Občanky s čipem získáte od července i do 24 hodin. VÝHODY

Od začátku letních prázdnin budou lidé moci dostat občanské průkazy s elektronickým čipem, které jim umožní komunikovat s úřady kdykoliv a odkudkoliv online. Lidé si tak lehce vyřídí třeba výpis z rejstříku trestů nebo potvrzení o bezdlužnosti z pohodlí domova. Novou občanku navíc budou moci získat už do 24 hodin, tato možnost ale bude zpoplatněna částkou tisíc korun.

Nové občanské průkazy s elektronickým čipem budou lidem vydávány od července a to postupně - při skončení platnosti těch dosavadních, při změně některého z povinných údajů, při jejich poškození, ztrátě, odcizení (zde je správní poplatek 100 korun) nebo na základě žádosti občana (zde je správní poplatek 200 korun).

Lidem mají nové doklady umožnit bezpečně se identifikovat a komunikovat s úřady kdykoliv a odkudkoliv online. Díky eObčance si tak občané vyřídí například výpis z rejstříku trestů nebo potvrzení o bezdlužnosti z pohodlí domova. "Mnohem jednodušeji si teď vyřídíme důležité věci, aniž bychom museli někam běhat a stát fronty," ukázal na hlavní výhodu elektornických občanek premiér Andrej Babiš.

Spolu s eObčankou Ministerstvo vnitra v červenci spouští Portál Občana, kde si lidé budou moci vyřídit z jednoho místa řadu záležitostí bez obíhání úřadů a zbytečného čekání a front.

V první fázi bude k dispozici 37 online služeb orgánů veřejné správy. "Jsme teprve na začátku cesty. Služby budou postupně přibývat. Ideální podoba digitalizace je taková, že jsou zapojeny všechny orgány veřejné správy včetně orgánů států EU, se kterými budou moci občané zabezpečeně a s důvěrou komunikovat na dálku. Vyřídit vše, co potřebují, online platit poplatky, pokuty i nebo třeba platit daně. Chceme služby státu zlepšovat, nechceme zbytečně otravovat lidi," uvedl ministr vnitra Lubomír Metnar.

Elektronický čip umožní zaručené prokazování totožnosti při využívání online služeb veřejné správy. V případě, že člověk bude chtít používat funkci elektronické identifikace prostřednictvím nového občanského průkazu, bude muset mít čtečku čipových karet, která se dá pořídit od cca 190 korun.

Občanské průkazy bude možné získat do 24 hodin - ale pouze v pracovních dnech od ministerstva vnitra na pracovišti v Praze v ulici Na Pankráci 72. Dospělé to bude stát 1000 korun, děti 500 korun. Podobně lze průkazy získat do pěti pracovních dnů i na úřadech obcí s rozšířenou působností; správní poplatky pro dospělé činí 500 korun, pro děti 300 korun. Ve standardních lhůtách do 30 dnů za občanský průkaz zaplatí lidé mladší 15 let 50 korun, dospělí nic.


Zařazenopo 25.06.2018 17:06:00
Zdrojtn.cz Mediafax Nova
Origináltn.nova.cz/ext/obcanky-s-cipem-od-cervence-ziskate-i-do-24-hodin-vyhody.html
Přílohy

Související témata

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V