MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
Investice  |  05.06.2018 14:52:35

Ministerstvo financí zveřejnilo Zprávu o vývoji finančního trhu v roce 2017

Ministerstvo financí zveřejnilo v pořadí již třináctou Zprávu o vývoji finančního trhu, která shrnuje vývoj a nejdůležitější změny v jednotlivých sektorech finančního trhu v uplynulém roce včetně zhodnocení dlouhodobějších trendů. Zpráva rovněž podrobně informuje o hlavních legislativních aktivitách Ministerstva financí na finančním trhu.

Příznivý vývoj české ekonomiky v roce 2017 se projevil i na finančním trhu. Celkový objem prostředků alokovaný v produktech finančního trhu či držený v hotovosti vzrostl o rekordních 9,7 % na hodnotu 6,13 bil. . „Významný růst zaznamenaly také úspory domácností umístěné v rámci produktů zprostředkovatelského finančního trhu, když meziročně vzrostly o 7,7 % a dosáhly téměř 3,5 biliónů ,“ říká Lenka Dupáková, náměstkyně pro řízení sekce Mezinárodní vztahy a finanční trhy. Největší meziroční absolutní nárůst sice opět vykázaly úspory uložené ve formě netermínovaných vkladů, nicméně již šestým rokem pokračuje pozitivní trend nárůstu zájmu domácností o produkty kapitálového trhu oproti běžným bankovním produktům.

Dominantní bankovní sektor v roce 2017 opět potvrdil svou stabilitu. Pozitivním aspektem nadále zůstává vysoká hodnota celkového kapitálového poměru, který vzrostl na 19,3 % a nacházel se tak vysoko nad regulatorním minimem. Podíl úvěrů v selhání klesl na nejnižší hodnotu (4 %) za posledních 8 let.

Pojistnému sektoru se podařilo otočit dvouletý sestupný trend v hrubém předepsaném pojistném, které meziročně vzrostlo o 2,5 % a dosáhlo téměř 151 mld. . Na tomto vývoji se podílelo svým růstem neživotní pojištění, naopak životní pojištění pokračovalo v sestupném trendu.

V penzijních fondech mělo na konci roku 2017 uloženo téměř 4,5 milionů účastníků prostředky ve výši 413,9 mld. . „Přestože v roce 2017 počet účastníků v rámci III. penzijního pilíře opět mírně poklesl, pozitivní zprávou je nejen výrazný nárůst průměrného měsíčního příspěvku zaměstnavatele, ale především průměrné měsíční úložky samotného účastníka, která u penzijního připojištění činila 624 a u doplňkového penzijního spoření dokonce 776 ,“ dodává Lenka Dupáková.

Hlavní český akciový index PX během roku vzrostl o 17,0 % a rok 2017 uzavřel na hodnotě 1 078 bodů, tedy nejvyšší hodnotě od roku 2011. Objem prostředků ve fondech kolektivního investování vzrostl o 12,4 % a ke konci roku 2017 dosahoval výše 483,5 mld. .

Zpráva vedle analytické části obsahuje také přehled legislativních aktivit Ministerstva financí, které ovlivní budoucí fungování finančního trhu. Mezi klíčové legislativní předpisy, které byly v roce 2017 přijaty, patřily nový zákon o platebním styku, novela zákona o podnikání na kapitálovém trhu a novela zákona o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla.

Na evropské úrovni zůstalo prioritním tématem snižování rizik a posílení bankovního sektoru v EU, kdy celý rok probíhalo v rámci Rady EU vyjednávání legislativních návrhů týkajících se obezřetnostních požadavků a řešení krize v bankovním sektoru. V průběhu roku 2017 byl také předložen návrh nařízení o celoevropském osobním penzijním produktu a návrh revize Evropského systému finančního dohledu, publikována byla také důležitá nařízení v oblasti rozvoje kapitálové trhu týkající se sekuritizace a prospektu. Nejen v těchto souvislostech se Zpráva o vývoji finančnímu trhu podrobněji věnuje také zastupování České republiky v pracovních skupinách a výborech na evropské i globální úrovni.

Plné znění Zprávy je k dispozici na internetových stránkách Ministerstva financí. V červenci bude Zpráva zveřejněna také v anglické jazykové verzi.

Dokumenty ke stažení:

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688