Šéf antimonopolního úřadu je podezírán z korupce. Vládá ho hájí

Opoziční poslanci chtějí, aby vláda odvolala šéfa Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (UOHS) Petra Rafaje. Šéf úřadu, který dohlíží na to, aby na trhu nevznikaly kartely, by se podle nich neměl zaplést do korupční kauzy. Vláda prý však jeho odvolání prezidentovi navrhne.

Petr Rafaj se měl neformálně scházet s místopředsedou hnutí ANO Jaroslavem Faltýnkem a mohl ve prospěch firmy Kapsch, která prohrála tendr na provoz mýta, ovlivňovat rozhodnutí antimonopolního úřadu. Podle deníku Právo policie prověřuje i desítky dalších případů ve kterých antimonopolní úřad měl postupovat nestandardně. Sám Petr Rafaj se k uniklým informacím nevyjadřuje - a dál v čele úřadu zůstává.

Podle mnohých opozičních poslanců ale šéf antimonopolního úřadu svými nestandartními schůzkami ohrozil důvěryhodnost instituce, v jejímž čele stojí. "Přece není možné, že se s hráči schází ten, který jim dělá nakonec rozhodčího. Pak tomu rozhodčímu nikdo nevěří," tvrdí Zbyněk Stanjura (ODS).

"Měl by si uvědomit, že je za čárou toho, co by si předseda tohoto úřadu, který má hlídat transparentní podmínky, měl dovolit a měl by rezignovat sám," dodává Marian Jurečka (KDU-ČSL)."U takto vysoko postavených úředníků neplatí presumpce neviny, ale platí presumpce viny," stojí si za svým předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

"Buď vláda přesvědčivě odůvodní, že Rafaj je člověk na svém místě, nebo ho odvolá," říká Jakub Michálek (Piráti). "V případě, že se skutečně potvrdí podezření, která kolují na veřejnosti, tak je to skutečně na výměnu," souhlasí s odvoláním předseda SPD Tomio Okamura.

Vláda ale za předsedou UOHS stojí - alespoň do té doby, než policie případ došetří. I když podle sociální demokracie byly neformální schůzky s politiky i byznysmeny poněkud nešťastné. "Ano, můžeme si říct, jestli ty schůzky měly takto probíhat. Já nevím, jak ten den pan Faltýnek nebo pan Rafaj měli naplánovaný a proč se to takto dělo," řekl Petr Dolínek (ČSSD).

Navrhnout odvolání Petra Rafaje může vláda pouze za podmínky že je buď pravomocně odsouzen, nebo narušil důvěryhodnost a nezávislost úřadu. Podle opozice toto splnil, podle vlády nikoli. "Při respektování presumpce neviny podle mého názoru nelze, že by byl dán důvod k odvolání sám o sobě," tvrdí ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (ANO).

"Pan Rafaj si podle svých slov za současné situace váží zejména těch politiků, kteří ctí presumpci neviny," uvedl mluvčí UOHS Martin Švanda. Po výměně v křesle předsedy úřadu pro ochranu hospodářské soutěže volá například i nevládní protikorupční organizace Transparency International.


Zařazenost 20.03.2019 21:03:00
Zdrojtn.cz Mediafax Nova
Origináltn.nova.cz/ext/sef-antimonopolniho-uradu-je-podeziran-z-korupce-vlada-ho-haji.html
Přílohy

Související témata

Úřad práce | Městský Úřad | NKÚ | ČTÚ
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.