Asijské trhy pod tlakem hrozící obchodní války s USA (Ranní zpráva z akciového trhu)

Hlavní události

Dnešek je bez významnějších korporátních zpráv.

Evropské akcie by měly otevřít nad úrovní včerejších zavíracích cen.

Ekonomický kalendář je dnes prázdnější. Dočkáme se finálních údajů za květnovou inflaci v eurozóně, která podle prvních odhadů zrychlila kvůli dražší ropě. V Americe bude zveřejněna průmyslová produkce a také finální seznam čínského zboží, na něž budou uvalena dovozní cla. ECB včera oznámila plány na ukončení kvantitativního uvolňování, zároveň však naznačila pozdější zvyšování úrokových sazeb, než trhy očekávaly. To včera pomohlo k růstu akciových indexů a dá se očekávat, že pozitivní nálada bude pokračovat i dnes.

Obchodování na zámořských trzích

Americkým trhům se ve čtvrtek celkem dařilo. Z počátku obchodování tomu nejvíce napomohla solidní data z oblasti maloobchodních tržeb, která překonala očekávání trhu. Dalším pozitivním impulzem bylo úspěšné uzavření akvizice telekomunikační společnosti AT&T, která za 85 mld. USD koupila mediální skupinu Time Warner. Na to reagoval kladně technologický index Nasdaq, který dosáhl nového historického maxima v průběhu obchodní seance, a to necelých 7769 bodů. Index Dow Jones klesl o 0,1 % a S&P 500 posílil o 0,3 %. Nejlépe se vedlo sektoru utilit, který si polepšil o 1,2 %. Následovala jej dvojice odvětví, a to výrobci luxusního zboží a telekomunikační firmy, které si shodně připsaly po jednom procentu. Na druhé straně se nacházejí finanční instituce (-0,9 %), průmyslové podniky ( 0,4 %) a energetické společnosti (-0,2 %).

Trhy v asijsko-pacifickém regionu ukončují obchodní týden spíše ve ztrátách. Děje se tak v reakci na včerejší rozhodnutí prezidenta Spojených států Donalda Trumpa, který včera schválil uvalení cel na vybrané čínské zboží ve výši 50 mld. USD. Tato cla se především týkají technologického odvětví. Již v dubnu Trumpova administrativa sestavila seznam přibližně 1300 čínských výrobků, který se od té doby příliš nezměnil. Dnes bude v Americe představen finální seznam zboží, na něž budou uvalena cla, s tím že začne platit „krátce“ po vyhlášení. Bohužel Bílý dům neuvedl žádné konkrétní datum. Čínské trhy tak ztrácejí nejvíce, a to až 1,6 %. Jedním ze zelených ostrůvků je Japonsko, kde index Nikkei 225 posiluje o 0,6 %. Děje se tak v reakci na prohlášení japonské centrální banky, že měnová politika zůstane neměnná. Nejlépe se daří energetickým společnostem (+2,1 %) a sektoru zdravotní péče (+1,7 %). Naproti tomu propadlíky se stávají zpracovatelé komodit (-0,7 %).

Autor: Jiří Kostka

Zařazenopá 15.06.2018 08:06:00
ZdrojKB - Trading
Origináltrading.kb.cz/CommentsAnalysis/Detail/bf600151_asijske_trhy_pod_tlakem_hrozici_obchodni_valky_s_usa
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V