Strany dají do eurovoleb miliardy. Tímhle chtějí přilákat voliče

Už v květnu budeme vybírat nové europoslance. Strany proto začínají vymýšlet taktiku, jak ve volbách uspět. Některé sázejí na osobní kontakt s lidmi, jiné zase investují do sociálních sítí. V úterý se na koaliční spolupráci domluvili Starostové a TOP 09. Lídrem by měl být Jiří Pospíšil.

Po letech obnovená koalice STAN a TOP 09 s podporou dalších stran nejspíš vsadí na osvědčené tváře. "Jsme jednoznačně proevropská koalice a obhajujeme aktivní členství České republiky v Evropské unii," sdělil předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

Jedničkou na kandidátce má být právě současný europoslanec Pospíšil. "Je to člověk, který se osvědčil, je dobrým europoslancem a já myslím, že bude i dobrým lídrem společné kandidátky," uvedl předseda STAN Petr Gazdík. Dvojkou za Pospíšilem by měl být Stanislav Polčák.

Většina stran tak už má jasno o kandidátkách pro Eurovolby a také o taktice na předvolební kampaň. Každá strana, zdá se, bude sázet na jiný přístup k potenciálním voličům.

"Bez lidí to nejde a myslím si, že to je to nejlepší, když budeme navštěvovat jednotlivá města, obce," prozradil záměr KSČM její místopředseda Petr Šimůnek.

"Volební kampaň bude probíhat standardními komunikačními kanály, je to jak kontaktní kampaň, tak noviny, letáky, sociální sítě, televizní vystoupení," vyjmenoval zase předseda SPD Tomio Okamura.

Na kontaktní kampaň sází také KDU-ČSL. "(Kandidáti) se setkávají s občany, komunikují s podnikateli, chodí na přednášky, besedy do škol. Vysvětlují, jaký význam má Evropská unie," prohlásil místopředseda lidovců Marian Jurečka.

"My chceme určitě vyhrát a musíme mobilizovat naše voliče a ta naše kampaň by měla být jiná než v roce 2014, kde jsme to nechali de facto na lidech, kteří nebyli ani z hnutí," odhalil premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

"Jádro voličů pirátů je mezi 30 a 45 lety. Jsou to lidé, kterým není budoucnost České republiky a Evropy lhostejná a já věřím, že jejich účast bude to zlomové v těchto volbách," doufá předseda České pirátské strany Ivan Bartoš.

Při posledních volbách do Evropského parlamentu přišlo k urnám jen 18 procent lidí. Po Slovensku jsme tak měli nejhorší volební účast z celé Evropské Unie.

Po ANO bude mít nejvyšší rozpočet koalice STAN a TOP 09. Se zhruba desetimilionovým rozpočtem počítá ODS a hnutí SPD, které zatím částku tají. "ODS má řadu sponzorů, spíše drobných. Věří nám, a proto nás podporuji i finančně," sdělil pouze předseda ODS Petr Fiala. Ostatní strany plánují vložit do voleb jen jednotky milionů.

Sociální demokracie hodlá investovat přes osm milionů, což je o dost méně než před pěti lety, kdy utratila zhruba 25 milionů korun. "ČSSD má drtivou většinu prostředků se státního příspěvku a z krajského příspěvku a nechystáme se, že bychom sháněli další sponzory," řekl předseda strany Jan Hamáček.


Zařazenoút 12.02.2019 21:02:00
Zdrojtn.cz Mediafax Nova
Origináltn.nova.cz/ext/strany-daji-do-eurovoleb-miliardy-timhle-chteji-prilakat-volice.html
Přílohy

Související témata

Strana zelených
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V