě více sladit pravidla s příslušnými pravidly EU v oblasti financování. Uvedené změny jsou podrobně popsány ve vysvětlivce připojené k aktualizovanému návrhu.

Komise dnes – uprostřed koronavirové pandemie – zahajuje druhou veřejnou konzultaci k cílené revizi obecného nařízení o blokových výjimkách. Hlavní část fiskální reakce na koronavirovou nákazu pochází z vnitrostátních rozpočtů členských států. Komise proto přijala tzv. dočasný rámec státní podpory, který členským státům umožní využít plnou flexibilitu stanovenou v pravidlech státní podpory, a během pandemie COVID-19 tak podpořit ekonomiku. Cílem je zajistit dostatečnou likviditu pro podniky všech typů a zachovat kontinuitu hospodářské činnosti během pandemie i po jejím skončení, a zároveň to provést tak, aby podpora udělená podnikům v jednom členském státě nenarušila evropský jednotný trh. Je však nutné se i nadále připravovat na pokrizové období, mimo jiné včasným dokončením cílené revize obecného nařízení o blokových výjimkách před začátkem příštího víceletého finančního rámce na období 2021–2027.

Veřejná konzultace, která byla dnes spuštěna, žádá o názor na navrhovanou revizi obecného nařízení o blokových výjimkách příslušné zúčastněné strany (včetně členských států). Tyto strany se vyzývají, aby své připomínky v rámci dnes zahájené konzultace předložily do 6. července 2020.

Cílem Komise je přitom přijmout konečné revidované znění obecného nařízení včas před příštím víceletým finančním rámcem, aby byla všechna pravidla zavedena s dostatečným předstihem před zahájením nového období financování, které začne v roce 2021.

Návrh pozměňujícího nařízení a všechny podrobné informace k veřejné konzultaci jsou k dispozici na adrese: https://ec.europa.eu/competition/consultations/2020_gber/index_en.html

 

Souvislosti

Ustanovení čl. 108 odst. 3 Smlouvy o fungování Evropské unie (SFEU) vyžaduje, aby členské státy oznamovaly Evropské komisi veškeré státní podpory a prováděly je až poté, co je Komise schválí. Zmocňovací nařízení EU v oblasti státní podpory umožňuje Komisi prohlásit, že některé kategorie státních podpor jsou slučitelné s jednotným trhem, a jsou tudíž z oznamovací povinnosti stanovené ve Smlouvě vyňaty.

Obecné nařízení o blokových výjimkách prohlašuje zvláštní kategorie státní podpory za slučitelné se Smlouvou, pokud splňují jasně stanovené podmínky, a osvobozuje tyto kategorie od požadavku, aby byly předem oznámeny Komisi a následně Komisí schváleny. To členským státům umožňuje provádět tato opatření přímo, s plnou právní jistotou. Obecné nařízení o blokových výjimkách z roku 2014 členským státům umožnilo provádět širokou škálu opatření státní podpory i bez předchozího souhlasu Komise, protože je nepravděpodobné, že by tato opatření narušovala hospodářskou soutěž. Obecné nařízení bylo také několikrát změněno za účelem zjednodušení pravidel a rozšíření oblasti působnosti. Od roku 2015 tak nebylo třeba oznámit Komisi více než 96 % nových opatření státní podpory, u kterých byly výdaje oznamovány poprvé. To je v souladu s přístupem Komise „zasahovat nekompromisně u zásadních otázek a ustoupit do pozadí u otázek druhořadých“ – tedy obecně se snažit pracovat více a rychleji, ale současně dělat méně tam, kde nelze konstatovat přidanou hodnotu.

Aby se usnadnilo provádění dalšího víceletého finančního rámce a zlepšila se souhra pravidel EU v oblasti financování a pravidel státní podpory, přijala Rada EU v listopadu 2019 v návaznosti na návrh Komise přijatý v červnu 2018 změnu zmocňovacího nařízení EU v oblasti státní podpory (nařízení Rady (EU) 2015/1588). Na základě revidovaného znění zmocňovacího nařízení je Komise oprávněna provádět cílené změny obecného nařízení o blokových výjimkách.

Kromě dnes zahájené veřejné konzultace bude návrh revidovaného znění obecného nařízení rovněž projednán na zasedání poradního výboru mezi Komisí a členskými státy. Tento proces zajistí, aby členské státy a zúčastněné strany měly dostatek příležitostí se k návrhu Komise vyjádřit.


Zařazenost 13.05.2020 14:05:53
Vydánopo 06.07.2020 00:07:00
ZdrojEvropská komise
Originálec.europa.eu/czech-republic/news/200511_stateaid_rules_cs
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V