Na konci týdne proti sobě zavedou Čína a USA nová cla (Týdenní zpráva z finančního trhu)

Zatímco v Česku bude ve čtvrtek a v pátek volno, globální finanční trhy čekají těžké dny. Potěší je sice report z amerického trhu práce, kroky politiků budou ale i nadále budit obavy. V pátek proti sobě totiž USA a Čína zavedou cla na dovoz zboží shodně ve výši 34 mld. USD. Obchodní bariéry se projevují na důvěře v ekonomikách a to dnes pocítí i český a polský PMI. Naopak spotřebitelé zůstávají v klidu, což potvrdí ve středu čísla z českého maloobchodu.

Zápis z jednání Fedu napoví, jak vážné je čtvero zvýšení sazeb

To nejdůležitější se tento týden odehraje až v pátek. Budou totiž zveřejněny statistiky z amerického trhu práce. Podle našeho odhadu ukáží 205 tis. nových pracovních míst vytvořených v červnu. Navíc mzdy pravděpodobně vzrostly meziměsíčně o 0,3 %. Mezitím by měly být potvrzeny předběžné odhady PMI, které ukazují na stabilizaci důvěry v ekonomiku eurozóny. I květnová čísla z německého průmyslu pravděpodobně ukáží na korekci špatných dubnových výsledků. Ze zápisu americké centrální banky se dozvíme, jak velké je přesvědčení o letošním čtvrtém zvýšení sazeb, které předpokládá medián výhledu jednotlivých regionálních bank.

Český maloobchod i polská inflace zrychlují

Náladu v domácím i polském průmyslu čeká podle našeho odhadu zhoršení. Maloobchod by naopak měl zaznamenat velmi slušný růst. Domácnostem se totiž daří a utrácejí tak své rostoucí mzdy. Polská inflace by měla zrychlit na 2 %. Velkou roli však hrají ceny pohonných hmot a pro trhy zatím nebude vyšší inflace téma.  

Zaostřeno na dnešek: Nálada v průmyslu zůstává dobrá navzdory opatřením brzdícím obchod

Dnešní data ukáží na dobrou náladu v průmyslu v USA i v eurozóně. Domácí i polské PMI by měly mírně klesnout, ale i tak ukáží na slušný růstový potenciál zpracovatelského sektoru. Inflace v Polsku v červnu zrychlila. Za tím stojí zejména ceny pohonných hmot a slabší zlotý. 

Důvěra v americkém průmyslu zůstává zdravá

Zprávy z jednotlivých regionů ukazují, že indikátor ISM z amerického průmyslu by měl za červen pouze kosmeticky upravit svou velmi dobrou květnovou hodnotu. Situace v průmyslu je tak velmi dobrá, což potvrdí i páteční report z trhu práce.

I nálada v průmyslu zemí eurozóny zůstává slušná. To dnes podle nás potvrdí finální údaje PMI. Ty sice potvrdí nejslabší hodnotu za posledních 20 měsíců, ale stále by měly zůstat 0,7 standardní odchylky nad svým dlouhodobým průměrem. I přes oznámená omezení světového obchodu tak vidíme, že si evropský průmysl vede dobře.

Evropská i americká inflace zrychluje

Evropská inflace nezklamala a podle předběžného odhadu zrychlila na 2 %. Za růstem cen v eurozóně stojí zejména zdražování potravin a energií. Jádrová inflace v souladu s očekáváním trhu zpomalila na 1 %. Zatímco očekáváme, že celková inflace kvůli efektu statistické základny v podzimních měsících znovu klesne výrazně pod dvě procenta, jádrová složka by naopak měla zrychlovat. Zrychlila také květnová inflace ve Spojených státech. Deflátor soukromé spotřeby i jeho jádrová složka zrychlila nepatrně více, než očekával trh. Zklamání přinesla nízká dynamika spotřeby amerických domácností. Už se zdálo, že by druhé čtvrtletí mohlo přinést nadprůměrnou dynamiku spotřeby, v tuto chvíli vše nasvědčuje tomu, že spotřeba bude pouze průměrná. Dolů tak půjdou odhady HDP v USA za Q2. Kurz eura proti dolaru na tato čísla nereagoval. Už v pátek ráno se vydal k vyšším hodnotám. Dnešní evropské obchodování tak otevře blízko hladiny 1,165 USD/EUR.    

Nálada v domácím průmyslu se horší

Očekáváme, že PMI z průmyslu v Česku v červnu oslabil. Nálada v tomto sektoru se v první polovině roku zhoršila i v dalších zemích EU. Důvodů je hned několik. Jedním z hlavních je hrozba obchodních válek. USA, EU i Čína začaly zavádět nová cla a mluví i o dalších bariérách obchodu, které jsou připraveny zavést. Domácí průmysl navíc trápí i nedostatek pracovní síly. Mírný oddech exportérům v posledních dvou měsících přinesla oslabující koruna.

Polská meziroční inflace v červnu zrychlila na 2 %. Za jejím pohybem stojí zejména ceny pohonných hmot, ke kterým se přidává i slabší zlotý proti dolaru. Ten zvyšuje dovozní ceny, což skrývá i riziko pro nadcházející měsíce. Dalším proinflačním tlakem je v tuto chvíli sucho, které sníží produkci zemědělského sektoru a tím zvýší ceny potravin

Koruna proti euru znovu nad 26

Revize českého HDP ukázala, že ekonomika vloni rostla o něco pomaleji, než se statistici domnívali. Podle nového odhadu tak domácí hospodářství přidalo 4,5 %. Revizi se nevyhnula ani čísla za první čtvrtletí letošního roku. Mezičtvrtletní růstu byl přehodnocen o desetinu nahoru na 0,5 %, zatímco meziroční dynamika byla kvůli celkovému zpřesnění časové řady upravena směrem dolů na 4,2 %.

Zajímavá data poskytly také sektorové účty. Ty odhalily další pokles ziskových marží na úkor vyšších mzdových nákladů firem. Snížila se i míra úspor, což ukazuje, že domácnosti se nebojí utrácet. Více jsme o revizi HDP a sektorových účtech napsali zde: http://bit.ly/2N6IN5E.

Na konci týdne se koruně nedařilo. Odpoledne se její kurz znovu dostal nad 26 CZK/EUR. Znovu se jednalo o pohyb, který zaznamenal celý region. Polský zlotý oslabil na 4,372 PLN/EUR a maďarský forint na 329,5 HUF/EUR.

Autor: Viktor Zeisel

Zařazenopo 02.07.2018 08:07:00
ZdrojKB - Trading
Origináltrading.kb.cz/CommentsAnalysis/Detail/7545c1bc_na_konci_tydne_proti_sobe_zavedou_cina_a_usa_nova_cla
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.