Český projekt Přeshraniční spolupráce pro evropskou klasickou hudbu získal Evropskou cenu za kulturní dědictví / Ocenění Europa Nostra 2020

V předvečer oslav Dne Evropy (9. května) byli vyhlášeni vítězové Evropských cen za kulturní dědictví / Ocenění Europa Nostra. Nejvyšší evropské ocenění v oblasti kulturního dědictví je přiděleno 21 mimořádným počinům z 15 zemí. Mezi letošními vítězi je český projekt přeshraniční spolupráce v oblasti evropské klasické hudby v kategorii vzdělávání, odborná příprava a osvěta.

07/05/2020

V předvečer oslav Dne Evropy (9. května) oznámily Evropská komise a Europa Nostra letošní vítěze Evropských cen za kulturní dědictví / Ocenění Europa Nostra. Nejvyšší evropské ocenění v oblasti kulturního dědictví je přiděleno 21 mimořádným počinům z 15 zemí (bližší informace a celý seznam oceněných viz níže). Mezi letošními vítězi je český projekt přeshraniční spolupráce v oblasti evropské klasické hudby v kategorii vzdělávání, odborná příprava a osvěta.

Milovníci a příznivci kulturního dědictví v Evropě i po celém světě mohou hlasovat online pro svůj oblíbený projekt a rozhodnout tak, který počin získá letos Cenu veřejnosti. V době izolace a fyzického distancování doufají Evropská komise a Europa Nostra, že inspirují širokou veřejnost, aby se dozvěděla více o vítězných projektech a hlasovala pro tři nejoblíbenější. Cena veřejnosti bude vyhlášena začátkem podzimu. Zveřejněni budou při této příležitosti také vítězové grand prix, z nichž každý obdrží peněžitou odměnu ve výši 10 tisíc euro.

“Krize spojená s onemocněním COVID-19 ukázala, jak nezbytnou úlohu hraje kultura a kulturní dědictví pro obyvatele a komunity v Evropě. V době, kdy jsou stovky milionů Evropanů fyzicky odloučení, nás spojuje kulturní dědictví více než kdy před tím. Letošní laureáti Evropských cen za kulturní dědictví / Ocenění Europa Nostra představují inspirující a působivé příklady, které Evropu ještě pevněji propojují,“ řekla Mariya Gabriel, evropská komisařka pro inovace, výzkum, kulturu, vzdělání a mládež.

“V této nesnadné době jsou naši ocenění a jejich příběhy, jak překonat nepřízeň osudu svou odborností, oddaností a týmovou prací, opravdovými posly naděje. Oceněné projekty jsou příkladem toho, jak důležité je kulturní dědictví pro naše mentální i fyzické zotavení z traumatu způsobeného pandemií. Naše společné dědictví a jeho ochránci mohou přispět tolika způsoby: od kreativního digitálního zpřístupnění svých sbírek až po konkrétní restaurační a rehabilitační práce jako akt společenské a ekonomické obnovy našich měst a vesnic,“ uvedl Hermann Parzinger, výkonný prezident organizace Europa Nostra.

Evropské ceny za kulturní dědictví / Ocenění Europa Nostra 2020 iniciovala v roce 2002 Evropská komise a od té doby je uděluje Europa Nostra – hlas evropské občanské společnosti angažující se v oblasti kulturního dědictví. Ceny se udělují za podpory programu Evropské unie Kreativní Evropa.

Laureáti cen byli vybráni nezavislou porotou, složenou z odborníků z celé Evropy, kteří pečlivě vyhodnotili všechny přihlášky předložené organizacemi a jednotlivci ze 30 evropských zemí. Porota se také rozhodla udělit tři Ocenění Europa Nostra pozoruhodným počinům z evropských zemí, které nejsou součástí programu Kreativní Evropa, a to ze Švýcarska a Turecka.

V letošním roce, a to konkrétně 28.května, budou nově vyhlášeny z přijatých přihlášek také Zvlástní ceny ILUCIDARE. Jedná se o nový projekt financovaný z programu Horizon 2020, jehož cílem je vytvoření mezinárodní sítě propagující kulturní dědictví jako zdroj inovace a mezinárodní spolupráce.

 

Vítězové ročníku 2020

Kategorie Památková péče

Kategorie Výzkum

Kategorie Mimořádný přínos

Kategorie Vzdělávání, odborná příprava a osvěta

Ocenění Europa Nostra je přiděleno třem významným úspěchům v oblasti památkové péče ze zemí, které nejsou zahrnuty do programu Kreativní Evropa.

Kategorie Památková péče

Kategorie Mimořádný přínos

Kategorie Vzdělávání, odborná příprava a osvěta

 

Přeshraniční spolupráce pro evropskou klasickou hudbu, Česká republika

Klasická hudba je důležitou součástí nehmotného kulturního dědictví Evropy. Hudební znalosti, zkušenosti a umělecké interpretace jsou předávány z generace na generaci učiteli, studenty a umělci. Komunikace mezi hudebníky v celé Evropě má proto velký význam pro zachování tohoto dědictví, pro sdílení různých interpretací a pro obohacení hudebního zážitku. Technologie vyvinutá sdružením CESNET umožňuje hudebníkům hrát společně na velké vzdálenosti pouze s několika milisekundovým zpožděním.

Tato technologie přináší nové možnosti prezentace, spolupráce, vzdělávání a interpretace klasické hudby. Poskytuje více možností evropské spolupráce mezi umělci, učiteli a studenty a podporuje nové způsoby kulturní výměny mezi zeměmi. Mezi příklady využití této technologie patří možnost vzdáleného hodnocení studentů nebo jednodušší výměna zkušeností mezi hudebními akademiemi s odbornými znalostmi v konkrétních oblastech.

