Let Smartwings s jedním motorem řeší úřad. Už označili prvního viníka

Vyšetřování srpnového letu společnosti Smartwings pouze s jedním funkčním motorem má další posun. Podle interního šetření dopravce nešlo o systémovou chybu. Firma také předala všechny požadované dokumenty Úřadu pro civilní letectví. Podle něj je nejspíš na vině posádka.

Úřad pro civilní letectví (ÚCL) už obdržel všechny dokumenty, o které žádal leteckou společnost Smartwings. "Materiály nyní analyzujeme. Máme vyjádření ke všem oblastem, které jsme požadovali," potvrdil TN.cz mluvčí úřadu Vítězslav Hezký.

 

Letecký úřad se zabývá srpnovým letem společnosti z řeckého ostrova Samos na Letiště Václava Havla v Praze. Letadlu Boeing totiž během letu přestal nad Egejským mořem fungovat levý motor. Posádka se však nerozhodla přistát na nejbližším možném letišti, s porouchaným letadlem naopak doletěla až do Česka. Na palubě bylo v tu chvíli 170 lidí.

 

Z toho důvodu si vyšetřovatelé z leteckého úřadu od dopravce vyžádali záznamy o letu, vysvětlovat musely Smartwings také chování posádky. Právě ta měla podle ÚCL zřejmě udělat chybné rozhodnutí. "Zatím jsou identifikovány pochybení ze strany jednotlivce, případně jednotlivců," dodal mluvčí Úřadu pro civilní letectví s tím, že více nemůže prozradit.

 

 

Mluvčí leteckého dopravce pak prozradila, že společnost Smartwings od začátku vyšetřování události úzce spolupracuje s leteckým úřadem a Ústavem pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod. "Interní setření potvrdilo, že se nejednalo o systémovou chybu," doplnila mluvčí firmy Vladimíra Dufková.

 

Kdy bude vyšetřování ukončeno, a jaký hrozí viníkům postih, nechtěl zatím nikdo prozradit. "Další bližší informace s ohledem na probíhající šetření a v souladu s evropskou legislativou nelze v tuto chvíli poskytnout," dodala Dufková.

 

 

Evropská agentura pro bezpečnost letectví (EASA) se přitom společnosti Smartwings už v srpnu zastala. "V těchto případech hraje roli velký počet proměnných, které je nutné vzít v potaz při určení vhodného letiště k přistání, například přesný stav letadla, dostupnost a vybavenost blízkého letiště, povětrnostní podmínky atd. Rozhodnutí je tedy na pilotovi, který letadlo řídí, se zohledněním provozní příručky. To, jaké letiště je vhodné, se může u různých pilotů lišit, aniž by to ohrozilo bezpečnost letu," sdělila redakci TN.cz EASA.

 

Připomeňte si celou událost v reportáži Televizních novin:


Zařazenopá 06.09.2019 15:09:00
Zdrojtn.cz Mediafax Nova
Origináltn.nova.cz/ext/urad-proveruje-let-s-jednim-motorem-ted-prozradil-kdo-zrejme-pochybil.html
Přílohy

Související témata

Volkswagen a USA
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V