Projekty Twinning rozšířily spolupráci univerzity s evropskou vědeckou špičkou

CEITEC Masarykovy univerzity se zapojil do hned do tří ojedinělých projektů poprvé řešených v Česku.

redakce
CC-BY

Téměř šest desítek publikací, desítky workshopů a především stáže na partnerských institucích přinesly hned tři projekty evropského programu Twinning, které v uplynulých třech letech koordinoval institut CEITEC Masarykovy univerzity. Spolupráce se špičkovými evropskými institucemi se rozvíjela v oborech strukturní biologie, molekulární genetiky a nanomateriálů.

Šlo o vůbec první projekty Twinning, které se řešily v Česku. „Podmínky Twinningu sice neumožňovaly financovat výzkum přímo, přesto už nyní vidíme jejich pozitivní dopad. Přispěly k růstu počtu publikací a výzkumných aktivit i projektů, které jsou s partnery realizovány,“ uvedla koordinátorka strategických partnerství centra CEITEC MU Zlatuše Novotná.

Konkrétně strukturní biologové mohli díky téměř 18 milionům podpory v projektu BISON vyslat 45 výzkumníků na partnerské univerzity ve Vídni, Grenoblu či britském Norwichi a tři desítky odborníků pozvali přednášet do Brna. Nešlo jen o možnost vyzkoušet si, jak se pracuje v jiných laboratořích, ale stáže přinesly i nové vědecké spolupráce nebo prohloubení těch stávajících. Například skupina Lukáše Žídka využila projekt k užší spolupráci s laboratoří Martina Blackledge z Grenoblu při studiu dynamiky nestrukturovaných bílkovin, což napomáhá k lepšímu pochopení jejich funkce například v nervových buňkách. Skupina Michaely Wimmerové chce se stejnou institucí usilovat o společný projekt zabývající se studiem specifických sloučenin, které by se mohly využívat jako antibakteriální látky.  

Na lékařskou genomiku se soustředil projekt MEDGENET s dotací přes 16 milionů korun. Kromě stáží byly jeho součástí i vědecké workshopy, letní školy, kvalitní odborné kurzy a školení posilující dovednosti jako vědecké psaní či vedení týmu. I v tomto případě se partnerství se špičkovými institucemi v Německu, Švédsku či v Řecku odrazilo také v publikacích, které většinou souvisely s diagnostikou chronické lymfocytární leukémie, a přispělo i k patentování několika diagnostických metod a setů u dalších typů rakoviny. Úspěchem je i navazující vědecký projekt podporující paliativní péči o pacienty s rakovinou, na němž se spolupracuje právě s řeckým Centre for Research and Technology Hellas (CERTH).

Posledním projekt s názvem TWINFUSYON se věnoval rozvoji výzkumné spolupráce v oblasti nanosystémů pro biosenzory. Brněnští vědci spolupracovali s výzkumnými organizacemi v Itálii, Francii a s univerzitou v rakouském Linci. Kromě vzájemné pomoci při výzkumu vlastností různých materiálů se podíleli také na vytvoření studijních materiálů věnujících se biosensingu.    

 

 


Zařazenoút 28.05.2019 17:05:00
Zdrojmuni.cz
Originálem.muni.cz/veda-a-vyzkum/11716-projekty-twinning-rozsirily-spolupraci-univerzity-s-evropskou-vedecko...

Související témata

ECB | Česká republika | Evropské fondy | Evropa
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V