Konec dělobuchů. Slováci chtějí zakázat zábavní pyrotechniku

Slovenští zákonodárci budou zanedlouho hlasovat o zákoně, který by s výjimkou čtyř dnů v roce zakázal prodej zábavní pyrotechniky. Koupit by ji bylo možné jen po Vánocích na samém sklonku roku. Poslanci si od toho slibují méně úrazů a také méně vystresovaných dětí a zvířat.

Anketa

Měla by být v Česku zakázaná zábavní pyrotechnika?

Hlasovalo 0 lidí.
S návrhem zakázat s výjimkou čtyř dní v roce prodej zábavní pyrotechniky přišli poslanci vládní strany Most-Híd. Zanedlouho o něm bude jednat slovenský parlament a pokud projde, začal by platit už od 1. září. Pyrotechniku by bylo možné prodávat jen od 28. prosince a po Silvestru by znovu musela z pultů zmizet. Prodejci pyrotechniky se proti chystanému zákazu bouří.

"Je to právní úprava, která není naším originálním nápadem. Tato právní úprava funguje v jiných evropských zemích, v Nizozemsku, Německu, Finsku," vyjmenovává země, které pyrotechniku také omezili, poslanec Peter Antal. Podle něj budou mít obce pravomoc udělit výjimku, pokud někdo třeba oslavuje narozeniny.

Návrh se přirozeně nelíbí prodejcům zábavní pyrotechniky. Varují, že to podpoří černý trh a že pro dělobuchy budou Slováci jezdit za hranice. S tím Antal nesouhlasí.

"No chci vidět, kdo pojede kvůli pár balíčkům petard na začátku prosince do Polska, aby je někomu mohl u nás už v prosinci házet pod nohy," odpověděl Antal.

Prodejci ale argumentují tím, že si zájemci mohou stejně pyrotechniku nakoupit přes e-shopy. "Proč by vůbec někam jezdili, když máme e-shopy. Na českou firmu nemá Slovensko žádné páky. Musel by se udělat zákaz v celé Evropě," argumentuje prodejce pyrotechniky Tomáš Šmitala.

Antal argumentuje, že si nejvíce si oddychnou pejskaři, důchodci a rodiny s malými dětmi. "Kdo má doma psa, tak ví, jaký je to problém," říká Antal.

"Když máme všechno zakazovat, tak zakažme zvířata. Mému sousedovi štěká celé dny pes a nemůžeme spát. Tak co uděláme? Zakážeme psy?" ptá se Šmitala.

Prodejci varují, že pokud zákon začne skutečně od 1. září platit, budou se bránit soudně. S řetězci už totiž mají podepsané smlouvy od loňského prosince a případné pokuty by chtěli, aby jim vyplatil stát.

Stejné omezení, tedy prodej od 28. prosince do konce roku, platí už v Německu. Pyrotechnika se smí odpalovat jen 31. prosince a první lednové ráno. Oproti tomu v Rakousku se sice pyrotechnika smí odpalovat v průběhu celého roku, ovšem jen na vybraných místech. Zakázáno je třeba odpalování dělobuchů v blízkosti nemocnic, domovů pro seniory nebo v horách a v blízkosti lesů.


Zařazenopo 28.05.2018 05:05:00
Zdrojtn.cz Mediafax Nova
Origináltn.nova.cz/ext/konec-delobuchu-slovaci-chteji-zakazat-zabavni-pyrotechniku.html
Přílohy

Související témata

Rozpočet příští rok
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.