Všechny varianty energetické budoucnosti Česka mají svá úskalí (Ranní zpráva z akciového trhu)

Hlavní události

Alternativní řešení k výstavbě jaderných bloků má svá úskalí. Je to rentabilita projektů či vhodnost daných zdrojů energie v našich lokalitách.

Evropské akcie by měly po otevření trhů zahájit růstem.

Dnešní ekonomický kalendář je relativně prázdný. Zajímavějších údajů se dočkáme pouze ze Spojených států, kde budou zveřejněny počty nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti.

Société Générale zvýšila doporučení na Držet pro americkou banku Goldman Sachs.

Hospodářské výsledky dnes v Americe zveřejní technologický gigant Microsoft či tabáková společnost Philip Morris International. V Evropě reportuje švédská automobilka Volvo nebo britský výrobce produktů pro domácnost Unilever.

Obchodování na zámořských trzích

Americké trhy zakončily včerejší obchodování převážně v ziscích. Index Dow Jones vzrostl o 0,3 %, S&P 500 posílil o 0,2 % a technologický Nasdaq si odnesl zápornou nulu. Viníkem je především společnost Google, jejíž akcie klesly o 0,2 % v reakci na oznámení rekordní pokuty od EU ve výši 4,3 mld. EUR za zneužití dominantního postavení operačního systému Android. Google se však proti tomuto rozhodnutí odvolá. Celkově se nejlépe dařilo finančním institucím (+1,5 %), které táhla vzhůru banka Morgan Stanley (+1,8 %) díky lepším než očekávaným výsledkům. Čistý zisk za druhé čtvrtletí překonal odhady analytiků o 16 % a dosáhl 2,3 mld. USD. Na druhé straně spektra se nacházejí výrobci nezbytného zboží se ztrátou 0,7 %.

Trhy v asijsko-pacifickém regionu zakončují dnešní obchodování různorodě. Nejvíce ztrácí čínské trhy (-0,7 %) v reakci na propad čínského jüanu vůči americkému dolaru. Kurz se dostal na hladiny z července minulého roku. Ziskové jsou dnes především singapurské (+0,9 %) a malajské trhy (+0,4 %). V rámci japonského indexu Nikkei 225, který ztrácí 0,1 %, nejvíce ztrácejí výrobci nezbytného zboží, a to 2,1 %. Na druhé straně se ale značně daří energetickým společnostem, které si připisují zisky ve výši 3,5 %.

ČEZ

Dnešní Hospodářské noviny přinášejí shrnující článek již známých informací o problematice výstavby nových jaderných bloků a jiných alternativách. Pro odhad nákladů na výstavbu jednoho jaderného bloku se berou v potaz jediné dva běžící stavební projekty, a to v Maďarsku (160 mld. CZK) a Velké Británii (1500 mld. CZK). Rozdílnost cen vychází z řady odlišností. Jednou z největších je, že projekt ve Velké Británii má státem garantované odkupní ceny elektřiny. Ze srovnání vychází, že případná výstavba jaderných bloků u nás by mohla být dražší, než se očekává. Jako alternativa výstavby nových bloků se jeví cesta, kterou se ubírá Německo, a to obnovitelné zdroje elektřiny doplněné o plynové elektrárny. Zde ale odpůrci této varianty tvrdí, že podmínky v Česku nejsou pro tuto variantu tak příznivé jako v jiných zemích. Německo například staví rozsáhlé větrné parky v Severním moři, zatímco v Česku je značný odpor obyvatel pro výstavbu větrníků v okolí jejich obydlí. Stejně tak solární energie nemá takový potenciál jako například ve Španělsku. Co se týká plynových elektráren, tak jejich výstavba a náklady na provoz jsou zrcadlově odlišné od jaderných zdrojů. Výstavba je relativně levná (elektrárna v Počeradech stála přibližně 16 mld. CZK), avšak provoz je již značně dražší. To je také důvod proč Počerady několik let stály a ani nyní nejedou na plný provoz. Při nižších hladinách cen elektřiny se zde výroba jednoduše nevyplácí.

Autor: Jiří Kostka

Zařazenočt 19.07.2018 08:07:00
ZdrojKB - Trading
Origináltrading.kb.cz/CommentsAnalysis/Detail/8a726e1d_vsechny_varianty_energeticke_budoucnosti_ceska_maji_s...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V