Čtyři studenti z Plzně vyvinuli Chytrou klíčenku, jež dokáže zachraňovat životy

Čtyři studenti z Plzně vyvinuli Chytrou klíčenku, jež dokáže zachraňovat životy

Přijetí studentů na plzeňské radnici (foto: A. Jarošová)

Martin Prachař, Jan Pilař, Marek Princl a Václav Steiner jsou osmnáctiletí studenti třetího ročníku Vyšší odborné školy a střední průmyslové školy elektrotechnické v Plzni. Společně vymysleli chytrý čip, který lze jednoduše připnout na klíče, a díky aplikaci v mobilu mohou mít záchranáři do několika sekund přesné informace o zdravotním stavu nemocného a tím nasadit okamžitou účinnou léčbu. Čip nenese žádná citlivá data, vše je v zabezpečeném systému ukládáno pouze v zabezpečených databázích. K samotným datům budou mít přístup pouze pověřené osoby. Svůj projekt přišli představit na plzeňskou radnici v úterý 25. června radnímu pro oblast Smart Cities a podpory podnikání Vlastimilu Golovi, který danému projektu vyslovil svoji další podporu a pomoc při založení start-upové firmy v prostorách DEPO2015.

„Nejprve jsme vyvinuli čip, který sloužil pro přístupy do budovy naší školy či pro vyzvednutí obědů. Od února letošního roku jsme začali pracovat na Chytré klíčence. Do budoucna bychom rádi vymysleli i tento nosič ve formě náramku. Klíčenka jde samozřejmě připnout například na batoh, bundu či kalhoty,“ sdělili společně Martin Prachař, Jan Pilař a Marek Princl. Cílovou skupinou Chytré klíčenky jsou především senioři, kteří nepoužívají smartphony a klíčenka by je nijak nezatěžovala. Chytrá klíčenka je ovšem určena i pro ostatní zájemce.

Myšlence vzniku daného projektu předcházela zkušenost Martina Prachaře, kterého jako devítiletého kluka hlídali jeho prarodiče. Dědeček ovšem dostal na ulici infarkt a neměl u sebe doklady ani telefon. Jediné co měl, byl svazek klíčů. Nemocniční zařízení nemělo o daném pacientovi žádné informace a ani nemohlo kontaktovat jeho rodinu. Díky čipu na klíčích, který by záchranáři či poté lékaři v nemocnicích načetli přes aplikaci v chytrém mobilu nebo přes mikropočítač, by se dostali k veškerým zdravotním údajům o pacientovi včetně kontaktních údajů na blízké osoby. Lékaři by takto hned věděli, zda má pacient cukrovku, je neslyšící nebo jestli se neléčí s něčím, co by mohlo ovlivnit jeho akutní stav. Přístup přes aplikaci by řešil riziko zneužití dat. Aby takto mohl projekt fungovat, je potřeba mít přístup do centrální zdravotnické databáze. Jediné, co by sám majitel klíčenky mohl upravovat, jsou kontaktní osoby. Úprava těchto dat by byla velmi jednoduchá.

„Náš projekt je zcela ojedinělý, data nejsou uvedena na čipu a do dané karty by mohli údaje zapisovat pouze zdravotničtí pracovníci, tudíž by byly informace ověřené a mohly by je zdravotníci využít k rychlé léčbě. Náš čip tímto ušetří cenný čas, který je rozhodující v těchto životních situacích. Projekt Chytré klíčenky máme téměř připravený, v současnosti je pro nás stěžejní podpora územních samospráv a státu, abychom mohli systém implementovat do zdravotnických zařízení a záchranné služby,“ vysvětlili mladí studenti.

Jejich projekt zvítězil v soutěži Studentská firma roku v kategorii STEM pro rok 2018/2019, umístili se na prvním místě v národním kole soutěže SIR (Social Innovation Relay) a nyní se studenti připravují na kolo mezinárodní. V krajském kole soutěže T-Mobile Rozjezdy vyhráli druhé místo a zúčastnili se týdenního akceleračního workshopu pro sociální inovátory pořádaného Nadací Karla Janečka.

Projekt Chytré klíčenky je zcela ojedinělým projektem nejen v České republice, ale i v zahraničí. Existují určité alternativy, ale žádná z nich neřeší tento problém z hlediska bezpečnosti takto komplexně jako Chytrá klíčenka.

Text: Adriana Jarošová


 

Zveřejněno: 26. 6. 2019, Adriana Jarošová

Sdílet

Zařazenost 26.06.2019 12:06:00
ZdrojPlzeň.eu
Originálplzen.eu/o-meste/aktuality/aktuality-z-mesta/ctyri-studenti-z-plzne-vyvinuli-chytrou-klicenku-jez-do...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V