Summary: Alibaba překvapila 50% růstem tržeb

USA

Alibaba (Investiční tipy) F4Q19


Čínský maloobchodní gigant nám po sérii špatných čísel z čínské ekonomiky naservíroval velice hezké překvapení. Tržby narostly o 50 % yoy na 93,5 mld. CNY, přičemž trh očekával o něco slabších 91,7 mld. CNY. Dynamika tržeb se tedy po zaváhání několika předešlých kvartálů (F3Q19 +40 %, F2Q19 +55 % yoy, F1Q19 +60 % yoy) snad opět vrací na správnou cestu. Nákladové položky bohužel rostly ještě rychleji (zejména náklady na prodané zboží +70 % yoy), a proto navzdory úspěchu v horní části výsledovky klesá provozní zisk o 5 % yoy na 8,7 mld. CNY, což je až o 1 mld. CNY pod konsensem trhu. Samotná provozní marže se následkem toho zúžila o 50 bps yoy na 9,4 %. Čistému zisku výrazně pomohly příjmy z nekonsolidovaných společností, které se nacházejí pod provozní čárou a které v předešlém roce zasáhly značné odpisy. Čistý zisk na akcii proto posiluje až o 50 % yoy na 8,57 CNY při konsensu 6,50 CNY.

Klíčovým zdrojem příjmů jsou pro Alibabu samozřejmě tržby z obchodu, který v tomto kvartálu rostl o 55 % yoy, což je skutečně skvělý výsledek. V kvartálu F3Q19 jsme po dlouhé době zaznamenaly zlepšení dynamiky růstu příjmu z reklamy (tzv. customer management tehdy posílil o 28 % yoy), a o to víc nás těší, že se současným růstem o 31 % yoy pokračujeme v zaběhnutém trendu. Dle slov managementu za to můžeme vděčit většímu objemu doručené reklamy (tzv. paid clicks). Alibaba navíc v dubnu nastartovala testování nového personalizovaného druhu reklamy, o který je prý u obchodníků značný zájem a který do budoucna slibuje prémiovou monetizaci. Provize (commission), druhý hlavní zdroj příjmů, posílily o 30 % yoy (opět zlepšení proti předešlým +24 % yoy) díky objemu zobchodovaného zboží vyššímu o 33 % yoy. Segment obchodu Others, pod kterým se schovává i iniciativa kamenných obchodů New Retail, vystřelila svoje tržby nahoru o 130 % yoy až na 13,5 mld. CNY, čímž téměř dorovnala provize. Opomenout samozřejmě nesmíme ani příjmy z cloudového byznysu, které si připsaly 75 % yoy a dosáhly tak 7,7 mld. CNY.

Nyní přesuneme svoji pozornost k profitabilitě, která je jedinou chybičkou na kráse těchto výsledků. Jak jsme zmiňovali v úvodu, pokles marže na 9,4 % potvrzuje agresivní rozmach investic, a to i s přihlédnutím k faktu, že z hlediska sezónnosti se bavíme o nejslabším kvartálu. Provozní marže samotného obchodu se meziročně zúžila ze 43 % na 35 %, což zřejmě můžeme dát za vinu iniciativě New Retail – kamenné obchody jsou vždy spojeny s užší marží. Marže u médií a zábavy je zpátky na záporných 50 %, tady nám však zejména vadí vleklý růst tržeb jen o 8 % yoy. Management dost výrazně navýšil výdaje do nových iniciativ, jejichž provozní ztráta se zdvojnásobila až na 2 mld. CNY (marže -160 %), moc detailů k těmto aktivitám však management neposkytl. To nejlepší jsme si ale opět nechaly na závěr. Cloudový byznys snížil provozní ztrátu na 160 mil. CNY a marže se pohnula z -8 % před rokem na současných -2 %, čímž se celý tento segment opět přiblížil profitabilitě.

Výhled na další fiskální rok je poměrně strohý – vedení chce dotáhnout tržby k hodnotě 500 mld. CNY. Roční růst by se tím pádem pohyboval kolem 30 %, s čímž v podstatě počítal i konsensus.

Pojďme si tedy tato čísla trochu shrnout. Řečeno po lopatě, s posledním kvartálem fiskálního roku 2019 jsme spokojeni. Jednoznačnými klady jsou příjmy z reklamy, kde se nadále zlepšuje dynamika a management hlásí dobré ohlasy na nový druh z reklamy. Zajisté potěšily také provize a cloud (ten hlavně z hlediska provozní marže). Otázky v nás však vyvolávají agresivní investice do rozvoje, které víc a víc zatěžují celkovou provozní marži společnosti.

Akcie posilují o 1,5 %.

EVROPA

RWE 1Q19


Německý výrobce energie svými výsledky překvapil o něco víc, než jeho částečný konkurent E.ON v pondělí. Ukazatel EBITDA poskočil meziročně o 70 % na 510 mil. EUR, přičemž konsensus trhu udával jen 320 mil. EUR. Za hlavní část překvapení je odpovědný segment Trading & Supply, který se zabývá obchodováním s elektřinou, zemním plynem, povolenkami CO2 a tak dále. Jeho ukazatel EBITDA narostl meziročně z -25 mil. EUR na +230 mil. EUR, zatímco konsensus předpokládal závěrečnou hodnotu +50 mil. EUR. Slabší čísla přišla ze segmentu European Power (výroba energie v Německu, Británii a Beneluxu), kde se setkalo několik negativních faktorů najednou a ukazatel EBITDA se kvůli nim propadl až o 60 % yoy na 60 mil. EUR (kons. 110 mil. EUR). Negativní provozní cashflow způsobený maržemi na derivátových obchodech a nová účetní pravidla IFRS 16 způsobily, že čistý dluh narostl o 6,5 mld. EUR na 25,9 mld. EUR.

Dluh by měl růst kvůli investicím i po zbytek tohoto roku. V dalších bodech však zůstává výhled na 2019 beze změny – ukazatel EBITDA mezi 1,2 až 1,5 mld. EUR (2018: 1,5 mld. EUR) a čistý zisk mezi 0,3 až 0,6 mld. EUR (2018: 0,6 mld. EUR). Konsensus trhu se pohybuje trochu výš, avšak čísla zveřejněná RWE nezapočítávají do odhadů dividendu z Innogy (cca 0,2 mld. EUR).

Akcie RWE reagují růstem o 3 %.

E.ON (Investiční tipy)

Akcie E.ON poslalo dolů dnešní vyplacení dividendy. Při včerejší zavírací ceně 9,64 EUR byl dividendový výnos 4,5 %, což by víceméně odpovídalo i dnešnímu poklesu. Za zbytek může být zodpovědný negativní sentiment na trhu a také snížení investičního doporučení od analytiků Goldman Sachs, kteří se obávají reakce akcií na rostoucí čistý dluh. Z jejich pohledu sice společnost vyšší zadlužení unese, avšak zmenší se prostor pro pochybení a možná dojde i na zpomalení kapitálových výdajů na růst infrastruktury. Z dlouhodobého pohledu je však dle analytiků E.ON pořád lákavou investicí.

Akcie klesají o 6 %.


Zařazenost 15.05.2019 16:05:00
ZdrojPatria
Originálpatria.cz/zpravodajstvi/4128290/summary-alibaba-prekvapila-50-rustem-trzeb.html
KategorieAkcie
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V