Řešení je založeno na technologii síťového přenosu s velmi nízkou přidanou latencí pro zvuk i obraz, která používá programovatelná hradlová pole (FPGA). Nízká latence je kombinována s obrazem v kvalitě odpovídající televiznímu vysílání s vysokým rozlišením, včetně možností střihu živého videa z více kamer. Tato technologie poskytuje hudebníkům prostředí pro společnou hru na velké vzdálenosti i vynikající kvalitu obrazu a zvuku pro publikum.

Během několika posledních let byla díky této technologii realizována řada jedinečných hudebních představení napříč různými městy a zeměmi. Hudebníci a tanečníci ve dvou nebo více zemích mohli vystupovat společně pro publikum, které rovněž mohlo být ve více městech. Tato hudební výměna umělců z různých prostředí a souborů pomáhá propagovat tradici evropské klasické hudby přes vzdálenosti a hranice.

Jde o vynikající příklad technologických inovací aplikovaných v oblasti hudebního kulturního dědictví. Je pozoruhodným způsobem, kterým umožňuje výměnu znalostí a vytváření nových možností spolupráce a zkušeností. Plně přispívá k udržitelnosti a překonává hospodářské překážky omezením nutnosti cestovat, a tím i souvisejících nákladů; a odstraňuje vzdálenosti mezi profesionály a hudebníky z celého světa, což jim umožňuje hrát společně. Technologie byla úspěšně použita a testována a získala důvěru a podporu hudebníků. Má dobrou využitelnost v dalších oblastech kulturního dědictví v Evropě.”

 

Souvislosti

Evropské ceny za kulturní dědictví / Ocenění Europa Nostra ve faktech

Evropské ceny za kulturní dědictví / Ocenění Europa Nostra iniciovala v roce 2002 Evropská komise a od té doby je uděluje Europa Nostra. Oceněny jsou nejlepší projekty z oblasti restaurování kulturních památek, výzkumu, managementu, dobrovolnických aktivit, vzdělávání a komunikace. Tímto způsobem ceny přispívají k upevnění povědomí o kulturním dědictví jako strategickém zdroji evropské společnosti, ekonomiky a životního prostředí. Cena se uděluje za podpory programu Evropské unie Kreativní Evropa.

Evropské ceny za kulturní dědictví / Ocenění Europa Nostra poskytují projektům rozsáhlou publicitu, podporují mezinárodní výměnu zkušeností a propojují jednotlivé zúčastněné strany. Vítězům cena přináší další výhody, jakými jsou větší (mezi)národní publicita, následné získávání finanční podpory či zvýšený zájem návštěvníků. Ceny rozvíjejí povědomí o našem společném kulturním a přírodním dědictví i u široké veřejnosti, a jsou tedy klíčovým nástrojem k jeho propagaci.

Za posledních 18 let bylo přijato 3 150 přihlášek od organizací i jednotlivců z celkem 39 zemí. V pořadí zemí vede Španělsko s 542 projekty, následované Itálií s 318 přihláškami a Velkou Británií s 308 přihláškami. Co se týče kategorií, nejvíce přihlášek bylo podáno v kategorii Památková péče (1 794). Dále následují kategorie Vzdělávání, odborná příprava a osvěta (601), Výzkum (395) a nakonec Mimořádný přínos (360).

Od roku 2002 vybrala nezávislá odborná porota 533 vítězných projektů ze 34 zemí. V pořadí zemí je v souladu s počtem podaných přihlášek na prvním místě Španělsko s 70 oceněními, následované Velkou Británií (62) a Itálií (47). Co do počtu cen na kategorii vede Památková péče (300), následovaná Vzděláváním, odbornou přípravou a osvětou (89), Mimořádným přínosem (78) a na závěr Výzkumem (66).

Nejlepším projektům z výše uvedených bylo uděleno také celkem 123 grand prix s peněžitým ohodnocením 10 000 EUR.

Vyhlašujeme další ročník cen 2021. Přihlášky jsou k dispozici na těchto webových stránkách. Přihlašte své projekty a podělte se o svůj úspěch!

Europa Nostra

Europa Nostra se považuje za hlas evropské občanské společnosti angažující se v oblasti ochrany a podpory kulturního a přírodního dědictví. Je to panevropská federace neziskových organizací, kterou podporuje také široká síť veřejných institucí, soukromých společností a jednotlivců z více než 40 evropských zemí. Europa Nostra byla založena v roce 1963 a je dnes považována za největší a nejreprezentativnější síť tohoto zaměření v Evropě.

Europa Nostra se účastní kampaní na záchranu nejvíce ohrožených památek, míst a krajinných celků, a to zejména ve svém programu „7 nejohroženějších“. Kromě udělování výše zmíněných cen také vede strukturovaný dialog s evropskými institucemi, čímž se podílí na formulování a implementaci evropské strategie a politik, a koordinuje Evropskou památkovou alianci 3.3. Europa Nostra také podpořila a aktivně se podílela na Evropském roku kulturního dědictví 2018.  

Kreativní Evropa

Kreativní Evropa je program EU, který podporuje kulturní a kreativní odvětví a umožňuje jim intenzivněji přispívat k zaměstnanosti a růstu. Ze svého rozpočtu 1,46 miliardy eur na období 2014–2020 podporuje organizace zabývající se kulturním dědictvím, scénickým a výtvarným uměním, interdisciplinárními druhy umění, vydavatelskou činností, filmem, televizní tvorbou, hudbou a videohrami, aby mohly působit po celé Evropě, oslovovat nové publikum a rozvíjet dovednosti potřebné v digitální době.


Zařazenočt 07.05.2020 13:05:02
Vydáno
ZdrojEvropská komise
Originálec.europa.eu/czech-republic/news/200507_europa_nostra_cs
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V