Stát rozdává miliony na osvětlení. Dočká se i vaše obec? PŘEHLED

Až dva miliony korun na rekonstrukci veřejného osvětlení mohou dostat obce od ministerstva životního prostředí. Cílem je snížit tzv. světelné znečištění, žádat o dotaci mohou obce v chráněných krajinných oblastech. Díky novému osvětlení mohou ušetřit na výdajích za elektřinu a zároveň zmírnit negativní vliv na přírodu a zdraví lidí.

Žádosti o dotace bude přijímat Státní fond životního prostředí (SFŽP) od 1. září do 31. října. Obce ležící mimo chráněnou krajinnou oblast a velká města, mezi která se řadí Praha, Brno, Ostrava, Olomouc a Liberec, mohou žádat o stejnou dotaci z Programu EFEKT, který vyhlásilo ministerstvo průmyslu a obchodu ve středu.

"Doposud jsme vydali na snížení nebezpečného světelného smogu v národních parcích 21 milionů korun z Národního programu Životní prostředí a dotace vždy byly brzy rozebrány. Nyní máme nachystáno dalších 30 milionů korun pro obce, které se nacházejí alespoň částí svého katastru na území chráněných krajinných oblastí a současně nemají více než 100 tisíc obyvatel. Bude-li u obcí zájem, jsme připraveni alokaci ještě navýšit," uvádí ministr životního prostředí Richard Brabec s tím, že nová dotační výzva na výměnu veřejného osvětlení se týká celkem 1 025 obcí.

Klíčovou podmínkou k získání až 50procentní dotace je dodržení přijatelné míry světelného znečištění. Přednost dostanou ti žadatelé, kteří v celém rekonstruovaném úseku osadí svítidla s teplotou chromatičnosti 2700 kelvinů a menší, tzn. teplejší odstíny s nižší hladinou modré složky spektra, a zároveň zaměří světlo směrem dolů, do dolního poloprostoru. Právě tím se pro lidský organismus i okolní ekosystémy snižuje zdravotní riziko z nesprávného osvětlení kvůli vystavení organismů modré složce světla během noci.

Seznam obcí, které mohou dotaci získat, najdete zde:

Seznam obcí v chráněné krajinné oblasti [xlsx]

"Podpora se vztahuje na rekonstrukci či úpravu soustavy veřejného osvětlení. Dotace pomůže starostům uhradit nákup svítidel, řídicího systému veřejného osvětlení, výměnu kabeláže ve sloupech veřejného osvětlení, rekonstrukci rozvaděčů nebo pronájem montážní plošiny. Částkou ve výši až 50 tisíc korun přispějeme i na projektovou dokumentaci. Naopak stavební a výkopové práce, sloupy či výložníky financovány nebudou," vysvětluje Petr Valdman, ředitel SFŽP.


Zařazenočt 30.08.2018 05:08:00
Zdrojtn.cz Mediafax Nova
Origináltn.nova.cz/ext/stat-rozdava-miliony-na-osvetleni-docka-se-i-vase-obec-prehled.html
Přílohy

Související témata

Obec Prameny | Zákon o obcích
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V