Na pomoc zřídili Ševčíkovi konto. Úřad mu teď nechce vyplatit dávky

V nevinu Romana Ševčíka, bývalého vězně, který si odseděl 30 let za dvě vraždy a dva pokusy o vraždu, věří stovky lidí napříč republikou. Aby mu usnadnili návrat na svobodu, zřídili mu transparentní konto, na které mohou přispívat dobrovolní dárci. Jenže nyní Ševčíkovi kvůli kontu odmítli na úřadě vyplatit dávky, a to i přes to, že není vlastníkem účtu.

Romana Ševčíka propustil Okresní soud v Brně z nařízené ústavní léčby na začátku března. Muž strávil ve vězení a ústavech posledních 30 let, odsouzen byl za dvojnásobnou vraždu a dvojnásobný pokus o vraždu. Jenže už v průběhu procesu spoustu lidí tvrdilo, že je Ševčík nevinen.

Spolek Šalamoun tvrdí, že Ševčík byl odsouzen navzdory tomu, že několik svědků uvedlo, že byl v době vraždy desítky kilometrů daleko. Ševčíka poslaly soudy na jednadvacet let za mříže v roce 1989. Tenkrát mu bylo 19 let. Dalších devět pak strávil v léčebně. Ševčík stále tvrdí, že nic neudělal. Nyní se chce pokusit očistit své jméno v novém procesu, kde chce dokázat, že je obětí justičního omylu.

Že Ševčík trestné činy nespáchal, věří i mnoho lidí, kteří mu po propuštění na svobodu chtějí ulehčit opětovné zapojení se do života a posílají příspěvky na transparentní účet. Tam je v současné době kolem 150 tisíc korun.

Jenže nyní mu kvůli zřízenému kontu nechtějí úřady vyplácet dávky. Odbor sociální péče prý argumentoval tím, že mu nemůže vyplatit příspěvek, protože má transparentní účet. Jenže konto mu nepatří, garantem transparentního účtu je Spolek Šalamoun, Ševčík tedy žádným vlastníkem není. "Dnes bylo Romanovi sděleno, že na žádnou dávku nemá nárok, neboť má transparentní účet," nechápe Václav Peričevič, místopředseda spolku Šalamoun.

Podporovatelé se teď také snaží Ševčíkovi sehnat práci. Muž má částečný invalidní důchod, protože při pokusu o sebevraždu přišel o nohu. Vzít si život se pokusil na vycházce z léčebny, v Brně skočil pod vlak.

Mnoho lidí se snaží Ševčíkovi návrat na svobodu co nejvíce ulehčit, ale vypadá to, že cesta to nebude jednoduchá. "Roman to v dlouhodobém hledisku sám a bez pomoci nezvládne," uzavírá Peričevič.

Podívejte se na reportáž TV Nova ze 6. dubna:


Zařazenoút 09.04.2019 14:04:00
Zdrojtn.cz Mediafax Nova
Origináltn.nova.cz/ext/na-pomoc-zridili-sevcikovi-konto-urad-mu-ted-nechce-vyplatit-davky.html
Přílohy

Související témata

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V