Italský parlament dnes vysloví důvěru nové vládě (Ranní zpráva z finančního trhu)

Na makroekonomická data je dnešek chudý. Pozornost tak bude směřovat do Itálie, kde parlament bude hlasovat o důvěře nové vládě. Na domácí půdě nás čekají data z oblasti průmyslu, stavebnictví a zahraničního obchodu. Ta by měla potvrdit dobrou kondici domácí ekonomiky. Polská centrální banka ponechá dnes sazby beze změny.

Žádná zajímavá data dnes zveřejněna nebudou, pozornost se bude upínat k Itálii

Italský parlament bude dnes hlasovat o vyslovení důvěry vládě, kterou sestavily populistické strany Liga a Hnutí pěti hvězd. Důvěru vláda s největší pravděpodobností získá, neboť má v obou komorách parlamentu pohodlnou většinu. Situace na finančních trzích se tak zřejmě mírně zklidní, ačkoli rizika zůstávají. Nová vláda bude finanční trhy i nadále děsit svými plány na výrazné, nicméně nereálné fiskální stimuly (5 % HDP) a protievropskými výroky. Podle našeho názoru přijde nakonec s méně ambiciózním balíčkem opatření, která ale i tak povedou ke zvýšení deficitu veřejných financí ze 1,7 % očekávaných v letošním roce na zhruba 3 % v roce 2019, čímž i tak překročí většinu fiskálních pravidel EU. Vzhledem k značně rozdílným názorům obou vládnoucích stran a jejich pouze malé většině v parlamentu bude z jejich programů nakonec podle našeho názoru realizována pouze menšina. Finanční trhy by se tak měly postupně zklidňovat.

Euro dále trpí pod tíhou italské politické scény

Ve své funkci italského premiéra včera prvně vystoupil Giuseppe Conte. Finanční trhy znepokojil zopakováním plánů týkající se výrazné fiskální expanze. Společná evropská měna tak v průběhu dne ztratila dalších 0,3 % a posunula se na 1,166 USD/EUR. V asijské seanci své ztráty ale zkorigovala a dnes ráno otevírá na 1,174 USD/EUR.

České indikátory potvrdí dobrou kondici domácí ekonomiky

Česká průmyslová výroba v dubnu zřejmě zkorigovala svůj solidní březnový meziměsíční růst. Nasvědčuje tomu počet vyrobených aut, který se meziměsíčně po sezónním očištění snížil o 4,2 % i pokles indikátorů důvěry v oblasti průmyslu jak doma, tak v zahraničí. I přes meziměsíční pokles však průmyslová výroba podle našeho odhadu v dubnu vzrostla o 7 % y/y. Očištění o kalendářní efekty ale tento solidní dubnový růst pravděpodobně sníží na 1,3 % y/y. Příznivé počasí a vysoká poptávka po stavebních pracích nahrávají českému stavebnictví. To by mělo v dubnu i díky kalendářním efektům přidat meziročně 10 %. I v následujících měsících bude stavební výrobu podporovat rozmach investiční aktivity jak v privátním tak veřejném sektoru. Za celý letošní rok by tedy dynamika stavebního sektoru měla dosáhnout v průměru 10 %.

Polská centrální banka dnes ponechá úrokové sazby beze změny na úrovni 1,5 %. Výraznějších úprav zřejmě nedozná ani rétorika centrální banky. Výbor pro měnové otázky pravděpodobně jen znovu zopakuje, že měnové podmínky v následujících měsících zpřísňovat není třeba. Podle naší prognózy přistoupí polská centrální banka k prvnímu zvýšení sazeb až ve třetím čtvrtletí příštího roku.

Zvýšení sazeb může podle Rusnoka přijít dříve

Česká koruna včera reagovala mírným posílením na výroky guvernéra České národní banky Jiřího Rusnoka, který prohlásil, že by centrální banka mohla přikročit k dalšímu zvýšení úrokových sazeb dříve než na konci roku. Jiří Rusnok dodal, že prostor pro dřívější zvýšení úroků vytváří rychlejší růst mezd v kombinaci s nečekaně slabým kurzem koruny.

Náš hlavní scénář předpokládá, že v letošním roce centrální banka přistoupí ke zvýšení úrokových sazeb jednou a to v listopadu. Rychlý růst mezd (v reálném vyjádření dosáhla jejich dynamika nejvyššího tempa za posledních patnáct let) v kombinaci s kurzem koruny pod prognózou centrální banky (v průměru 25,2 CZK/EUR v Q2) však zvyšuje riziko, že by k utažení měnových podmínek mohlo dojít již na srpnovém zasedání. Kurz koruny reagoval na vystoupení guvernéra posílením o zhruba deset haléřů pod úroveň 25,60 CZK/EUR. Později však mírně zkorigoval na 25,66 CZK/EUR.

Autor: Jana Steckerová

Zařazenost 06.06.2018 08:06:00
ZdrojKB - Trading
Origináltrading.kb.cz/CommentsAnalysis/Detail/a9ab21ae_italsky_parlament_dnes_vyslovi_duveru_nove_vlade
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V