Patria (Patria Finance)
Investice  |  27.08.2018 16:11:53

Nejdelší a nejvíce nenáviděný býčí trh v historii


Rekordy jsou od toho, aby se překonávaly. Amerika jede na růstové vlně bez většího pádu už 3 458 dnů.

Strašpytlové a chytráci

Málokdo by si v březnu 2009 řekl, že je ten nejlepší čas investovat. Naopak, finanční krize otřásla důvěrou řady investorů natolik, že dodnes nenaskočili zpět do rozjetého vlaku. Podobně tak zplakali nad výdělkem ti, kteří se chtěli spoléhat na statistiku a počítali, že v pravidelných intervalech přijdou hlubší korekce, při nichž si „dokoupí za levno“. Obě skupinky – strašpytlů i chytráků - zůstaly jen bezmocně přihlížet mimo trh s nic nevynášející hotovostí v kapse.

Bráno podle amerického indexu S&P 500 si nejrozvinutější akciový trh světa užívá růst už 3 458 dnů bez toho, aby zaznamenal medvědí trh (propad o více než 20 %). Někteří sice výrok o nejdelším býčím trhu zpochybňují a oponují , že index i v roce 1990 těsně unikl definici medvědího trhu (pak by byla zatím nejdelším býčím trhem etapa mezi prosincem 1987 a březnem 2000 s 4 494 dny). Na čem se však shodneme všichni, je fakt, že zhodnocení amerických akcií je za dobu od finanční krize famózní.

Bezpochyby jde o rostoucí trend, v jehož pokračování po celou dobu věří nejméně investorů v historii. Nyní škarohlídové tvrdí, že konec ekonomické expanze v USA přinese rok 2019 nebo 2020. Jiní poukazují na varovné signály, kterým je v posledních měsících sentiment „anti-emerging markets“ (tažený hlavně utahováním měnové politiky Fedu) nebo alarmující vývoj ceny mědi, která je mnohými považována za indikátor zdraví světové ekonomiky.

Vývoj ceny mědi (v USD) za posledních pět let

Zdroj: Bloomberg

Kdybychom však notorické „sýčky“ poslechli před pár lety, kdy známý ultra-medvěd Nouriel Roubini věštil příchod další krize, sčítali bychom dnes ušlé zisky… a to měl Dr. Zkáza vše podloženo podobně racionálními argumenty, jaké zaznívají dnes. Ne nadarmo se už v základech investování učíme, že se akciovým investorům nevyplácí časovat, či se jinak snažit přechytračit trh. Nejlepší je zůstat za každých okolností zainvestovaný. Stačí i několik dnů absence na trhu na to, aby se investor připravil o ty nejlepší výnosy, což může následně radikálně ovlivnit jeho dlouhodobé zhodnocení. I kdyby se měla blížit korekce, má tržní býk ve zvyku v cílové rovince ještě pořádně přidat do klusu. Velmi snadno se pak může stát, že se predikce příchodu recese a tržních propadů sice naplní, avšak trhy budou padat z daleko vyšší úrovně a zastaví se výše, než kdybychom zavčas sbalili kufry a z trhu odešli.

Dopad časování trhu


Zdroj: Bloomberg, ČSOB AM

Na síle amerického trhu mohli benefitovat i naši fondoví investoři. Od června 2013 máme v nabídce korunových fondů ČSOB Akciový Amerika, který představuje USA v kostce. Síla amerického hospodářství se samozřejmě odráží i v síle měny - proto, aby byla participace na ekonomickém vývoji USA kompletní, fond primárně nezajišťuje měnové riziko vyplývající z investic do aktiv v amerických dolarech. Pohyb USD vůči české koruně se tedy plně promítá do výkonnosti fondu. Investice do amerických akcií je okrajově doplněna kanadskými společnostmi (ke konci července bylo regionální složení fondu: 97 % USA a 3 % Kanada).



Autorka: Michaela Toperczerová

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688