Zajímavý experiment: Lidé budou dostávat měsíčně 60 tisíc za nic.

Až šedesát tisíc korun měsíčně za nic. Švýcarská obec chce svým obyvatelům vyplácet všeobecný základní příjem v hodnotě dvou a půl tisíce franků. Peníze plánuje získat prostřednictvím sbírky. Na projekt upozornil deník The Daily Telegraph.

S nápadem přišla švýcarská filmařka Rebecca Panian. Chce otestovat, jak se budou lidé chovat, pokud budou každý měsíc dostávat peníze bez práce. "Celá idea a nový sociální systém, které jdou ruku v ruce, dávají smysl. A vzhledem k sociálním a ekonomickým změnám po celém světě by bylo rozumné tento nápad alespoň otestovat, než jej zavrhneme jako nesmysl," sdělila Panian.


Návrh počítá s tím, že na obyvatele mladší osmnácti let bude měsíčně připadat 625 franků, což je něco málo přes čtrnáct tisíc korun. Částka se poté bude postupně zvyšovat, plnou hodnotu získají obyvatelé starší pětadvaceti let. Test fungování základního příjmu je rozložený do dvanácti měsíců.


Server basicincome.org přiblížil fungování celého projektu. Obyvatelé starší pětadvaceti let, kteří se do projektu zapojí, dostanou na začátku měsíce 2500 franků. Cokoliv si ale vydělají nad tuto částku, budou muset vrátit až do výše příspěvku. Takto pojatý základní příjem je tedy výhodný pouze pro nezaměstnané a pro pracovníky s nízkým platem.


Přičemž dva a půl tisícový příspěvek není na švýcarské poměry příliš vysoký - podle agentury Bloomberg si nově zaměstnaná pokladní v Basileji s dvaačtyřicetihodinovým pracovním týdnem vydělá asi 3500 franků za měsíc.


Projekt chtějí jeho představitelé financovat z crowfundingové sbírky bez jakéhokoliv přispění ze státního rozpočtu. Švýcaři myšlenku celostátního základního příjmu zavrhli před dvěma lety v referendu.


Podle posledního sčítání má obec asi třináct set obyvatel. Většina z nich se do projektu již přihlásila. Pokud by však někoho napadlo, že by se ještě narychlo přestěhoval, má smůlu - pokud v Rheinau nebyl hlášený před letošním pátým červnem, tak se projektu nemůže zúčastnit.


Zařazenopo 17.09.2018 17:09:00
Zdrojtn.cz Mediafax Nova
Origináltn.nova.cz/ext/sedesat-tisic-korun-pro-vsechny-obec-chce-testovat-zakladni-prijem.html
Přílohy

Související témata

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V