Sváteční víkend ve znamení vědců i strážníků

(gak) – Na sobotu připadá státní svátek Dne české státnosti a přestože dveře obchodů se v tento den zavřou, víkendový program ve městě přivítá návštěvníky s otevřenou náručí. Jen namátkou se můžete těšit na festival Serial Killer, Noc vědců, zážitkový den s městskou policií nebo držet palce Zbrojovce v zápase proti Hradci Králové.

Ve městě stále pokračuje mezinárodní soutěžní festival televizních a online seriálů Serial Killer. I o víkendu si můžete užít projekce i diskuze. Kompletní program naleznete na https://www.serialkiller.tv/program.html.

Festival Moravský podzim dospěl k 50. ročníku, a proto se i toto jubileum promítne do jeho programu. Ten je inspirován i dalšími výročími: od úmrtí Bohuslava Martinů uplynulo 60 let, od narození Mieczysława Weinberga 100 let, dvojí výročí má E. F. Burian i francouzská revoluce. V neděli 29. září zahájí festival koncertní verze opery Einstein on the Beach. Brno se tak stane dalším z evropských měst, které bude mít příležitost vidět stěžejní dílo slavného hudebního minimalisty Philippa Glasse. Do 16. října se publiku představí množství dalších zajímavých produkcí, jež vyvrcholí stylově v Besedním domě společným vystoupením letošních pětasedmdesátníků šéfdirigenta Filharmonie Brno Dennise Russela Daviese a maďarského dirigenta a skladatele Petera Eötvöse. Více informací na filharmonie-brno.cz.

Milovníci zlatavého moku by neměli minout Tržnici na Zelném trhu. Koná se tu totiž Oktoberfest 2019, paradoxně v září. Připraveny jsou pivní speciály i tradiční jídla.

Pátek se ale ponese především v duchu akce nazvané Noc vědců. Ta je celorepublikovou vědecko-popularizační akcí, která zapojuje všechny lidi do inspirujícího prostředí vědy. Návštěvníci si hrají, poznávají, zkoušejí a snaží se pochopit a objevovat tento fascinující svět. ?Je jedinečnou akcí, která otevírá přednáškové místnosti, laboratoře a další veřejnosti běžně nepřístupná místa. Každý rok má program jedno společné téma – letos "šetrně k planetě".
Letos se k akci připojí například Masarykova univerzita, Vysoké učení technické v Brně, VIDA! Science Centrum i Hvězdárna a planetárium Brno. A přímo na Kraví hoře nebude chybět ani oblíbený lunalón. Kompletní program zapojených brněnských institucí naleznete na https://nocvedcu.cz/brno.

Ještě předtím se můžete pobavit na slavnostech. Jedna z nich bude zaměřena na cizince žijící v Brně. Zahradní slavnost ve vile Löw Beer se uskuteční u příležitosti oslav 10 let existence Centra pro cizince JMK.
4. ročník sousedské slavnosti se uskuteční v bývalém vojenském areálu na ulici Lerchově. V hudební části se představí The velvet overground, Trio 43 a The Newmour Experience. Martin Hruška zahraje pohádku na motivy Červené karkulky. Program pro děti zajistí DDM Helceletova, pionýrský tábornický oddíl Stezka, Centrum Radost na Drakenu a Orel jednota Masarykova čtvrť. Připraveno je i občerstvení.

Sváteční sobotu odstartuje zážitkový den s městskou policií v areálu dopravního hřiště vedle koupaliště Riviéra. Celodenní program strážníků láká na akční ukázky ve vodě i na souši, moderní techniku a současně zve k nostalgickému vzpomínání na dávnou i nedávnou minulost. Tu zprostředkují dobově oděné postavy i unikátní historické exponáty.

O půl sedmé se na Srbské utká brněnská Zbrojovka s fotbalisty z Hradce Králové. Utkání bude o to napínavější, neboť na jaře brněnští fotbalisté přejeli Hradec 2:0.

V sobotní podvečer se ulice města změní v ráj oživlých mrtvol. V rámci programu festivalu Serial Killer se od 19 hodin uskuteční Zombie Walk. Trasa zombíků povede z Moravského náměstí přes ulici Kozí, Kobližnou, Malinovského nám., Novobranskou, Orlí, Josefskou, Masarykovu, nám. Svobody, Rašínovu a zpět na Moravské náměstí. Více informací naleznete na FB události.


Zařazenopá 27.09.2019 12:09:00
ZdrojBrno
Originálbrno.cz/brno-aktualne/co-se-deje-v-brne/a/svatecni-vikend-ve-znameni-vedcu-i-strazniku/
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.