České PPI potvrdí dále sílící inflační tlaky (Ranní zpráva z finančního trhu)

Globální ekonomický kalendář je dnes nezajímavý. I tak druhořadá americká data potvrdí růstové momentum největší ekonomiky světa. Tuzemské statistiky cen v primárních okruzích za červen potvrdí sílící proinflační prostředí. ČNB tak bude pokračovat v postupném zvyšování úrokových sazeb.

Americký trh práce zůstává silný

Série dnešních spíše méně zajímavých dat potvrdí, že americká ekonomika je v dobré kondici a centrální banka může pokračovat v návratu měnové politiky k normálu. Trh práce zůstává silný, počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti je tak nízký. Důvěra podnikatelů je solidní a leading index potvrdí zrychlující růstové momentum.

Inflace v eurozóně je na dvou procentech

Přestože se míra inflace v eurozóně podle finálních dat skutečně v červnu dostala na dvě procenta, společné evropské měně to příliš nepomohlo. Naopak po celou evropskou seanci bylo euro pod tlakem, když se kurz v odpoledních hodinách dostal až na 1,160 USD/EUR. Jádrová inflace byla totiž revidována níže na pouhých 0,9 %. To je zatím hluboko pod cílem ECB a do prvního zvýšení úrokových sazeb tak máme ještě hodně daleko. V průběhu včerejší americké seance euro většinu svých ztrát vymazalo. K tomu přispělo zklamání z červnových dat počtu nově vydaných stavebních povolení a zahájených staveb v USA.

Ceny (nejenom) v průmyslovém sektoru rychle rostou

Dynamika tuzemských cen průmyslových výrobců za červen potvrdí, že inflační tlaky nabírají na síle. To samé platí v sektoru stavebnictví i služeb. Naopak ceny zemědělských výrobců působí desinflačně, vzhledem k letošnímu počasí a hrozící neúrodě ale i tady hrozí v dalších měsících spíše tlaky do inflace přes dražší potraviny (viz náš komentář k odhadům sklizně zde: http://bit.ly/2NqhDan). Celkově platí, že silná spotřebitelská poptávka umožňuje vyšší náklady na výrobu přenášet do cen finálních statků pro spotřebitele. ČNB tak bude pokračovat ve zvyšování úrokových sazeb tempem jedno zvýšení za kvartál. To další zřejmě uvidíme již začátkem srpna.

Koruna včera regionálním vítězem

Kurz české měny se včera pohyboval v šestihaléřovém pásmu kolem hodnoty 25,85 CZK/EUR. Obchodní aktivita patřila k těm velmi podprůměrným. Kurz se tak odpoutal od vývoje kurzu EUR/USD. Další oslabení eura na globálním trhu včera nechalo tuzemskou měnu v klidu. Naopak polský zlotý i maďarský forint kvůli tomu ztrácely.  

Autor: Jan Vejmělek

Zařazenočt 19.07.2018 07:07:00
ZdrojKB - Trading
Origináltrading.kb.cz/CommentsAnalysis/Detail/5c175e77_ceske_ppi_potvrdi_dale_silici_inflacni_tlaky
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V