Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  14.08.2018 15:07:27

Turecká panika mírní, analýza ale varuje energetiky včetně Akenerji, za kterou je ČEZ


Evropské burzy se v úterý vlažně zotavují po dvou dnech těžkých výprodejů, když díky ujišťování turecké centrální banky a vlády částečně polevila nervozita investorů ohledně nákazy tamní měnovou krizí.

Turecká lira v úterý mírně zpevnila poté, co centrální banka přislíbila, že bude dodávat likviditu na trh, a ministr financí Berat Albayrak řekl, že ve čtvrtek uspořádá konfenrenční hovor s investory, svůj první od nástupu do funkce téměř před dvěma měsíci.

Panevropský index STOXX 600 nicméně přidává již jen vlažně a umazal tak většinu dopoledních zisků. Index evropských bank, který v úvodu seance poskytl širšímu trhu podporu, otočil směr a oslaboval o 0,3 procenta poté, co turecký prezident Tayyip Erdogan pohrozil bojkotem amerických elektronických produktů a prohlásil, že je třeba udržovat "pevný politický postoj".

Banky byly obavami o Turecko zasaženy nejvíce a jejich index propadl na 21měsíční minimum. Investoři však začínají nabývat optimismu, že expozice evropských bank vůči Turecku je zvládnutelná.

"Evropských bank s nějakou expozicí vůči Turecku je jen pár, takže ty včerejší celkové výprodeje akcií bank se zdály trochu přehnané," řekl Jauke de Jong, analytik pro akcie z AFS Group.

Největší ztráty kvůli vystavení tureckému riziku v posledních dnech utrpěly akcie Unicredit, BBVA, BNP Paribas a ING, které mírně oslabovaly i během úterní seance. Index bank eurozóny odepisoval 0,3 procenta.

Pozornost investorů se mezitím obrací zpět k výsledkům firem. Antofagasta padal o 6,6 procenta, a byl tak druhým nejslabším z 600 titulů v indexu STOXX. Tento chilský producent mědi vykázal pokles zisku za první pololetí kvůli nižší kvalitě rudy a vyšším nákladům a uvedl, že napětí v zahraničním obchodu pravděpodobně poškodí poptávku.

Akcie německého podniku veřejných služeb RWE vyskočily o 3,5 procenta, když uvedl, že dohoda o rozdělení divize Innogy probíhá podle plánu, a ohlásil za první pololetí zisk v souladu s odhady.

V ohrožení energetiky včetně Akenerji s podílem ČEZ

Analytici pro energie Bloombergu nicméně v čerstvě vydané zprávě varují před dopadem tureckých otřesů na hospodaření energetik, zejména těch z cizoměnovým financováním a importem energií. Podle této analýzy právě Odas a Akenerji, ve které 37% podíl ovládá ČEZ, budou propadem liry zasaženy nejsilněji. Akenerji má dle dat Bloombergu 72% podíl cizoměnového dluhu a hodnotu 21,0 čistého zadlužení k EBITDA.

Z jiné strany energetiky zasáhne napětí mezi USA a Ruskem, nové sankce vůči zemi vyhlášené. Energetiky Fortum či Uniper s výraznějším podílem aktivit v Rusku budou dle dat Bloomberg zasaženy nejvíce oslabujícím ruským rublem vůči v euru vyjádřeným ziskům. Na příkladu Enel Russia situace zasáhne také smluvené podmínky divestic, konkrétně elektrárny Reftinskaja.


 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688