Češi loni spotřebovali rekordní množství drůbežího masa. Na jednoho obyvatele to je přes 27 kilogramů, což je o téměř dvě procenta více než v roce 2016. Podle údajů Českého statistického úřadu jsme také nakoupili nejvíce rostlinných tuků a olejů od roku 1948.
V loňském roce jsme snědli podle statistiků mnohem méně ovoce mírného pásma. A to až o dva kilogramy, tedy o více než čtyři procenta než v roce 2016. Podle informací statistického úřadu za to může přetrvávající sucho a jarní mrazy, které trápily celou Evropu.
Sadaři v Česku proto sklidili méně jablek, hrušek i švestek. Co se týče zeleniny, té jsme snědli více a to téměř o jeden kilogram. Jeden obyvatel tedy v průměru spořádal 88 kilogramů zeleniny.
Nejvíc jsme v kuchyni zpracovali květáku a pak také kedluben, mrkve a hlávkového salátu. Lidé si tím tak možná kompenzovali méně ovoce.
Drůbeže se snědlo nejvíce v historii. Na druhou stranu jsme ale spotřebovali méně vepřového i hovězího. Ve spotřebě potravin je vidět i snaha lidí o zdravější životní styl. Vzrostla totiž obliba pečiva z pšenice, naopak chleba i mouky se spotřebovalo méně.
Zařazeno | út 04.12.2018 14:12:00 |
---|---|
Zdroj | tn.cz Mediafax Nova |
Originál | tn.nova.cz/ext/cesi-loni-snedli-rekordni-mnozstvi-drubeziho-masa-ovoce-ji-mene.html |