Rada vlády pro rovnost žen a mužů vyjádřila znepokojení nad dezinterpretací závazků plynoucích z ratifikace Istanbulské úmluvy

Rada vlády se na svém úterním jednání zabývala zejména situací v oblasti domácího a genderově podmíněného násilí. Na svém druhém letošním zasedání schválila Souhrnnou zprávu za rok 2017 o plnění Akčního plánu prevence domácího a genderově podmíněného násilí na léta 2015 – 2018 (dále jako „Souhrnná zpráva“).

Souhrnná zpráva obsahuje zhodnocení vývoje v oblasti výskytu domácího a genderově podmíněného násilí za využití dostupných statistických údajů a odborných studií a vyhodnocení naplňování jednotlivých úkolů Akčního plánu, jejichž termín plnění byl stanoven na rok 2017 a zároveň úkolů, které nebyly splněny v letech předchozích. Dle Souhrnné zprávy se přes dílčí pozitivní opatření nedaří Akční plán ministerstvům stále v dostatečné míře naplňovat. Přetrvávající výzvou zůstává především nedostatečné zajištění specializovaných služeb pro oběti domácího a genderově podmíněného násilí.

Rada schválila také podnět k zařazení práce s násilnou osobou do podporovaných oblastí v rámci dotačního programu Ministerstva práce a sociálních věcí Rodina. V současnosti v ČR působí jen 9 organizací poskytujících pomoc osobám, které mají problém se svým násilným chováním a které se jej rozhodnou řešit. Podnět by měl přispět ke zlepšení dostupnosti těchto programů.

Rada dále v rámci oblasti domácího a genderově podmíněného násilí vyjádřila znepokojení nad množícími se případy dezinterpretace závazků plynoucích z ratifikace Úmluvy Rady Evropy o prevenci a potírání násilí na ženách a domácího násilí (dále jako "Istanbulská úmluva"). Istanbulskou úmluvu podepsala ČR v květnu roku 2016 a nyní se připravuje její ratifikace. Rada proto doporučila svému sekretariátu vypracovat informační materiál reagující na nejčastější mýty v souvislosti s ratifikací Istanbulské úmluvy. V rámci tohoto usnesení dále doporučila sekretariátu Rady a Ministerstvu spravedlnosti úzce spolupracovat s Výborem pro prevenci domácího násilí a násilí na ženách a organizacemi věnujícími se prevenci domácího násilí a pomoci jeho obětem na realizaci osvětového semináře o Istanbulské úmluvě určeného pro obě komory Parlamentu ČR.

Kromě domácího a genderově podmíněného násilí se Rada věnovala také realokacím financí v rámci OP Zaměstnanost, které navrhuje Ministerstvo práce a sociálních věcí. O své činnosti v oblasti rovnosti žen a mužů Radu informovala veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová.


Zařazenost 16.05.2018 14:05:00
ZdrojVláda
Originálvlada.cz/cz/ppov/rovne-prilezitosti-zen-a-muzu/aktuality/rada-vlady-pro-rovnost-zen-a-muzu-vyjadrila...
Přílohy
KategorieAktuality

Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.