Brněnská hvězdárna dnes přivítala čtyřmiliontého návštěvníka.

Druháček zažil potlesk v zaplněném digitáriu

Brněnskou hvězdárnu a planetárium navštívilo za posledních šedesát let čtyři miliony lidí. Vedení této populárně-vědecké instituce spolu s primátorkou Brna dnes přivítalo Marka, žáka druhé třídy, který měl v ruce vstupenku s číslem 4 000 000. Jubilejní návštěvník tak získal nejen dárky s vesmírnou tématikou, ale také volný vstup pro celou svou třídu ze základní školy Brno – Úvoz.

Brněnští hvězdáři pravidelně počítají návštěvníky od roku 1959. Průměrná roční návštěvnost tak dosáhla za posledních šedesát let téměř 67 tisíc lidí. „Těší mě, že v posledních letech se daří toto číslo udržovat na téměř dvojnásobné cifře – ročně se na naší pokladně zastaví téměř 150 tisíc lidí. Letos s velkou pravděpodobností překročíme počet 160 tisíc, není vyloučeno, že půjde o rekordně nejvyšší návštěvnost v historii naší instituce.,“ uvedl ředitel Hvězdárny a planetária Brno Jiří Dušek.

Atraktivita této vědecké instituce stoupla zejména po roce 2010, kdy ji architekt Martin Rudiš proměnil v duchu moderního funkcionalismu a původní temné prostory doplnil o prosklené interiéry s vyhlídkou na jihomoravskou metropoli. Kraví hora tak získala dominantu, která ukrývá unikátní digitárium vybavené nejnovějšími 3D technologiemi. Díky tomu tak mohou návštěvníci každého věku cestovat vesmírem s pocity, které zažívají skuteční kosmonauti.

„Architektonická otevřenost změnila i naše uvažování a přístup k návštěvníkům. Přirozeně jsme se stali veřejnoprávní institucí a myslím si, že to je to, co nás odlišuje od jiných vzdělávacích center a možná i přitahuje lidi napříč generacemi,“ dodal ředitel Jiří Dušek.

Připomněl, že Hvězdárna neláká pouze na promítání v digitáriu nebo na pozorování hvězd. Prostory jsou využívány i pro pořádání konferencí, koncertů i cvičení jógy. Od pátku do neděle se v podzemním exploratoriu ubytuje čert a na střeše zase anděl s Mikulášem, aby dětem rozdali svou nadílku. O program je takový zájem, že již nejsou volné žádné vstupenky. Návštěvnickým trhákem je také dokument Příběh nekonečných poutníků: Voyager, který je jako v jediném digitáriu v Evropě promítaný ve 3D verzi. A lidé nemíří pouze za brány hvězdárny. Letos v létě desetitisíce Brňanů vyrazilo do parku Kraví hora shlédnout unikátní lunalon připomínající 50. výročí přistání člověka na Měsíci.

„Nebývalý zájem nás natolik překvapil, že v této podívané chceme pokračovat i v příštím roce. K Měsíci tak přibyde minimálně ještě Mars a Země,“ prozradil Jiří Dušek.


Zařazenoút 03.12.2019 15:12:00
ZdrojHvezdarna.cz
Originálhvezdarna.cz/?p=8209
KategorieNezařazené

Související témata

Město Brno | Brno
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V