Obří test dvojí kvality. EU zjistila, jestli v Česku kupujeme horší jídlo

Velký test 128 druhů potravin z 19 zemích si nechala udělat Evropská komise, aby zjistila, jestli je dvojí kvalita potravin realita nebo jen mýtus. Výzkum přinesl zajímavé výsledky. Potraviny prodávané ve stejném obalu v různých zemích EU se skutečně ve složení liší, neznamená to ale automaticky, že by se v Česku prodávaly horší potraviny.

Podle zveřejněné studie má jen třetina (31 %) z testovaných potravin stejné balení i stejné složení napříč evropskými státy. Podle Evropské komise ale neplatí, že se horší potraviny automaticky prodávají na východě Evropy.

 

Evropská komise testovala celkem 1 380 vzorků 128 různých potravin nakoupených v různých členských státech. Jen u devíti procent případů testy odhalily, že se výrobek lišil ve složení, ale prodáván byl v členských zemích v naprosto totožném obalu.

 

Rozdílné složení a alespoň částečně odlišené balení zjistil test u 22 % produktů, dalších 27 % mělo nejen rozdílné složení, ale výrazně jiné bylo také balení.

 

"Rozdíly ve složení produktu, které tato studie odhalila, nemohou být interpretovány jako rozdíly ve kvalitě potraviny," upozorňuje Evropská komise, že jiné složení automaticky neznamená horší kvalitu. "Nezpozorovali jsme také žádné spojení mezi různým složením produktů a geografickými regiony," dodala EU. Podle průzkumu by tedy nemělo znamenat, že na východě EU se automaticky prodávají horší potraviny.

 

Třeba Coca-Cola se v Evropě prodává ve dvou různých verzích lišících se podle toho, jestli je slazená cukrem, nebo glukózo-fruktózovým sirupem. Cukrem slazená verze převažuje, v Česku se ale prodává ta slazená sirupem. Stejně jako v Bulharsku, Chorvatsku, Slovinsku, Maďarsku a na Slovensku. Ale i verzi slazenou cukrem koupíte ve východní Evropě – v Polsku, Estonsku, Litvě a Lotyšsku.

 

 

Mnohem více se liší pomerančová Fanta, kde rozdíl spočívá nejen v tom, jestli je slazena sirupem či cukrem, ale také v množství pomerančové šťávy. Podle výrobce je v 16 zemích, kde byl produkt vyhodnocován, dokonce 9 různých receptur. V ČR, Bulharsku, Litvě nebo Polsku je v něm 5 % pomerančové šťávy, v Dánsku jen 4,5 %, ve Francii to je 10 % a ještě 2 % citronové šťávy, v Itálii pak 12 % pomerančové šťávy.

 

Co naopak z testů vycházelo s identickým složením, byly třeba pizzy značky DrOetker, čokoládová pomazánka Nutella, bonbony Tic Tac, gumoví medvídci Haribo nebo kečup Heinz. Některé produkty se liší jen v některé zemi. Třeba pivo Heineken má ve všech zemích 5 % alkoholu, v Dánsku jen 4,6 %. V jedné z majonéz Heinz zase v celé EU používá výrobce řepkový olej, jen ve Španělsku sójový. Kompletní studii v angličtině najdete ZDE.
 


Zařazenopo 24.06.2019 13:06:00
Zdrojtn.cz Mediafax Nova
Origináltn.nova.cz/ext/obri-test-dvoji-kvality-eu-zjistila-jestli-v-cesku-kupujeme-horsi-jidlo.html
Přílohy

Související témata

TN.cz testy
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V