Odkud se tohle všechno vzalo? Jak vznikla naše planeta Země? A jak to, že se na ni již čtyři miliardy roků daří životu? Proč se vlastně rozvinul do tak složité podoby, která dokáže číst i tyto řádky? Na to všechno hledá odpověď nové představení Hvězdárny a planetária Brno – Zrození planety Země, které uvádí v české premiéře.

„Představení Zrození planety Země vznikalo za pomoci těch nejvýkonnějších počítačů, jednotlivé scény kladou důraz na vědeckou správnost. Vydáme se po stopách stvoření – nahlédneme do kuchyně, ve které se vařilo nejen Slunce, ale celá Sluneční soustava. Jaké základní přísady byly použity? Příběh také vypráví, odkud se na Zemi vzala voda a další látky bohaté na uhlík, dusík nebo kyslík. Tak nějak se to prostě tenkrát mohlo odehrát,“ přiblížil Jiří Dušek, ředitel Hvězdárny a planetária, velitel stroje na zázraky

Víme, že se život mohl rozvíjet díky výjimečnému triku: zachytit světlo a přeměnit ho v životodárnou energii. Je však Země jedním z nesčetných světů oplývajících životem, anebo zázrakem pozoruhodného souladu chemie, fyziky a světového řádu? Na dosud nejlepší vizualizaci vytvořené pro digitální planetária také uvidíme, jak vznikl průvodce naší planety – stříbřitý Měsíc.

Jakkoli je tato událost předmětem výzkumu, jednou z možností je srážka Prazemě s planetkou o velikosti dnešního Marsu před 4 miliardami 570 miliony roky. Byla to výhra v kosmické loterii! Jen díky němu u nás nedochází k prudkým výkyvům počasí, jak je zvykem na jiných planetách. Měsíc také asistoval při příchodu nás pozemšťanů – přílivy a odlivy pomohly vodním živočichům na souš. Zcela jistě v podobě obrovského štítu vychytal mnohé vražedné planetky. „Není divu, že jej pozemšťané před půlstoletím navštívili. Stal se Mount Everestem našeho blízkého vesmíru. Jediným tělesem mimo planetu Zemi, kterého se dotknula lidská noha,“ dodal Jiří Dušek.

Představení Zrození planety Země využívá pokročilé vizualizace založené na astronomických pozorováních a nejnovějších poznatcích vědců napříč odvětvími, jako jsou fyzika, geologie a biologie. Navštívíme oblaka temného plynu a chladného prachu, ve kterých vznikla Sluneční soustava. Budeme sledovat houstnoucí disk, v němž se postupně formovalo Slunce a kolem něj i jednotlivé planety. Poukážeme na výjimečnou přítomnost Jupiteru, který dělá tento vesmírný kout příjemnějším místem pro život.

Srážka Prazemě s obří planetou byla skutečně neuvěřitelnou událostí: projektil zanikl, povrch naší mateřské planety se zcela roztavil a trosky vytvořily na oběžné dráze úžasný prstenec. Planetky a kometární jádra poté na zemi přinesly vodu. Následovala celá řada dalších podivných událostí. Země se postupně ochlazovala, atmosféra byla hustší, někdy teplejší, jindy chladnější a také se měnilo její složení. V oceánech, za pomoci horkých vulkánů ale i atmosférických blesků vznikaly stále složitější chemické sloučeniny, až se rozběhl zázrak jménem život. Měl mnohokrát na kahánku, ale nakonec rozkvetl do úžasně pestré podoby současnosti.

Zrození planety Země je výsledkem rozsáhlé spolupráce řady amerických planetárií, včetně NCSA’s Advanced Visualization Lab, která se snaží překlenout propast mezi vědou a uměním. Její animace jsou založeny na superpočítačově generovaných modelech nejrůznějších přírodních jevů. Laboratoř je součástí Národního centra pro superpočítačové aplikace University of Illinois (NCSA), které se věnuje poskytování výkonných počítačů a odborné podpoře tisícům vědců a technikům z celého světa

Jedním z hlavních autorů je Donna Cox, mezinárodně uznávaná počítačová umělkyně, designérka, spisovatelka a průkopnice vědeckých vizualizací, k jejichž tvorbě používá superpočítače. Producentská společnost Spitz byla založena v roce 1947 jako dodavatel cenově dostupných projektorů pro optická planetária. Od té doby se vypracovala na největšího dodavatele planetárií a projekčních kopulí pro nejnáročnějšími zákazníky, mezi něž patří Disney, Universal Studios, Volkswagen, Griffith Observatory nebo Hvězdárna a planetárium Brno. V posledních letech produkovala celou řadu světově úspěšných titulů, například Země v pohybu, Sluneční superbouře nebo Rychleji než světlo, která jsou ke zhlédnutí ve stovkách planetárií celého světa s vice než miliony diváků. Včetně brněnského digitária.

Součástí představení Zrození planety Země, které Hvězdárna a planetárium Brno uvádí v klasické 2D projekci, je prohlídka hvězdné oblohy – ukázka několika jasných hvězd, nejnápadnějších souhvězdí a samozřejmě Měsíce. Namluvil Ondřej Novák, člen činohry Národního divadla Brno, dnes herec a moderátor na volné noze.

Náklady na produkci Zrození planety Země dosáhly zhruba 15 milionů korun, poprvé bylo uvedeno v březnu 2019 v Zeiss-Großplanetarium v Berlíně. Od té doby sbírá řadu mezinárodních ocenění, mj. Nejlepší astronomická vizualizace (Reflections of the Universe Fulldome Festival), Nejlepší vzdělávací film (DTLA Film Festival, Los Angeles), Unikátní vědecké animace (SIGGRAPH Asia Electronic Theatre). Kromě anglické verze bylo uvedeno v korejštině, mandarínské čínštině, němčině, portugalštině nebo rumunštině. V české verzi má premiéru právě na Hvězdárně a planetáriu Brno.

Představení Zrození planety Země bude na programu po celé jaro 2020, vždy o víkendech v 16 hodin a v pracovní dny po předchozí objednávce. Vhodné je pro diváky starší 10 let, vstupné je 150/120 Kč (základní/snížené). Klíč, který vám otevře bránu poznání zrození nejdůležitější planety v celém vesmíru, získáte na www.hvezdarna.cz


Zařazenopo 13.01.2020 08:01:00
ZdrojHvezdarna.cz
Originálhvezdarna.cz/?p=8240
KategorieNezařazené

Související témata

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V