Summary: Goldman Sachs nedokázal využít výkyvů na trzích

Neuspokojivý výkon FICC segmentu v předešlém roce poskytl bance Goldman Sachs nízkou srovnávací základnu pro tento rok. To umožnilo vytlačit tržby vzhůru o 20 % yoy na 9,4 mld. USD, čímž překonaly konsensus o 7 %. Na provozních nákladech se silně projevil růst bonusů pro zaměstnance a poplatků spojených s vypořádáním obchodů, nicméně stejně se podařilo stáhnout efficiency ratio (podíl provozních nákladů na celkových tržbách) z 68 % na 65 %. Čistý zisk na akcii navíc podepřela daňová reforma. Ten se tak dostává na 5,98 USD (+50 % yoy) a překonává predikce o 1,4 USD. Za pozitivním překvapením stojí hlavně divize investičního bankovnictví.

  • Investiční bankovnictví: Primární úpis cenných papírů (dluhopisy i akcie) dokázal posílit své tržby o 30 %, reflektujíc především vysokou aktivitu na poli primárního úpisu akcií. Poplatky za poradenské služby přihodily do společné pokladny o 7 % více yoy a celá divize si tak připsala 20% meziroční nárůst tržeb a postarala se o překonání tržního konsensu celé společnosti.
  • Finanční trhy: Konkurenti v několika případech uváděli zlé tržní prostředí jako důvod pro slabá čísla FICC segmentu. Goldmani však dobře využili rostoucích cen komodit a vyšší klientské aktivity aby dosáhly až 45% yoy růstu této části svého byznysu. Navzdory vysoké volatilitě však banka nedokázala navýšit příjmy z akciových derivátů, což zabrzdilo v rozletu příjmy z obchodování s akciemi (+1 % yoy). Divize jako taková se proto držela konsensu trhu.
  • Investice a úvěry: Investice typu Private Equity v tomto kvartálu přeřadili na nižší rychlost, když narostly jen o 10 % yoy. Naproti tomu stojí úvěrový byznys, jemuž se podařilo zvýšit tržby o zářných 70 % yoy. Jako důvod uvedl management rostoucí čistý úrokový výnos, což je pozoruhodné s ohledem na výkon konkurentů a hlavně celkově plošší výnosovou křivku.
  • Správa aktiv: Divize posílila svoje příjmy o 20 % yoy na 1,8 mld. USD, což bylo způsobeno jak poplatky za nadstandardní výnosy, tak celkovým růstem objemu spravovaných aktiv (+10 % yoy na 1,51 bil. USD).
  • Kapitálová pozice: Po mezikvartálním ztenčení kapitálového polštáře, kterého jsme byli svědky v minulých výsledcích, jsme se opět vrátili k navýšení ukazatele CET1 (+40 bps qoq na 11,5%). Firemní supplementary leverage ratio (poměr vlastního kapitálu k aktivům bez ohledu na rizikovost jednotlivých tříd aktiv) se také vrátilo zpět z 5,7 % na 5,8 %. Anualizovaná návratnost vlastního kapitálu (ROCE) se vyhoupla na 13,5 %.

Sečteno a podtrženo, Goldman Sachs se opět ukázal v dobrém světle, když opravil svoje výsledky v FICC segmentu a vytěžil maximum z poradenské činnosti při primárních úpisech akcií. Kaňkou na papíře jsou však slabé příjmy z obchodování na akciových trzích, kde v kontrastu proti svým konkurentům nedokázal plně využít zvýšené volatility na trzích (nízké příjmy z akciových derivátů).

Akcie reagují poklesem o 1 %.

Netflix

Akcie Netflixu byly v prvním pololetí tohoto roku nejvýkonnějším titulem indexu S&P 500. Do včerejšího oznámení výsledků vygenerovaly svým akcionářům v tomto roce až 110% kapitálový výnos. Samotné oznámení však bylo pro mnohé zklamáním, zejména kvůli ostře sledované metrice nově získaných uživatelů, která podstřelila konsensus. Akcie se následně propadly o 14 %. Podívejme se tedy výsledkům na zoubek trochu podrobněji.

Začneme základními finančními metrikami. Tržby vyskočily vzhůru o dalších 40 % yoy v souladu s predikcemi trhu, což znamená, že dynamika růstu je pořád velice dobrá. Hrubá marže se rozšířila až o téměř 10 p.b. yoy na 41,4 % a také se jí podařilo přeskočit konsensus. Určitě potěšil i čistý zisk na akcii, jenž se proti předešlému roku zečtyřnásobil na téměř 1 USD nechávaje predikovaných 0,92 USD daleko za sebou. Volný cashflow, za nějž Netflix v našich komentářích zvykneme nejvíce kritizovat, měl hodnotu -560 mil. USD (konsensus -800 mil. USD). Na jednu stranu lepší než se čekalo, na druhou stranu management potvrdil výhled na tento rok (-3 až -4 mld. USD), což implikuje zrychlení kapitálových výdajů v druhém pololetí.

Nyní se tedy vrhneme na provozní metriky, které jsou pro pohyb akcií Netflixu určující. Společnost v tomto kvartálu získala 5,2 mil. nových uživatelů, čímž se vyškrábala na 130 mil. Nepřekvapivě pocházela většina přírůstku z mezinárodního segmentu (4,5 mil). Trh sladil svoje očekávání s výhledem, jenž management poskytl s předešlými výsledky a doufal tedy v celkový nárůst o 6,2 mil. uživatelů. Částečně si tedy za neúspěch může management sám. I když plně chápeme nespokojenost investorů, podívejme se na širší obrázek. Netflix má nyní 130 mil. uživatelů, přičemž kdyby splnil konsensus, měl by jich 131 mil. Rozdíl je tedy minimální a nedosahuje ani jednoho procenta.

Podrobnější informace si klienti služby Patria Plus a Investor Plus mohou přečíst v kompletní analýze ZDE.


Zařazenoút 17.07.2018 17:07:00
ZdrojPatria
Originálpatria.cz/zpravodajstvi/3880069/summary-goldman-sachs-nedokazal-vyuzit-vykyvu-na-trzich.html
Přílohy
KategorieAkcie
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V