Podvodnice dojemnými příběhy láká peníze od lidí na facebooku

Žena, údajně z Francie, lákala na sociálních sítích peníze od Čechů a Slováků. Slibuje nebankovní půjčku, nechá si poslat zálohu, žádnou půjčku však neposkytne a peníze končí na zahraničních účtech.

Chtěla si půjčit, ale o peníze přišla. Paní Háčiková, oběť internetové podvodnice, se tak dostala do ještě těžší finanční situace, než ve které byla předtím. S půjčkou nepochodila u banky, tak zkoušela štěstí na internetu, jenže se akorát dostala do pasti podvodníkům.

Jistá žena vystupující pod jménem Christelle jí půjčení peněz slíbila, stačilo jen zaplatit poplatek, takzvanou „pojistku“, která činila něco přes 200 eur, tedy více než pět tisíc korun. Paní Háčiková poplatek zaplatila, dokonce si na něj půjčila u dalších známých. Nejen, že se samotné půjčky nedočkala, ale nakonec přišla i o svoji zálohu. Její peníze skončily na účtech v Beninské republice v západní Africe.

Je pravděpodobné, že podvodnice kontaktuje na internetu desítky lidí v Čechách i na Slovensku, které mají o nebankovní půjčku zájem, píše portál tvnoviny.sk. Žena zkouší, od koho by získala peníze. Že jsou dotyční ve finanční tísni, se dozví od známých, následně si je sama přidá do přátel a nabídne jim "výhodnou“ nebankovní půjčku.

Bohužel, lidé jsou i v dnešní době na internetu málo ostražití, informace si neověřují a snadno podlehnou mámení podvodníků. Ti už mají své ověřené postupy, jak své oběti dostat tam, kam chtějí. "Jdou na to takticky, přes emoce. Já jako vdova, která sama vychovávám děti, vím, co je to být v těžké situaci," líčí Mária Háčiková. "Žena se mě snažila přesvědčit, že mi rozumí, že i ona si prošla něčím podobným."

Podvodnice si totiž o své oběti zjišťuje informace od jejích blízkých. Když má informace z jejího soukromého života, následně pak vypráví, jak i ona je v podobných problémech. Kontakty na své další případné oběti pak vyžadovala i od paní Háčikové. "Prý si můžu taky vydělat. Když jí poskytnu kontakty na mé blízké, kteří by měli zájem o půjčku,“ vypráví.

Z facebookové stránky se toho o ženě podvodnici moc nedozvíte, na internetu není téměř žádná stopa. „Na profilu nejsou žádné informace, pro mě je absolutně neseriózní,“ říká IT novinář Roman Calík. "Myslím, že se nepletu, když řeknu, že i ty fotky budou falešné.“ U ženy dokonce nejsou k zobrazení ani žádní facebookoví přátelé.

I když žena o sobě tvrdí, že je Francouzka, na jejích fotografiích jsou nápisy v češtině a slovenštině. Buď je tedy žena Češka (případně Slovenka), nebo jsou fotografie, kterými se na profilu prezentuje, zcizené. Navíc podle ukázek konverzací, které poskytla oklamaná paní Háčiková, o sobě žena občas mluví v mužském rodě.

A jak můžeme zjistit, jestli člověk, se kterým si píšeme, je skutečný a nejde pouze o uměle vytvořený podvrh? Jestli stejnou fotografii nevyužívá i jiný facebookový profil, si můžeme snadno ověřit. Stačí ve vyhledávači Google kliknout na ikonku „Hledat podle obrázku“. Následně zkopírujeme URL adresu dané fotografie, popřípadě ji přímo nahrajeme, a vyhledávač by ji měl porovnat s ostatními fotografiemi na internetu.

Co se týče důvěry a následnému rozhodování, nejednejte ukvapeně. Zvláště, pokud jsou ve hře peníze. "O těchto věcech se raďte se svým okolím, které si stále dokáže udržet nad věcmi nadhled,“ říká psycholog Martin Miler.

Odborníci radí, abychom podezřelý facebookový profil nahlásili správcům sociálních sítí. Pokud se prokáže, že je profil skutečně falešný, nebo že dotyčný ukradl cizí identitu, mohou jej zablokovat, případně může být i trestně stíhán.


Zařazenost 24.10.2018 05:10:00
Zdrojtn.cz Mediafax Nova
Origináltn.nova.cz/ext/podvodnice-dojemnymi-pribehy-laka-penize-od-lidi-na-facebooku.html
Přílohy

Související témata

Martin Čech | Čech Tomáš | Daniel Čech | Petr Čech
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.