Odsouzený za vraždu myslel, že ho pustili. Zatkli ho po 25 letech

České soudy odsoudili muže z Turecka za pokus o vraždu, celému trestu se ale zřejmě vyhne. Vše je totiž promlčené, úřadům se nepodařilo dostat muže za mříže celých 25 let. Ten přitom jezdil s kamionem po celé Evropě, a to i do České republiky, která mu udělila několik víz.

Nyní 67letý turecký občan byl v roce 1989 odsouzen k deseti a půl letům vězení za pokus o vraždu. Jeho obhájce se odvolal k Nejvyššímu soudu, ten v prosinci roku 1992 trest potvrdil. Turek se ale již v roce 1990 vrátil do své domoviny.


Po 25 letech od pravomocného rozsudku zatkla muže v roce 2017 švédská policie a předala jej do České republiky. Muž se však se svým osudem nesmířil a obrátil se na Ústavní soud. Podle něj byl trest promlčený. A ústavní soudci mu dali za pravdu. "Došlo k porušení ústavně zaručeného práva na osobní svobodu a též garantovaného základního práva na spravedlivý proces, tedy přístup k soudu," uvedla mluvčí Ústavního soudu Miroslava Sedláčková.


Ústavní soud se odkázal i ke svému dřívějšímu, podobnému případu. Podle něj je výkon trestu "již jen holou represí, postrádající smysl jak pro odsouzeného, tak pro společnost samotnou".

 


Pokus o vraždu se stal 3. prosince 1988. Turek se zřejmě nepohodl se svým krajanem a zranil jej. Kromě trestu za mřížemi měl svému zraněnému krajanovi zaplatit odškodné 24 767 korun. Zraněný muž finanční nárok uplatnil, nicméně ale také požadoval, aby útočník nebyl dále stíhaný.


V červenci 1990, zatímco byl rozsudek stále nepravomocný, byl odsouzený Turek propuštěn z vazby. Podle tehdejších zákonů totiž uplynula nejvyšší možná délka vazební veznění. Ta v tomto případě trvala rok a sedm měsíců.


Muž poté odjel zpět do Turecka, kde po smrti manželky vychovával své tři syny a prý také řádně pracoval. Živil se jako řidič kamionu a mezi lety 1990 a 2011 jezdil po celé Evropě, podle jeho slov zamířil i do Československa a do České republiky. U Ústavního soudu písemně doložil i opakované udělení českého víza.

 


Turek se také domníval, že mu byl trest odpuštěn v rámci dřívějších rozsáhlých amnestií. "Z trestního spisu nevyplývá, že by jej krajský soud nebo kdokoliv jiný kontaktoval a pokusil se mu cokoliv doručit," uvedl ústavní soud. Nepodařilo se prokázat, že by se muž nástupu trestu vyhýbal.


Přitom ale v roce 2000 vydal český soud mezinárodní zatykač, ten byl v roce 2014 odvolaný. Mimo jiné i proto, že turecká strana nereagovala na žádosti českých úřadů. V tom samém roce byl v Česku vydaný příkaz exekutivě k dodání muže k výkonu trestu. Od roku 2017 pak platil evropský zatýkací rozkaz. A právě na jeho základě zatkla Turka po 25 letech od pravomocného rozsudku švédská policie, když byl v zemi na návštěvě u syna.


Ačkoliv je promlčecí doba 15 let, skončil muž ve vězení a měl si odpykat svůj trest. Podle českých soudů totiž při Turkově pobytu v zahraničí promlčecí doba neběžela, navíc měla běžet při vydání zatykačů od začátku. S tím ovšem ústavní soudci nesouhlasili a trest označili za promlčený.
 


Zařazenoút 18.06.2019 13:06:00
Zdrojtn.cz Mediafax Nova
Origináltn.nova.cz/ext/policie-jej-chytla-az-po-25-letech-trest-mu-byl-ale-mezitim-promlcen.html
Přílohy
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V