Světové trhy sužují gradující obavy z obchodní války (Ranní zpráva z akciového trhu)

Hlavní události

KSČM není spokojená s tím, jak proběhla a následně dopadla celá volba nových členů do dozorčí rady ČEZ.

Počeradská elektrárna ze skupiny ČEZ se přidala k žalobě proti limitům znečištění ovzduší.

Evropské akcie by měly po otevření trhů zahájit poklesem.

Dnešek bude na ekonomické zprávy skromnější. V Americe se představí hodnoty červnové spotřebitelské důvěry, která by se dle odhadu ekonomů SG měla vrátit na své několikaleté maximum. Celý svět opět s napětím sleduje dění okolo zavádění obchodních a investičních bariér mezi USA a dalšími zeměmi.

Obchodování na zámořských trzích

Americké trhy zakončily včerejší obchodování ztrátami. Trhy padaly opět z důvodu zvyšujícího se napětí a obav z vypuknutí obchodní války mezi USA a zbytkem světa. Index Dow Jones poklesl o 1,3 %, S&P 500 oslabil o 1,4 % a technologický Nasdaq ztratil dokonce 2,1 %. Nejhůře dopadly technologické firmy (-2,3 %), které následovala dvojice sektorů energetického a výrobců luxusního zboží, které shodně přišly o 2,2 % své hodnoty. Na opačné straně se nachází především odvětví utilit (+1,7 %).

Nálada na trzích v asijsko-pacifickém regionu se v závěru dnešního obchodování trochu zlepšuje. Oproti včerejším ztrátám na téměř všech trzích je dnešní stav skoro vyrovnaný, když podíl ztrátových a ziskových trhů je v podstatě shodný. Daří se akciovým burzám v Indii (+0,2 %), Austrálii (+0,2 %), Thajsku (+0,3 %) či Japonsku (+0,1 %). Naopak nevalně dnes zakončují burzy čínské (-0,3 %), tchajwanské (-0,4 %) nebo jihokorejské (-0,2 %). V rámci japonského indexu Nikkei 225 se nejlépe vedlo sektoru utilit (+2,1 %) následovaného finančními institucemi (+1,2 %) a zpracovateli komodit (+1,1 %). Do ztráty se dostaly energetické společnosti (-2,1 %), výrobci luxusního zboží (-1 %) a trojici neúspěšných doplňují telekomunikační firmy (-0,6 %).

ČEZ

Páteční valná hromada energetické skupiny ČEZ má dozvuky, obzvláště volba nových členů dozorčí rady. Jak jsme již včera informovali, tak původně měly být údajně přislíbeny pozice v radě i zástupcům ČSSD a KSČM. Výsledek je ale jiný, novými členy dozorčí rady jsou spíše příznivci ANO. Předseda KSČM Vojtěch Filip vytýká, že s ním nebyly konzultovány poslední nominace, aby dle jeho slov mohlo být zabezpečeno kvalitní fungování rady. Nyní potřebuje Babiš podporu KSČM při vyslovení důvěry vládě. Pokud vláda dostane důvěru, Babiš nevylučuje převolení členů dozorčí rady.

Hnědouhelná elektrárna Počerady ze skupiny ČEZ se jako vedlejší účastník přidala k žalobě sdružení Eurocoal a dalších evropských firem proti limitům znečištění ovzduší, které loni schválila EU. Na záležitost upozornily ekologické organizace a potvrdil ji mluvčí ČEZ Roman Gazdík. Vláda přitom v lednu rozhodla, že Česko se k podobné žalobě ze strany Polska nepřipojí.

Autor: Jiří Kostka

Zařazenoút 26.06.2018 08:06:00
ZdrojKB - Trading
Origináltrading.kb.cz/CommentsAnalysis/Detail/cc9acac6_svetove_trhy_suzuji_gradujici_obavy_z_obchodni_valky
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V