Odstávka prvního temelínského bloku má za sebou první polovinu. Technici převezli do skladu kontejnery s použitým palivem.

17. 4. 2020

Odstávka prvního temelínského bloku má za sebou první polovinu. Technici převezli do skladu kontejnery s použitým palivem.

Celkem tři kontejnery s použitým palivem zavezli odborníci v Jaderné elektrárně Temelín do skladu použitého paliva. Kontejnery zde obsadily 44. - 46. pozici z celkové kapacity 152 míst. Práce kolem kontejnerů trvaly dva týdny. Nyní se odborníci připravují na zavážení paliva do reaktoru. První temelínský blok ČEZ plánovaně odstavil z důvodu výměny paliva 13. března.

Práce s jedním kontejnerem trvají necelých pět dní. Pod vodou zaváží odborníci devatenáct palivových souborů do každého z kontejnerů. Ještě pod vodou pak usazují vnitřní víko kontejneru. Už mimo bazén, ale stále na reaktorovém sále následuje odvodnění a vysušení kontejneru.

„Během vakuového sušení se v kontejneru snižuje tlaku až na cca setinu atmosférického tlaku. Jenom vlastní vysoušení zabere necelý den,“

uvedl Jan Kruml, ředitel Jaderné elektrárny Temelín.

Po provedení potřebných zkoušek těsnosti technici kontejner převáží do skladu použitého paliva, který se nachází v areálu elektrárny.

Aktuálně je ve skladu obsazeno 46 z celkové kapacity 152 skladovacích pozic. Pod dohledem kamer Mezinárodní agentury pro atomovou energii zde budou kontejnery až 60 let.

„Ve čtyřech kontejnerech je tak na ploše obývacího pokoje bezpečně a izolovaně od okolí uloženo palivo, ze kterého jsme vyrobili elektřinu pro roční spotřebu pětiny České Republiky,“

uvedl Bohdan Zronek, člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika.

Aktuálně jsou v provozu čtyři z šesti komerčních jaderných bloků v České republice. Dohromady kryjí přibližně třetinu české spotřeby. V odstávce pro výměnu paliva se nachází třetí blok v Dukovanech a ze stejného důvodu energetici 13. března odstavili i první temelínský výrobní blok. (vice zde https://www.cez.cz/cs/pro-media/tiskove-zpravy/dnes-vecer-cez-planovane-odstavi-prvni-temelinsky-blok.-duvodem-je-pravidelna-vymena-paliva-81323)

Průběh odstávky prvního výrobního bloku Temelína zatím zásadně neovlivňují opatření k ochraně před šířením koronaviru. První preventivní opatření přijal ČEZ už na přelomu února a března a postupně je doplňuje a rozšiřuje. Konkrétně uzavřel infocentra, posílil hygienu, osobní schůzky nahradil skypovými konferencemi, upravil provoz jídelen a bufetů, pravidelně desinfikuje autobusy pro návoz zaměstnanců nebo všem zaměstnancům kontroluje u vstupu do elektrárny tělesnou teplotu. Pro provoz klíčoví zaměstnanci pracují v upraveném směnovém režimu. Místo původních šesti směn se nově střídají čtyři směny. Dvě směny zůstávají doma jako záloha. (více na https://www.cez.cz/cs/pro-media/tiskove-zpravy/jaderne-elektrarny-uz-zavedly-dve-desitky-opatreni-81533)

Marek Sviták , mluvčí ČEZ, Jaderná elektrárna Temelín


Zařazenopá 17.04.2020 11:04:00
ZdrojČEZ - Tiskové zprávy
Originálcez.cz/cs/pro-media/tiskove-zpravy/odstavka-prvniho-temelinskeho-bloku-ma-za-sebou-prvni-polovinu.-t...

Související témata

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.