Obchodní válka pokračuje (Ranní zpráva z finančního trhu)

Z pohledu makroekonomických statistik nás čeká slabší den. Pozornost trhu se dnes bude ubírat na konferenci ECB v portugalské Sintře, kde vystoupí nejvlivnější centrální bankéři. I nadále svět bude sledovat pokračování americko-čínské obchodní války, která právě eskaluje. V regionu nás čeká zasedání maďarské centrální banky, které pravděpodobně proběhne beze změny v měnové politice.

Na konference ECB v Sintře se setkají nejvlivnější bankéři světa

Zatímco z pohledu makroekonomických čísel bude dnešek spíše slabší, pozornost na sebe strhne konference ECB v portugalské Sintře. Minulý rok jestřábí projev prezidenta ECB M. Draghiho právě na této konferenci pomohl euru k výraznému posílení. Letos takový efekt neočekáváme, obzvlášť ne poté, co už minulý týden ECB oznámila, jak bude její měnová politika v následujícím období vypadat. Přesto mohou zaznít zajímavé komentáře. Dnes ráno vystoupí s proslovem prezident Draghi, zítra pozornost trhů získá panel tří nejmocnějších centrálních bankéřů světa Draghiho, Powella a Kurody.

Investory nadále znepokojuje vývoj mezi Čínou a Spojenými státy. Zatím to vypadá, že na uvalení amerických tarifů na 50 mld. USD importů z Číny především z oblasti technologií chce Čína odpovědět stejnou mincí. Prezident Trump jde ale ještě o krok dál. V současnosti jedná o balíčku zboží dováženého z Číny ve výši 200mld. USD, na které by mohlo být uvaleno 10% clo.

Napětí v německé politice euru neublížilo

I přes neshody v německé vládě, euro během včerejšího dne mírně posílilo. V současnosti zní hlasy, že napětí mezi vládnoucí stranou CDU a její bavorskou sestrou CSU kvůli sporům o migraci potopí současnou vládu. My si ale myslíme, že k pádu německé vlády tak jednoduše nedojde, obě strany jsou svolné k dialogu a trh tudíž toto riziko nijak intenzivně nevnímá.

Euro se však stále drží poblíž 1,16 USD/EUR, kam spadlo poté, co ECB minulý týden oznámila, že letos ukončí program kvantitativního uvolňování. Nicméně zvýšení sazeb se zřejmě dočkáme až po letních prázdninách příštího roku.

Maďarská centrální banka nechá měnovou politiku uvolněnou

Dnes bude zasedat maďarská centrální banka, žádná změna politiky se ale nečeká. I přes vysoký růst mezd totiž tamější inflace stále pokulhává za 3% cílem. Očekáváme tak, že MNB bude pokračovat v uvolněných měnových podmínkách nejen pomocí sazeb, které drží na rekordně nízké úrovni, ale také pomocí nestandardních nástrojů.

Polské ceny průmyslových výrobců výrazně v květnu vzrostou ovlivněny vyššími cenami ropy i nízkou srovnávací základnou. Svou roli hrál i slabší kurz zlotého oproti dolaru.

Nad očekávání vysoký růst cen výrobců korunu nepodpořil

Měny v regionu včera měly mírnou tendenci oslabovat, celkově byl ale jejich pohyb velmi malý. České koruně nepomohla k posílení ani statistika cen v průmyslu, které vystřelily o 1 % m/m a potvrdily tak, že inflační tlaky v české ekonomice sílí. Naopak odpoledne koruna ještě trochu ztratila. Dnes ráno otevírá na 25,82 CZK/EUR. Zlotý přes den osciloval okolo 4,286 PLN/EUR. Statistiky z polského trhu práce dopadly téměř podle očekávání, a tak kurz zlotého příliš neovlivnily.

Autor: Monika Junicke

Zařazenoút 19.06.2018 08:06:00
ZdrojKB - Trading
Origináltrading.kb.cz/CommentsAnalysis/Detail/15817909_obchodni_valka_pokracuje_
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V