Trhy budou vstřebávat rozhodnutí ECB; euro dále oslabuje (Ranní zpráva z finančního trhu)

ECB včera oznámila plány na ukončení kvantitativního uvolňování, zároveň však naznačila pozdější zvyšování sazeb, než trh očekával. V důsledku toho prudce oslabilo euro a jeho pád může dále pokračovat. Kurz totiž dnes ráno testuje hranici 1,155 USD/EUR. Kalendář ekonomických událostí je dnes prázdnější. Investory budou zajímat především finální údaje o květnové inflaci v eurozóně, která podle prvních odhadů zrychlila především kvůli dražší ropě.

Čekáme potvrzení rychlejší květnové inflace v EMU

Květnový růst spotřebitelských cen v eurozóně bude podle našich odhadů potvrzen na 1,9 % y/y. Největší podíl na zrychlení inflace oproti dubnu (1,2 %) mělo zřejmě zdražení energií především kvůli vyšším cenám ropy a oslabení eura na trhu s dolarem. Jádrová inflace také vzrostla (z dubnových 0,7 %), ale nadále zůstává relativně nízká.

Odložení růstu sazeb ECB srazilo hodnotu eura

Včerejší zasedání ECB otřáslo kurzem eura. Evropští centrální bankéři totiž nastínili své plány pro příští měsíce. V souladu s očekáváním ECB prodloužila program odkupu aktiv až do prosince letošního roku, i když v nižších objemech (od října 15 mld. EUR měsíčně). Hlavní zprávou však bylo, že ECB neplánuje zvýšit své úrokové sazby minimálně do konce příštího léta. Náš výhled (a zároveň konsenzus podle tržních úrokových sazeb) předpokládal, že se sazby začnou zvedat už v červnu 2019.

Včerejší jednání tak v důsledku přineslo nepříznivé zprávy pro společnou evropskou měnu kvůli zhoršení úrokového diferenciálu, a to navíc po jestřábím vyznění středečního rozhodnutí Fedu (který signalizoval, že sazby zvedne letos ještě dvakrát). Euro proti dolaru dnes otevírá jen těsně nad úrovní 1,155 USD/EUR. Je tak o plná 2 % slabší, než bylo na začátku včerejšího obchodování. Naším výhledem nicméně nadále zůstává, že se depozitní sazba ECB může začít zvedat ze současných -0,4 % už za rok.

Dolaru včera pomohla i velmi silná statistika maloobchodních tržeb, které v květnu vzrostly výrazně nad odhady trhu. Americká ekonomika tak v Q2 18 zřejmě zrychlila svůj růst oproti nepříliš povedenému Q1.

Regionální měny po zasedání ECB oslabily

Propad eura na globálním trhu a posílení dolaru stáhlo ke slabším hodnotám i regionální měny. Koruna si vůči euru odepsala 0,2 % a uzavřela na úrovni 25,74 CZK/EUR. Její hodnota proti zeleným bankovkám poklesla dokonce o 1,5 % na 22,20 CZK/USD, nejslabší hodnotu od konce května.

Forint se včera vůči společné evropské měně dostal na tříleté minimum. Výprodej nastal kvůli efektům rozhodnutí ECB, ale i kvůli holubičím komentářům z centrální banky.

Autor: Marek Dřímal

Zařazenopá 15.06.2018 08:06:00
ZdrojKB - Trading
Origináltrading.kb.cz/CommentsAnalysis/Detail/45a4883d_trhy_budou_vstrebavat_rozhodnuti_ecb_euro_dale_oslabu...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V