MPO reaguje na novou legislativu v oblasti zdravotnických prostředků

Publikováno:
11.4.2019
Autor:
Odbor komunikce 01400

Náměstkyně ministryně průmyslu a obchodu Alexandra Rudyšarová se zúčastnila výroční konference Úřadu pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví na téma zdravotnické prostředky. Hlavním tématem byla diskuze k problematice nové evropské legislativy, která se tohoto odvětví týká (nařízení 2017/745 o zdravotnických prostředcích) a může výrazně změnit pravidla hry.


O výroční konferenci ZDRAVOTNICKÉ PROSTŘEDKY 2019, která je součástí tříletého vzdělávacího kurzu Úřadu pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví (ÚNMZ) k problematice nové legislativy, byl velký zájem především ze strany výrobců zdravotnických prostředků. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) si je vědomo posunu v kvalitě na straně notifikovaných osob. Intenzivně se problematice věnuje, o čemž svědčí i vyjádření samotných výrobců, kteří jsou na certifikaci zcela závislí. Výrobci oceňují zejména zlepšení v komunikaci, zájem ze strany MPO a zkrácení termínů posuzování shody, a to i v aktuálních náročných podmínkách.

„Současný problematický stav je důsledkem předchozí dlouhodobé nečinnosti, ale za posledních šest měsíců se situace výrazně posouvá vpřed, a to ve všech rovinách. Pozitivní vývoj je zřetelný v komunikaci se sociálními partnery, evropskými orgány, edukaci, náboru zaměstnanců a samozřejmě v pozitivním obratu v kontrole dříve vydaných certifikátů,“ uvádí náměstkyně ministryně Mgr. Alexandra Rudyšarová.

Prostřednictvím paní náměstkyně byla deklarována podpora notifikovaných osob do budoucna, protože představují důležitou a nedílnou součást uvádění zdravotnických prostředků na trh, a úzce tak souvisí s podporou českého průmyslu, exportu a inovací.

Za zmínku stojí současná redukce notifikovaných osob z celkového počtu 75 na pouhých 53 v rámci celé Evropské unie. Tato situace se stále vyvíjí a měla by se podle nové legislativy stabilizovat ještě na nižší počtu v budoucnu, a proto MPO nebere danou situaci na lehkou váhu a aktivně se na zlepšení stávající stavu podílí.

Moderátor odpoledního bloku konference JUDr. Jakub Král k tématu dodává: Moc si vážím toho, že ÚNMZ přišlo s projektem systematického tříletého vzdělávacího kurzu. Z šesti semestrů nám zbývají poslední dva, přičemž ohlasy ze všech stran jsou naprosto úžasné. Podpora resortu průmyslu a obchodu v oblasti edukace a generování regulatorních expertů je pro přežití české průmyslu zdravotnických prostředků i notifikovaných osob klíčová.



Zařazenočt 11.04.2019 02:04:00
ZdrojMPO.cz - Tiskové
Originálmpo.cz/cz/rozcestnik/pro-media/tiskove-zpravy/mpo-reaguje-na-novou-legislativu-v-oblasti-zdravotnick...

Související témata

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.