Stavíme jen na znamení. V Praze chystají velkou změnu v MHD

Autobusové zastávky v Praze by mohly být všechny na znamení, navrhuje organizace ROPID, která plánuje pražskou MHD. Argumentuje tak úsporou peněz, snížením hluku a emisí. Cestující, kteří by na zastávce nastupovali, by však museli být pro přijíždějícího řidiče dobře viditelní.

Organizátor MHD v hlavním městě navrhuje, aby všechny autobusové zastávky byly na znamení. V současné době je podle jeho dat na znamení přibližně 60 % zastávek, na zbylých 40 % musí řidiči autobusů zastavit ve kteroukoliv denní nebo noční dobu, i když do vozu nikdo nenastoupí a žádný z cestujících zde nevystupuje.

"Každé takové zbytečné zastavení zpomaluje provoz, stojí peníze i pohonné hmoty, snižuje tepelný komfort a působí vyšší hluk pro okolí," upozorňuje Ropid na facebookovém profilu Pražské integrované dopravy.

Organizátor by tak chtěl všechny zastávky sjednotit. Pokud by cestující před zastávkou nezmáčkl tlačítko STOP nebo to na dveřích, vůz by pokračoval dál. Pro nástup bude cestujícím stačit stát viditelně na zastávce autobusu.

Velkou nevýhodu však zastávky na znamení budou představovat pro cestující dobíhající na poslední chvíli, seniory nebo pro cestující s těžkými zavazadly. PID chce o změně cestující zavčas a podrobně informovat. S vrcholem kampaně počítá na červen.

"Podobný systém funguje běžně v evropských metropolích, například ve Vídni, Berlíně, Paříži, Londýně i dalších, ale i v ČR, například v celém Ústeckém a Libereckém kraji," píše se na profilu PID.

Tento záměr doporučil v úterý Výbor pro dopravu pražského zastupitelstva. A z prvotních reakcí je znát, že cestující by návrh uvítali, a pokud ne celodenně, minimálně v nočních hodinách.

Z předložené prezentace vyplývá, že současných zastávek na znamení je v Praze 1409, z toho je 25 na znamení pouze v nočních hodinách, stálých zastávek je 933. V České republice mají všechny zastávky na znamení už v Jihlavě nebo Třebíči.


Zařazenoút 19.03.2019 18:03:00
Zdrojtn.cz Mediafax Nova
Origináltn.nova.cz/ext/vsechny-zastavky-v-prazske-mhd-muzou-byt-na-znameni-uvazuje-se.html
Přílohy
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.