Šokující dětství Lukaka: Nebyly peníze, mléko jsme ředili vodou.

Zná ho snad i ten, kdo se o fotbal až tolik nezajímá. Hvězdný útočník Belgie Romelu Lukaku, kterému se přezdívalo nový Drogba, září na mistrovství světa i v Manchesteru United. Dnes si může koupit všechno, na co si ukáže. Dokázal se stát jedním z nejlepších fotbalistů na světě, i když vyrůstal v šílené chudobě. V otevřené zpovědi se teď dokonce přiznal, že jeho rodina byla tak chudá, že musela ředit mléko vodou. Šokoval ale i dalšími historkami ze svého života.

Rodiče Romela Lukaka přišli do Belgie z Konga a to ještě před tím, než se urostlý střelec narodil. Lukakovi se prali s chudobou a to nejen v Africe, ale i v nové zemi, kterou teď Romelu reprezentuje na mistrovství světa. "Mě ani bratrovi nepřišlo divné, že jsme měli každý den jen mléko a chleba. Začal jsem si však uvědomovat, že něco není v pořádku, když jsem viděl maminku, jak mléko ředí vodou," začal vyprávět Lukaku svůj příběh v rozhovoru pro The Players Tribune.

Byl to malý chlapec, který se chytal jít teprve na základní školu. Zkušeností se životem však měl tolik, jako jeho mnohem starší vrstevníci. "Otec hrál fotbal, ale jeho kariéra se chýlila ke konci a nám docházeli stále více a více peníze. Na fotbal jsem koukal v televizi. Jednoho dne jsem si ji už ale ani nezapnul. Vypli nám proud," pokračoval belgický reprezentant.

Právě chudoba byla tím, co Lukaka tolik nakoplo. "Jednoho jsem řekl mámě, že se to změní, ať se nebojí. Slíbil jsem jí, že budu profesionální fotbalista, a že se o rodinu postarám. Když jsem se ptal táty, v kolika mohu být profík, odpověděl mi, že v šestnácti. Já kývl hlavou a začal jsem dělat všechno proto, aby to vyšlo," vzpomínal Lukaku.


Lukaku v rozhovoru zmínil jednu zajímavou věc. Možná tím i poukázal na problém dnešní doby. "Nemohli jsme si dovolit FIFU (hru) na Plastation. Vždyť my ho ani nemohli pořídit, neměl jsem ho. Proto jsem stále chodil hrát fotbal. Hrál jsem během přestávek ve škole, po jejím skončení, pořád," odhalil svou vášeň pro fotbal.


Když bylo Lukakovi 11 let, vyhlédl si ho skaut. "Nějací rodiče hráčů soupeře v té době dokonce nadávali, aby mě nepouštěli na hřiště. Nevěřili mi, že jsem stejně starý, jako ostatní," poukazoval Lukaku na to, že byl mnohem lepší, než jeho vrstevníci. "Ve dvanácti letech jsem dal 76 gólů za 34 zápasů," vzpomíná si. Jeho táta, který Romela podporoval, však u toho být nemohl. Neměl vůz a tak se nemohl na synovy zápasy koukat.


Lukakův sen se splnil. Jeho výkony ho dostaly až do Anderlechtu, kde odstartoval svou úspěšnou kariéru. "Když jsem dostal první výplatu, šel jsem do obchodu a koupil jsem si hrací konzoli i FIFU," pamatuje si.


Fotbal Lukakovi hodně dal, ale s profesionální kariérou nebyly spojeny jen hezké chvíle a vysvobození z chudoby. "Vím, že když jsem byl na začátku a dařilo se mi, noviny psaly, že jsem Romelu Lukaku, belgický útočník. Když mi to moc nešlo, tak psaly, že je to ten belgický útočník Lukaku s kongskými kořeny. Ale já novinářům mnohokrát říkal, že jsem Belgičan. Narodil jsem se tu a jsem pouze a jen Belgičan," smutnil.


Ošklivé časy jsou ale pryč. "Teď už se mnohým věcem jen směju. Třeba tomu, že když jsem šel do školy, spolužáci se bavili o různých týmech a jejich výsledcích například v Lize mistrů. Já ani nevěděl, co to je, a odkud ty týmy jsou. Neměl jsem možnost je sledovat, ale dělal jsem, že to vím. Byla by to ostuda," dodává Lukaku s tím, že dnes už nemá problém všechno otevřeně přiznat.


Zařazenoso 30.06.2018 13:06:00
Zdrojtn.cz Mediafax Nova
Originálsport.tn.nova.cz/ext/sokujici-detstvi-lukaka-nebyly-penize-mleko-jsme-redili-vodou.html
Přílohy

Související témata

Belgie
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V