Proč jsou Němci hlavním Trumpovým cílem?

Americký prezident Donald Trump už na počátku summitu NATO prohlásil, že Německo je „zajatcem Ruska“. Příčinou má být německá energetická politika a nízké výdaje na obranu. „I na Trumpa je takový projev vůči jednomu z klíčových vojenských a ekonomických partnerů překvapivý," píše k této události Politico. A dodává, že americký prezident je z nějakého důvodu zaměřen právě na Německo a jeho kritiku v poslední době stupňuje.

Jen během posledních měsíců Trump psal komentáře o tom, že na amerických silnicích jezdí příliš mnoho německých aut. Mylně pak komentoval vývoj kriminality v Německu a údajně si stěžoval i na to, jak dlouho už jsou v Německu americké vojenské jednotky. A zdá se, že má potěšení i z toho, když Německo zápasí s imigrační krizí a on může říkat, že „německý lid se otáčí proti svým vůdcům“.

Proč ale právě Německo? Teorií je podle Politica několik. Překvapivý je Trumpův postoj kvůli tomu, že jeho předkové byli Němci, ale mohl u něj převážit pocit, že Německo zbohatlo zejména z toho důvodu, že „oškubalo Spojené státy“. Svou roli mohou hrát i bývalé dobré vztahy mezi Angelou Merkelovou a Barackem Obamou. A podle některých názorů se Trump domnívá, že Německo zneužívá svou dosavadní pozici jak vůči Spojeným státům, tak vůči ostatním evropským zemím. Trump dal každopádně jasně najevo, že mu hodně vadí, když tak bohatá země jako Německo nepatří mezi ty státy, které dávají na obranu 2 % HDP.

Americký prezident také často kritizuje to, že Německo má se Spojenými státy obchodní přebytek ve výši 65 miliard dolarů. A před několika dny zaútočil na projekt Nord Stream 2, tedy na vybudování plynovodu na dně Baltského moře, který by dopravoval zemní plyn z Ruska do Německa. Na takové útoky Němci obvykle reagují s tím, že se Trump mýlí, nebo přehání. A v oblasti energetiky dodávají, že Trumpovi jde možná hlavně o to, aby jejich země nakupovala spíše u Američanů než u Rusů.

James Carafano z Heritage Foundation se podle Politica domnívá, že některé země ve střední a východní Evropě nevnímají pozitivní velký vliv Německa na celém kontinentu a tudíž je Trumpovy útoky mohou těšit. Není tedy podle něj pravda, když někdo tvrdí, že Trump si v Evropě dělá jen nepřátele. Naopak, možná si tam dělá i hodně přátel právě kvůli svému přístupu k Německu, míní Carafano. Merkelové ale pravděpodobně ani tato možnost radost neudělá. Podle některých názorů se Trump dokonce rozhodl, že ji dostane z funkce, ale v praxi jí mohou jeho útoky i pomoci, namísto toho, aby jí škodily.

Carafano se domnívá, že Merkelová měla vůči Trumpovi „typicky evropský postoj a neustále jen poučovala“. Ten ale Trump nesnáší a podle toho nyní reaguje. Každopádně podle nejednoho názoru by Německo mělo začít intenzivně přemýšlet, jak by mohla vypadat jeho budoucnost bez Spojených států. Podle Politica totiž není žádná garance, že až odejde Trump, postoje amerických vlád se změní a bude obnoveno pevné přátelství mezi Německem a USA.

Zdroj: Politico




Zařazenoút 17.07.2018 10:07:00
ZdrojPatria
Originálpatria.cz/zpravodajstvi/3879097/proc-jsou-nemci-hlavnim-trumpovym-cilem.html
Přílohy
KategorieUdálosti
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V