Hrozí kvůli americkým bankám opakování krize roku 2008?

Po poslední finanční krizi přišla řada změn v regulaci bank, která měla za cíl zvýšit jejich odolnost vůči negativním šokům. Federal Reserve Bank of New York v této souvislosti sleduje čtyři základní oblasti: Zranitelnost pramenící z nedostatečné výše kapitálu, z nedostatečné likvidity, z možného masového vybírání vkladů a z náhlého prodeje aktiv.

Následující čtyři grafy ukazují odhadovaný vývoj rizika ve všech čtyřech oblastech. První index ukazuje, že před finanční krizí se výrazně rozšířila propast v objemu bankovního kapitálu, který by udržel banky v bezpečí před šokem podobným tomu z roku 2008. Poté ale index prudce klesá, což odráží rekapitalizaci amerického bankovního systému. Nyní se jeho hodnoty nacházejí hluboko pod předkrizovou úrovní i přesto, že aktiva bank soustavně rostou.

Druhý graf ukazuje vývoj zranitelnosti vůči náhlým výprodejům aktiv. Opět je zřejmé, že před krizí toto riziko soustavně rostlo, ke stabilizaci došlo v roce 2009 a následně se index v roce 2013 vrátil ke svým průměrným hodnotám. I poté následoval pokles rizika a nyní se nacházíme na relativně nízkých hodnotách. Ukazatel je přitom tvořen třemi základními skupinami faktorů: Velikostí rozvah bank, jejich zadlužením a vzájemnou propojeností. Před krizí rostlo riziko kvůli všem těmto faktorům. Po krizi jej zvyšoval další růst bank, proti ale působí vývoj zadlužení a vzájemné propojenosti.

Po krizi se výrazně snížilo také riziko spojené s možným nedostatkem likvidity. Zajímavé je, že toto měřítko dosáhlo svého vrcholu ještě před plným propuknutím finanční krize. Následné zlepšení je pak taženo zejména vyšší zásobou hotovosti v rozvahách bank, což souvisí s monetární politikou Fedu. Výrazný pokles pak po krizi nastal i u rizika spojeného s náhlým masovým vybíráním vkladů z bank, tzv. runy na banky. Tento index se skládá ze tří komponentů: Poměru nelikvidních aktiv k celkovým aktivům, poměru nestabilních zdrojů financování k celkovým aktivům a modelovanému vývoji zadlužení v případě negativního šoku. Změny celkového indexu jsou taženy zejména vývojem tohoto třetího faktoru.

Podle popsaných měřítek je tedy zranitelnost amerického bankovního systému ve srovnání s předkrizovým stavem nízká. Přispívá k tomu zejména současná výše kapitálu a likvidity, svou roli hraje i menší propojenost bank. Nicméně za pozornost stojí, že indexy se v poslední době stabilizovaly a některé se opět vydaly cestou růstu.

Zdroj: Liberty Street Economics, Federal Reserve Bank of New York


Zařazenopá 23.11.2018 11:11:00
ZdrojPatria
Originálpatria.cz/zpravodajstvi/3992132/hrozi-kvuli-americkym-bankam-opakovani-krize-roku-2008.html
KategorieUdálosti
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V