Herci se zúčastnili zdravého vaření z dýňových přebytků

Podzimní dýňové recepty z potravinových přebytků nadchly nejen matky samoživitelky, ale i známé herce!

Halloween a dýně k sobě neodmyslitelně patří. A protože dýně dokáže rozzářit i zachmuřené nebo smutné tváře, rozhodla se společnost Edenred uspořádat společně s Potravinovou bankou Praha a herci ze strašnického Divadélka Radka Brzobohatého kurz zdravého vaření z dýňových přebytků. Byl určen matkám samoživitelkám a jiným klientům potravinové banky, kteří se ocitli v tíživé životní situaci. Cílem akce bylo naučit maminky zdravé a zajímavé recepty z dýní a zároveň ukázat, jak neplýtvat potravinami.

Společnost Edenred dlouhodobě podporuje Potravinovou banku Praha v boji proti plýtvání potravinami a společnými akcemi s potravinovou bankou a celebritami se snaží zvyšovat povědomí o tomto celosvětovém problému. Ve světě trpí hladem 1,3 mld. lidí a ročně se v Evropě vyhodí 80 kg potravin na člověka.

"Vyhazuje se nesmyslně velké množství jídla, zatímco existují místa, kde lidí trpí hladem. Proto pravidelně organizujeme akce, které na tuto skutečnost upozorňují, a s podporou známých osobností ukazujeme, co všechno se dá z věcí určených k likvidaci vytvořit. Na této akci jsme se zaměřili na kreativní zpracování zeleninových a ovocných přebytků. Naše recepty budou určitě inspirativní i pro veřejnost," říká Daniela Pedret, manažerka komunikace společnosti Edenred.

Tuto podzimní akci zaměřenou proti plýtvání s potravinami přišli podpořit Hana Gregorová, Vojta Efler a Bára Mottlová z Divadélka Radka Brzobohatého, kteří se s chutí pustili do dýní. Pod vedením odborníka si vyzkoušeli vytvořit v komunitní kuchyni Potravinové banky Praha jídla podle zajímavých receptů.

"Máme sice předpremiérový generálkový týden v divadle a to jsou vždycky trochu fofry, ale opravdu jsme moc rádi, že jsme tu mohli být a podpořit tuhle krásnou a záslužnou věc. Mám ráda typ pomoci, která je vidět. Je mi líto, že ta doba je taková, že těch lidí v nouzi je hodně. Miluju zvířata, hrozně ráda je zachraňuji, ale lidi jsou lidi a musíme jim pomáhat. Jsem ráda, že se tyhle projekty daří a fandím těm lidem, kteří provozují Potravinovou banku a starají se o to všechno, protože to je skutečně pro dobrou věc. A všechno, co je pro dobrou věc, má smysl," uvedla herečka a umělecká manažerka Divadélka Radka Brzobohatého Hana Gregorová, která se v kuchyni potravinové banky dokonce sama od sebe postavila ke dřezu a myla nádobí. "Mě to baví, nemám s tím problém. Doma nemám myčku, protože to považuji za zbytečné, a navíc si u toho odpočinu," podotkla herečka.

"Opravdu tu jsme moc rádi. Přijížděli jsme sem s tím, že vlastně nevíme, co nás tu čeká, ale ta atmosféra, maminky s dětmi, skvělý pan kuchař - to je prostě senzační. Moc rádi jsme to podpořili a pokud budeme moct, budeme podporovat i nadále," uvedli svorně herci Bára Mottlová a Vojta Efler, kterého diváci mj. znají třeba z Nováckého seriálu Ordinace v růžové zahradě, kde ztvárňuje kriminalistu.

Pestré menu tvořené z dýňových pokrmů představil špičkový izraelský kuchař Noam Darom z pražské restaurace Spojka. První jídlo, jež se s pomocí celebrit maminky samoživitelky mohly naučit, byl dýňový krém s kaštany, který spojuje netradiční kombinaci chutí.

Jako hlavní chod bylo podáváno cuketovo-dýňové thajské kari, které potěší i náročnější jedlíky. Maminky si také zkusily připravit sladkou tečku - lívance s dýňovým kompotem a mascarpone.

"Potravinová banka dostává od obchodních řetězců či dodavatelů potraviny, které jsou neprodejné třeba kvůli svému křivému vzhledu. S pomocí společnosti Edenred potravinová banka pomáhá přiblížit veřejnosti problematiku neplýtvání, aby se každý z nás začal chovat odpovědněji," uvádí Věra Doušová, ředitelka Potravinové banky Praha.

Halloween sice není typicky českým svátkem, ale je v Čechách poměrně oblíbený. A když se při této příležitosti propojí byť tvarem nedokonalé svítící dýně s originálními recepty a známé osobnosti s Potravinovou bankou Praha, výsledkem je zajímavá a především smysluplná akce.

Edenred ČR obsluhuje v oblasti zaměstnaneckých benefitů 700 000 každodenních uživatelů z řad zaměstnanců, kterým poskytuje služby v síti 57 000 partnerských provozoven. V oblasti digitalizace patří k lídrům českého trhu. Vedle stravenkových a benefitních platebních karet Ticket Restaurant a Edenred Benefits nabízí platby mobilními aplikacemi Apple Pay a Google Pay a benefitní online platformu Edenred Benefity Café.

René Kekely

PR & mediální zastoupení

e-mail: info@renekekely.cz

ČTK ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.


Zařazenopá 01.11.2019 10:11:00
Zdrojprotext.cz
Originálprotext.cz/zprava.php?id=32354

Související témata

Přebytek rozpočtu
Tiskové zprávy
Oppenheimer jmenuje Senior bankéře divize ve Frankfurtu
Knižní novinka Psychopat v mém mozku
Bořislavka Centrum získalo European Property Awards
FUTTEC získal od EK 1,8 mil. euro na opravy silnic
Nadace The Mary Kay Foundation věnovala 3,1 mil. USD
Více zpráv
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.