ČNB zvedne sazby a připraví trh na svižnější utahování měnové politiky (Ranní zpráva z finančního trhu)

Událostí dne je z našeho pohledu zasedání bankovní rady ČNB. Ta nejenom, že dnes podle všeho zvýší úrokové sazby, ale měla by i výrazně upravit prognózu. Očekáváme, že ta ukáže rychlejší normalizaci úrokových sazeb. ČNB v tom dnes nebude sama. Úroky podle nás porostou i ve Velké Británii. Shodují se na tom jak trh, tak analytici.

Bank of England v tom dnes ČNB nenechá samotnou

Bank of England dnes podle nás, tržních analytiků i trhu zvedne sazby. Po zpomalení v prvním čtvrtletí by jí měla podpořit data za druhý kvartál, která ještě budou zveřejněna v srpnu. Hlasování však podle nás nebude jednoznačné. Očekáváme, že minimálně dva členové měnového výboru budou pro ponechání současného nastavení měnové politiky. V Evropě ani ve Spojených státech dnes nic zásadního nečekáme. Tovární objednávky v USA by s kurzem dolaru pohnout neměly.

Fed pomohl doalru

Včerejšek byl nabitý událostmi ze Spojených států. ADP report naznačil velmi solidní tvorbu nových pracovních míst v červenci. Podobný signál vyslala i část ISM indikátoru, která mapuje zaměstnanost. V pátek se tak pravděpodobně můžeme těšit na další velmi silný report z trhu práce. V ostatních složkách ISM indikátor už tak pozitivní nebyl. Celkově klesnul více, než se čekalo, když na americké průmyslníky dopadly obavy z omezování zahraničního obchodu. I v otázce cel došlo v USA včera k dalšímu vývoji. Tým prezidenta Trumpa totiž zvažuje, že místo 10% cla na dovoz zboží v hodnotě 200 mld. USD z Číny, uvalí 25% clo. V platnost by toto opatření mělo vejít v polovině října.

Včerejší zasedání amerického Fedu patřilo sice mezi ty spíše méně zajímavé, přesto však zastínilo všechny ostatní událost. Výstup Fedu zaznamenal kosmetické změny. Fed zlepšil své hodnocení růstu HDP a upravil i svůj komentář k inflaci a trhu práce. Dolar i díky tomu oproti včerejšímu ránu posílil přibližně o 0,5 %. 

ČNB dnes zamíchá s kurzem koruny

Dnes obchodování s korunou vybočí z klidných zajetých kolejí několika předchozích dní. Očekávání od dnešního zasedání ČNB jsou velká. Nejenom, že ČNB velmi pravděpodobně zvýší sazby, ale výrazně se změní její prognóza. Na trhu tak čekáme velkou volatilitu. Nakonec by podle vše mělo podle nás dopadnout posílením koruny. Více jsme o výhledech nejenom pro ČNB napsali zde: http://bit.ly/CEO_3Q18CZ.    

Před dnešní bouří si koruna včera užila klidné obchodování

Obchodování s regionálními měnami včera zažilo další klidný den. Kurz koruny se držel v rozmezí čtyř haléřů pod hladinou 25,6 CZK/EUR. Maďarský forint o dvě desetiny procenta oslabil, zatímco polský zlotý stejnou měrou posílil. Z klidu investory nevyvedly ani předstihové indikátory PMI z průmyslu. V Česku a v Polsku zaznamenaly mírné zhoršení. Se zpožděním tak následují své protějšky z eurozóny. Nicméně nálada v domácím průmyslu zůstává stále dobrá. Více jsme o PMI napsali zde: http://bit.ly/2M7aWsA. 

Český státní rozpočet za prvních sedm měsíců roku skončil v přebytku 16,6 mld. CZK. Ministerstvo financí zaregistrovalo výrazný nárůst příjmů. Výdaje ale rostly ještě rychleji. Celkově očekáváme, že letos rozpočet skončí ve schodku 40 mld. CZK. Více jsme napsali zde: http://bit.ly/2n10Kqw.

Autor: Viktor Zeisel

Zařazenočt 02.08.2018 07:08:00
ZdrojKB - Trading
Origináltrading.kb.cz/CommentsAnalysis/Detail/0e1b7128_cnb_zvedne_sazby_a_pripravi_trh_na_sviznejsi_utahovan...


Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.