Irské ambice v boji s klimatickými změnami

Irské ambice v boji s klimatickými změnami

16.12.2019 / 16:15 | Aktualizováno: 18.12.2019 / 13:07

Irská vláda věnuje velkou pozornost problematice klimatických změn a zeleným energiím. Tato ostrovní země má pádné důvody k obavám z oteplování a zhoršování životního prostředí v zemi. Nejedná se pouze o zvyšující se hladinu moře, ale i nutnost řešit nahromaděné problémy přímo na pevnině. Například emise skleníkových plynů v Irsku napříč jednotlivými odvětvími jsou výrazně vyšší než ve zbývajících 27 státech EU. Emise pocházející z irského zemědělství představují 33 % celkových vnitrostátních emisí ve srovnání s 10 % v ostatních státech EU. Jelikož většina emisí v tomto odvětví pochází z biogenních zdrojů, irské zemědělství čelí výzvám, které není možné zcela řešit technologicky. Oživení ekonomiky a s tím související růst v klíčových odvětvích, například v zemědělství a dopravě, zaznamenal nárůst emisí o 6,3 %.

Irská vláda by chtěla dosáhnout uhlíkové neutrality do roku 2050. Plánuje sice pokračovat v průzkumu ložisek zemního plynu, který však hodlá použít pouze k pokrytí přechodného období z fosilních paliv v případě, že nebudou zavedeny nové technologie. Zavázala se však, že ukončí průzkum ložisek ropy v irských pobřežních vodách a do roku 2025 přestane využívat uhlí pro výrobu energie do elektrických rozvodných sítí. Obnovitelné zdroje energie (OZE) se mají zvýšit v průběhu deseti let z 30 % na 70 %.

Předpokladem pro úspěšné dosažení stanovených cílů v období 2020 - 2050 je realizace integrovaného souboru opatření, která vyžadují vzájemnou spolupráci napříč veřejným a soukromým sektorem. Jednotlivá opatření byla rozpracována v Klimatickém akčním plánu, který je hodnocen každé čtvrtletí a každoročně je aktualizován.

IE rovněž vypracovalo podrobný sektorový plán, jehož cílem je snížení emisí o 20 % do roku 2020 a o 30 % do roku 2030 ve srovnání s úrovní roku 2005, které jsou mimo systém obchodování s emisemi v zemědělství, dopravě a malého průmyslu.

Mezi klíčová opatření patří: posilování strategie ekologických zakázek; dosažení 50% energetické účinnosti a 30% snížení emisí skleníkových plynů; vytváření pobídek, díky kterým se bude využívat stále méně technologií produkujících vysoké hodnoty oxidu uhličitého; realizace principů podporujících Projekt Irsko 2040; konkurenceschopné způsoby financování výzkumu a inovací s cílem reagovat na klimatické výzvy; zvýšení již stávající uhlíkové daně na 80 € / t do r. 2030; vytvoření tzv. North South Interconnector - propojení elektrických sítí mezi Irskem a Severním Irskem; dosažní energetický rating budov B2 u 500 tis. stávajících domů, u 400 tis. nainstalovat tepelná čerpadla azajistit nové systémy dálkového vytápění; výstavba metra v Dublinu a vybudování infrastruktury pro chodce a cyklisty; do roku 2030 zákaz prodeje automobilů na fosilní paliva.

Irsko se přihlásilo k dlouhodobému plánu EU na dosažení klimatické neutrality do r. 2050 a je plně odhodláno tento ambiciózní plán naplnit. Nyní irská vláda usilovně pracuje na splnění stanovených cílů pro období 2013 – 2020, jakož i 2021 - 2030. Jde o velkou výzvu, jejíž naplnění bude vyžadovat hodně úsilí a značné finanční prostředky.

Plány irské vlády na dosažení klimatické neutrality skýtají velké možnosti pro uplatnění českých firem na místním trhu. V posledních dvou letech se zde již některé české firmy v této oblasti úspěšně představily a s pomocí českého velvyslanectví navázaly kontakty s irskými partnery. Toto úsilí se mnohdy přetvořilo i do konkrétních výsledků v podobě uzavřených kontraktů. V této souvislosti doporučujeme i dalším českým firmám, aby kontaktovaly velvyslanectví v Dublinu, které je nadále připraveno pomoci s vyhledáváním irských partnerů, jakož i se zorganizováním schůzek a dalších akcí na podporu jejich aktivit v Irsku.

Jiří Hušner, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Dublinu



Zařazenost 18.12.2019 14:12:00
ZdrojMZv ČR Dublin
Originálmzv.cz/dublin/cz/zpravy_a_udalosti/irske_ambice_v_boji_s_klimatickymi.html

Související témata

Irsko
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V