Německá vládní krize (snad) zažehnána (Ranní zpráva z finančního trhu)

Včerejší vývoj na finančních trzích byl poznamenán vážnou roztržkou mezi německou kancléřkou a ministrem vnitra ohledně otázek migrace. Večerní jednání, zdá se, přineslo řešení, které by mohlo trhy uklidnit. Ekonomický kalendář ze světa i z regionu je dnes relativně nezajímavý, dnešní data nemají potenciál finanční trhy zásadně ovlivnit.

Evropští maloobchodníci cítí zlepšující se situaci na trhu práce

Růst evropské ekonomiky je dílem domácí poptávky. Zlepšující se situace na trhu práce v podobě zvyšující se zaměstnanosti i mezd se projevuje v ochotě domácností zvyšovat spotřebu. A to je vidět v tržbách maloobchodníků. A květnová data to jenom potvrdí. 

Euro na úvod týdne opět pod tlakem

Společná evropská měna se včera vůči dolaru opět ocitla pod výprodejním tlakem, když kurz v průběhu americké seance atakoval hladinu 1,160 USD/EUR. Euro opět doplatilo na geopolitiku a rozhádanou německou vládu. Včera večer se německá kancléřka a ministr vnitra nakonec dohodli na kompromisním řešení ohledně migrace a německá vládní krize je zažehnána. Euro tak zahajuje dnešní evropskou seanci kolem hladiny 1,163 USD/EUR. Otázka jenom je, na jak dlouho se situaci podařilo uklidnit. Všichni pamatujme situaci před zhruba týdnem, kdy optimismus ohledně vyřešení migrační krize netrval ani jeden den.

Utažený trh práce v Maďarsku podporuje spotřebu domácností

Středoevropský ekonomický kalendář je dnes chudý. Publikována budou pouze nezajímavá maďarská data. U dubnových čísel zahraničního obchodu se jedná o finální čísla, květnové maloobchodní tržby budou i nadále odrážet sílu spotřebitelské poptávky. Tu stimuluje rekordně nízká nezaměstnanost a dvouciferný růst mezd a platů.

Geopolitika netrápí jen korunu

Ani s novým týdnem se koruna nedostala ze zajetí výprodejních tlaků, které postihují celý region. Naopak ve srovnání s jejími protějšky je nutné konstatovat, že je mnohem úspěšnější. Zatímco polský zlotý včera oslabil na nejnižší hodnotu za poslední rok a půl, maďarský forint je dokonce vůči euru nejslabší v historii. To česká koruna atakuje „pouze“ devítiměsíční minima. Během včerejší evropské seance kurz několikrát testoval hladinu 26,05 CZK/EUR. Během amerického obchodování se kurz dokonce vyšplhal k 26,13 CZK/EUR. Regionálním měnám nesvědčí turbulence na německé politické scéně, kde se kancléřka Merkelová dostává do stále těžší pozice. Obecně pak měnám rozvíjejících se trhů neprospívá eskalace obchodních válek ze strany amerického prezidenta D. Trumpa.

Kvůli nepříznivým externím faktorům tak koruna nebyla schopna ocenit včerejší solidní statistiky. Průmyslový PMI zaznamenal za červen nečekané zlepšení, když trh se naopak obával poklesu. Za lepší náladou českých průmyslníků stojí to, že se jim navzdory obchodním válkám ve světě plní objednávkové knihy, svou roli zřejmě sehrává i slabší koruna. Více k PMI komentujeme zde: http://bit.ly/2KDbWag. Dobrou výkonnost české ekonomiky potvrdila i příjmová strana státního rozpočtu. Výdajová ale roste ještě rychleji. Celkově tak první pololetí končí státní rozpočet se schodkem, vloni byl naopak za stejné období vykázán přebytek. Více k výsledkům hospodaření státního rozpočtu naleznete zde: http://bit.ly/2NhjVIB.

Autor: Jan Vejmělek

Zařazenoút 03.07.2018 07:07:00
ZdrojKB - Trading
Origináltrading.kb.cz/CommentsAnalysis/Detail/14f9e8d4_nemecka_vladni_krize_snad_zazehnana
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V