Největší ohrožení vašich dat: Na tato rizika si dejte pozor.

Hackerské útoky cílí nejen na firmy, ale i na jednotlivce. Ročně tak nakradou asi 600 miliard dolarů, tedy asi 13,5 bilionu korun. Problémy s bezpečností už zaznamenalo 9 z 10 českých firem. Přinášíme vám přehled největších rizik a jak se jim vyhnout!

Vyděračský software

V minulém roce se velmi rozmohly útoky vyděračským softwarem. Ten zašifruje data na počítači, a pokud uživatel nezaplatí, k datům se nedostane. Často se však stává, že data zůstanou zakódovaná, i když peníze pošle. Počet vyděračských útoků loni celosvětově vzrostl o 43 procent. Přehled za Českou republiku není zatím k dispozici.


“Tomuto typu útoků se lze nejlépe bránit tím, že budete obezřetní a nebudete otevírat podezřelé soubory nebo klikat na pochybné odkazy na webu, v mailech a podobně. To jsou totiž techniky, jimiž si útočníci nejčastěji vytvářejí přístup na dané zařízení,“ poradil odborník na IT bezpečnost William Ischanoe.


Úniky hesel

Za úniky hesel mohou stát jak poskytovatelé služby, tak samotní uživatelé. Problémům se přitom lze vyhnout velmi jednoduše. Stačí si vybírat dostatečně silná hesla pro různé typy přístupů. A v případě, že uživatel zjistí prolomení hesla, tak je nutné ho rychle změnit a už jej nepoužívat.


Externí zařízení

Nebezpečím mohou být i externí zařízení, jako USB disky nebo WiFi routery. Pomocí nich se může hacker infiltrovat do sítě. Bezpečnostní odborníci například odhalili funkci v tiskárně, která odesílala snímky tištěných dokumentů na externí adresu. Je třeba si dát pozor i na zařízení, která odesílají data a informace o poloze do méně přehledných cloudových služeb.


Fyzické zcizení dat

Stále účinná je i fyzická krádež, tedy že někdo nakopíruje data přímo z pevného disku na přenosný disk, nebo že umožní dalším osobám přístup do systému. Tento typ krádeže se týká především firem. Ty tak často musí posilovat systémové bezpečnostní opatření a různé kontroly.

A nejedná se o nic výjimečného. Z průzkumu společnosti Ipsos pro Microsoft vyplývá, že 9 z 10 českých společností zaznamenalo problémy s bezpečností. Podle antivirové společnosti McAfee hackeři ročně celosvětově nakradou 600 miliard dolarů, což je v přepočtu asi 13,5 biliónu korun.


Některé pojišťovny kvůli nebezpečí kybernetických útoků nabízejí i nové možnosti pojištění. To zahrnuje například zneužití údajů platebních karet na internetu a internetového bankovnictví či krádeže identity. Pojištění může zahrnovat i proplacení účtů za obnovení dat nebo pomoc IT odborníka.


Zařazenoút 29.01.2019 05:01:00
Zdrojtn.cz Mediafax Nova
Origináltn.nova.cz/ext/nejvetsi-ohrozeni-vasich-dat-na-tato-rizika-si-dejte-pozor.html
Přílohy

Související témata

Farmaceutické firmy
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.