Nůžky mezi politikou Fedu a ECB se dále rozevírají (Tematické analýzy)

Nůžky mezi politikou americké centrální banky a té evropské se tento týden ještě více rozevřou. Zatímco zvýšení úrokových sazeb na středečním zasedání Fedu je v podstatě hotová věc, ECB se k oznámení detailů ohledně ukončení programu QE ve čtvrtek pravděpodobně nerozhoupe. Je zde navíc riziko, že se medián výhledu pro sazby v USA pro konec letošního roku přehoupne z 2,1 % na 2,4 %. To by znamenalo, že Fed chce letos zvýšit sazby ještě dvakrát. Ke změně mediánu by stačilo, aby svůj názor změnil pouze jeden z prezidentů regionálních reservních bank. Náš hlavní scénář nicméně předpokládá, že očekávaná trajektorie úrokových sazeb zůstane beze změny. Výrazně by se neměla měnit ani prognóza Fedu. 

O tom, že americká centrální banka zítra zvýší úrokové sazby o 25 bb na 1,75 % - 2,00 % nikdo nepochybuje. O 20 bb bude zvýšena i sazba IOER (sazba z hotovosti, kterou komerční banky ukládají u Fedu nad rámec požadavků na kapitálovou přiměřenost), což už bylo avizováno na květnovém zasedání Fedu. Pozornost finančních trhů se tak obrátí spíše na novou prognózu centrální banky a především na medián úrokových sazeb. Ten se v březnu nacházel na úrovni 2,1 %. Sedm odhadů se však nacházelo nad ním, zatímco osm pod ním. K překlopení na 2,4 % by tedy stačilo, aby jeden z prezidentů regionálních rezervních bank změnil názor. To je zřejmě jediné riziko, které s sebou toto zasedání Fedu nese. Naše prognóza zůstává beze změny. Kromě zítřejšího zvýšení úroků očekáváme ještě jedno v září.

Prognóza Fedu velkých změn nedozná. Mírně směrem dolů by mohla být revidována míra nezaměstnanosti (z 3,8 % pro letošní rok na 3,6 % a z 3,6 % na 3,5 % pro rok 2019), nepatrně by se mohl zvednout odhad inflace. Pozitivněji by mohla být hodnocena spotřeba domácností. Pokud jde o forward guidance, očekáváme pouze drobné úpravy. Měnová politika by mohla být charakterizována tak, že „zůstává akomodativní“. Již delší dobu ve Fedu probíhají debaty o tom, zda by úrokové sazby měly být zvyšovány i poté, co dosáhnou dlouhodobé neutrální sazby, a také na jaké úrovni se tato sazba nachází (podle březnového mediánu na 2,9¬ %). Na tato rozhodnutí je však podle našeho názoru ještě brzo, a tak věta, že „úrokové sazby zůstanou nějaký čas pod dlouhodobou neutrální úrovní“ zůstane zatím zřejmě beze změny.

Oproti tomu Evropská centrální banka na svém čtvrtečním zasedání zvolí spíše opatrný tón a zdůrazní rizika na obou stranách inflačního vývoje. Zároveň se bude snažit zlehčit význam rizik, která pramení z politické situace v Itálii a obchodních válek se Spojenými státy. Samotná prognóza zřejmě výraznějších změn nedozná. Mírně by mohl být revidován směrem dolů odhad růstu HDP, či odhad jádrové inflace. Oznámení o prodloužení programu kvantitativního uvolňování o další tři měsíce (do konce letošního roku) a snížení objemu nakupovaných aktiv na 15 mld. EUR měsíčně si podle našeho názoru ECB nechá až na červenec. Euru tak tento týden mnoho důvodů pro výraznější posílení nepřinese. Toho by se mohlo dočkat až v Q4 18, kdy Itálie bude mít odbytá jednání o rozpočtu na rok 2019 a eurozóna se bude chystat na konec QE a první zvyšování sazeb, které očekáváme v červnu 2019.

Autor: Jana Steckerová

Zařazenoút 12.06.2018 14:06:00
ZdrojKB - Trading
Origináltrading.kb.cz/CommentsAnalysis/Detail/358e43bb_nuzky_mezi_politikou_fedu_a_ecb_se_dale_rozeviraji
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.