Američané své ekonomice věří obchodním válkám navzdory (Ranní zpráva z finančního trhu)

Průzkum Michiganské univerzity ukáže, že důvěra Američanů v tamní ekonomiku i přes obchodní války zůstává na vysokých úrovních. V eurozóně bude dnes kalendář událostí prázdný. V regionu bude zveřejněna polská spotřebitelská inflace, na měnovou politiku NBP však velký vliv mít nebude.

Důvěra v americkou ekonomiku zůstává vysoká

Z pohledu ekonomických statistik dnešní den bude spíše klidný. Ve Spojených státech bude zveřejněna pouze důvěra podle Michiganské univerzity. Ta se už dlouhodobě drží okolo historicky nejvyšších úrovních a náš tým očekává, že v červenci ještě, navzdory eskalaci okolo obchodních válek, vzroste.

Americká inflace, nejvyšší od 2012, dolar nepodpořila

Statistika průmyslové výroby za květen v eurozóně ukazuje na zrychlení ekonomického růstu v druhém čtvrtletí. Meziměsíčně silný nárůst tak nejen smazal dubnové zakolísání, ale potvrdil pokračující expanzi v eurozóně.

Finální odhad ve Francii ukázal, že tamní spotřebitelská inflace v červnu zůstala meziměsíčně nezměněná a tak v meziročním srovnání rostla přece jenom o desetinku pomaleji, než jak odhadovalo první čtení. Spotřebitelské ceny táhla nahoru především dražší ropa. To americká spotřebitelská inflace roste rychleji. Za červen potvrdila očekávání trhu, když meziročně zrychlila na 2,9 %. To je nejvyšší dynamika růstu cen od roku 2012. Jádrová inflace zůstala meziročně ve svém květnovém tempu, přesto bližší pohled ukazuje, že se inflační tlaky v americké ekonomice tvoří nedostatečně. Na meziroční růst jádrové inflace mělo především vliv lednové zdražování. V červnu, bez přihlédnutí ke zvyšování cen (imputovaného) nájemného, vzrostla anualizovaně o 1,4 %. 

Polská inflace impuls na regionální trhy přinese jen ztěží

Absence ekonomických statistik na regionálním trhu i nedostatek světových zpráv nechal včera regionální měny téměř bez pohybu. Jak koruna, tak i forint a zlotý nejdříve během dopoledne mírně posílily, avšak koruna následně oslabila zpět na ranní úroveň 25,93 CZK/EUR, v jejíž blízkosti otevírá i dnes ráno. Naopak polský zlotý skončil o 0,35 % silnější než ráno. K pohybu ho může ještě přimět dnešní statistika spotřebitelské inflace. Od té ale ekonomové SG očekávají spíše meziroční zpomalení, které žádný impuls do měnové politiky nepřinese. Spotřebitelská inflace totiž podle našich odhadů dosáhne na 2 % až v období mezi červencem a zářím. I po úterním zasedání NBP zůstala polská klíčová úroková sazba na svém minimu a tam ji podle nás centrální banka ponechá alespoň do Q3 19.

Autor: Monika Junicke

Zařazenopá 13.07.2018 08:07:00
ZdrojKB - Trading
Origináltrading.kb.cz/CommentsAnalysis/Detail/f3c6710e_americane_sve_ekonomice_veri_obchodnim_valkam_navzdor...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V