Po pětatřiceti letech vlastníkem pozemku pod svým rodinným domem

04.12.2018
V Hostouni se po 35 letech stali vlastníci domu i vlastníky pozemku, na němž jejich dům stojí. V roce 1983 dům koupili a stavební pozemek zůstal v osobním užívání původního vlastníka. Vlastníci domu požádali Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových o pomoc při dohledání současného vlastníka pozemku – dědice, od kterého by mohli stavební pozemek odkoupit a dát do pořádku vlastnické vztahy k nemovitosti.

?ÚZSVM šetřením zjistil, že původní  vlastník zemřel v roce 1986 a  v době úmrtí neměl dědice, proto jeho majetek připadl státu.  V původním dědickém řízení byl stavební pozemek opomenut a tak byl po shromáždění všech potřebných listin podán návrh na dodatečné projednání dědictví. Na základě usnesení soudu připadl tento majetek státu – do příslušnosti hospodařit ÚZSVM. Tento stavební pozemek poté ÚZSVM za 70 000 Kč prodal žadatelům, kteří jako vlastníci stavby k němu měli zákonné předkupní právo. V současné době tak již je vlastník domu i vlastníkem pozemku, na němž je dům postaven.

Toto šetření provedl ÚZSVM v rámci řešení nedostatečně identifikovaných osob v katastru ve spolupráci s Katastrálním pracovištěm Domažlice, se Státním okresním archivem Domažlice a Okresním soudem v Domažlicích.

Nemovitosti s nedostatečně identifikovatelným vlastníkem – jedná se o nemovitosti, u kterých v katastru nemovitostí není dostatečně určitě uveden jejich vlastník. Zejména to jsou případy, kdy nemovitost vedená v katastru nemovitostí nemá zapsaného žádného vlastníka (tj. není zapsána na žádný list vlastnictví) a dále nemovitosti vlastníků, kteří v katastru nemovitostí uvedeni sice jsou, ale zápis neumožňuje jejich dostatečnou identifikaci.

Seznam tzv. nedostatečně identifikovatelných vlastníků zveřejňuje ÚZSVM na svých webových stránkách. Obsahuje údaje o 240 tisících nemovitostech, z toho je 230 tisíc pozemků a 8,5 tisíce staveb. Nedostatečně identifikovaných fyzických osob se v něm nachází zhruba 160 tisíc a přibližně 1 600 právnických osob. Kolem 11 tisíc položek je zapsáno na zcela neznámé vlastníky. Další informace naleznete zde: https://www.uzsvm.cz/niv

 


Zařazenoút 04.12.2018 10:12:00
Zdrojuzsvm.cz
Origináluzsvm.cz/aktuality-1325-0-85/po-petatriceti-letech-vlastnikem-pozemku-pod-svym-rodinnym-domem-134860...
KategorieAktuality

Související témata

Ekologické domy
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.