Přidala se i IS a chce zpátky. Británie jí teď musí posílat peníze

Shamima Begumová jako patnáctiletá opustila Londýn a přidala se k takzvanému Islámskému státu. V Británii se prý necítila bezpečně. Teď chce ale i po smrti svého třetího dítěte zpátky a podle britské legislativy jí nyní musí země poskytnout finanční podporu, i když už Shamima není občankou země. Situace rozhořčila nejen britské občany, ale i některé politiky.

Devatenáctiletá Shamima opustila Velkou Británii v roce 2015 ještě jako neplnoletá se dvěma svými přáteli. V polovině února se objevila v syrském uprchlickém táboře, chtěla se vrátit do Británie, země ji ale zbavila občanství. Se svým mužem, bojovníkem IS Jagem Riedijkem měla tři děti, které ale zemřely jako kojenci. Poslední dítě, syn Jerrah, podlehl v uprchlickém táboře v Sýrii na zápalu plic.

Shamima Begumová se prý před svým odchodem do Sýrie necítila v zemi bezpečně. I když se následně chtěla vrátit, svého odchodu nelituje. "Necítila jsem se tu bezpečně,“ vysvětlovala své důvody. Ve škole ve východním Londýně měla dokonce čelit šikaně. "Toho, že jsem odešla k Islámskému státu, ale nelituji, změnilo mě to jako člověka,“ tvrdí Shamima. Nyní však i po smrti svého dítěte chce do země zpátky a bojuje o získání občanství.

I když Shamima není občankou Velké Británie, dostává finanční příspěvek, aby si zajistila právní pomoc. "Britská pravidla právní pomoci uvádějí, že financování by mělo být k dispozici, pokud je případ veden u britského soudu a nemáte prostředky na zaplacení," píše deník The Sun. A Shamima tohle vše splňuje.

Dívka může dostávat stovky až tisíce liber, přesnou výši příspěvku britská média nezjistila. Peníze pochází od daňových poplatníků, což v posledních dnech rozčílilo nejednoho britského občana.

Konzervativní poslanec Philip Davies k tomu říká: "Je naprosto odporné, že financujeme osobu, která se připojila k organizaci, která chtěla zničit způsob našeho života a naši zemi.“ Nad případem dívky se velmi rozhořčil: "Jak může dostávat peníze daňových poplatníků, aby se vrátila do země, kterou nenávidí?" ptá se.


Zařazenočt 18.04.2019 17:04:00
Zdrojtn.cz Mediafax Nova
Origináltn.nova.cz/ext/pridala-se-i-is-a-chce-zpatky-britanie-ji-ted-musi-posilat-penize.html
Přílohy

Související témata

Velká Británie | BRExit
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V